Pilates Yapmak Zayıflatır mı?
Pilatesin mucidi Joseph Pilates hastalıklarla dolu zor bir çocukluk geçirmiştir. Araştırmacı ve pes etmekten hoşlanmayan kişiliği sayesinde dalış, yüzme, vücut geliştirme ve Antik Yunan egzersizleri ile vücudunu kuvvetlendirir.
Daha sonra deneyimlerini de katarak pilatesin alt yapı hareketlerini yavaş yavaş hazırlamaya başlar. İngiltere’de bazı hastanelerde rehabilitasyon çalışmalarında pilates hareketlerini kullanır. Birinci Dünya Savaşında aile bireylerinden birinin Alman olması sebep gösterilerek tutuklanır ve kampa gönderilir. Bu kötü günleri kendisi için bir kazanca dönüştürmeyi başaran Joseph Pilates savaş kampındaki tutuklulara ve hastalara pilates öğretmeye başlar. Tam bu sıralarda büyük bir grip salgını binlerce kişinin ölümüne neden olurken, pilates yapan tutuklularda hiç kayıp yaşanmaz. Savaş kampında hasta olarak pilates yapmaya başlayan tutuklularda ise iyileşmeler başlar. Daha sonra hemşire Martha ile açtığı pilates merkezine kendi adını verir. Bu merkezle adını dünyaya duyurur.
Pilatesin Faydaları Nelerdir?
Pilates sağlıklı her kişinin yapabileceği bir spor aktivitesidir. Vücudun daha sağlıklı olması ve forma girmesi açısından yararları olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca fiziksel ve zihinsel rahatlama sağladığı da bir gerçektir. İnsan vücudunda yaratmış olduğu mucizevi etkiler tanınmasında büyük rol oynamıştır.
Pilatesin en önemli faydalarından biri vücut direncini arttırmasıdır.
Sıkı bir vücuda sahip olmak isteyenler için önerilen bir aktivitedir. Postür olarak bilinen vücut duruşunu destekleyerek şekil bozukluklarını önemli oranda giderir. Hareketsizlik sebebi ile oluşan dolaşım bozukluklarının tedavisinde yardımcıdır. Pilates hareketleri vücudun doğal formuna uygundur. Bu nedenle dolaşım sisteminde rahatlama sağlar dolayısıyla zihinsel ve bedensel rahatlamanın da önü açılmış olur. Karın, kol, kalça ve bacak kaslarını güçlendirir. Dansçılar, balerinler ve jimnastikçilerin pilatesi tercih etme sebebi kasları güçlendirirken şişkin bir görünüme sebep olmamasıdır. Vücudun denge sorununa en iyi çaredir. Pilates insanı stresten uzaklaştırır, zihni dinlendirir. Kişinin vücudunu tanımasına yardımcı olur.
Pilates Yapmak Vücudu Nasıl Forma Sokar?
Kadınlarda kasların en zayıf olduğu bölgeler karın, basen ve kollar olduğu için yağlar da en çok bu bölgelerde birikir. Gebeliklerden sonra ve yaşın ilerlemesi ile birlikte bu bölgelerde sarkmalar görülmektedir. Bu sarkmaların doğal yollardan toparlanması, kasların güçlenmesi, göbek sorunu olanların göbeklerini sıkılaştırarak eritmeleri pilatesle mümkün olmaktadır. Düzenli olarak eğitmenler eşliğinde yapılan pilates, kasların güçlenmesini uzamasını ve esneklik kazanmasını sağlar. Vücut esneklik kazanırsa daha seri hareket etmeye başlar. Pilates hareketleri kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürür. Omurilikteki eğrilikleri zamanla düzelterek dik duruşu destekler.
Pilates Vücudu Forma Sokar mı?
Pilates vücudun sadece bir bölümünü veya birkaç organını değil tüm vücudu ve organları hedefleyen hareketlerden oluşur. Her gün aynı işleri yapmakta olan kişilerin kasları kullanılmadığında zaman içinde güçlerini kaybedebilirler.
Her gün bilgisayar başında oturarak çalışmak zorunda olan kişinin kasları bir süre sonra güç kaybederek deforme olmaya başlar. Bu kişi düzenli olarak pilates yaparak kaslarının güç kazanmasını sağlayabilir. Her gün pilates yapmak vücudu zinde tutarak genç kalmayı sağlar. Pilatesin 500 hareketi vardır ve bu hareketler nerdeyse her yaşa hitap eder. Aldığımız besinlerin bazıları kasların yağlanmasına, bazıları ise yağ oranının azalmasına sebep olur. Yağları eriten besinleri tüketerek pilates egzersizleri yapıldığında yağsız ve doğal kaslara sahip olmak mümkün olacaktır. Gün içinde herkes farklı sebeplerle gerginlikler yaşar ve bu olumsuzluklar birikerek kişinin mutsuz olmasına sebep olur. Bu zararlı enerjinin dışarı atılmasına doğa ve spor yardımcı olabilir. Pilates egzersizleri zihnimizi meşgul eden olumsuz düşüncelerden sıyrılmaya, ruh sağlığının korunmasına büyük katkılarda bulunur.
Pilatesin 6 Prensibi Vardır
- Konsantrasyon: Pilates egzersizleri yaparken hareketlere yoğunlaşmak gereklidir. Vücudun uyum içinde nasıl çalıştığının ve hangi kasların çalıştırıldığını fark etmek önemlidir.
- Kontrol: Pilates yaparken kontrollü olmak çok önemlidir. Kontrollü olmak içinse dinlenmiş olarak egzersizleri yapmak ve hareketleri gösterildiği şekilde uygulamak gerekir. Ancak bu şekilde olası sakatlıkların önüne geçmek mümkün olacaktır.
- Merkezleme: Pilates egzersizlerinde merkez göbek, bel ve kalça çevresidir. Omurgayı ve iç organları bir arada tutan kas sistemlerini içerir ve bedenin üst kısmının esnemesini, uzamasını sağlar.
- Akıcı Hareket: Pilates hareketleri her noktadan tek tek geçerek ve aynı zamanda duraksamadan yapılmalıdır.
- Kesinlik: Hareketler kendi içinde ve kendi aralarında uyumlu olmalı, noksansız yapılmalıdır.
- Nefes: Nefes alırken, derin nefesler alıp dışarı üflemek suretiyle akciğerlere alınan hava tamamen boşaltılır. Böylece kan temizlenmiş olacaktır.