Yaşam Koçu Olmak İçin Gerekenler ve Yaşam Koçu Nasıl Olunur?
Yaşam koçluğu bir meslek dalıdır ve ciddi anlamda müşteri portföyü bulunan alanların arasındadır. Günümüzde yaşam koçu danışmanlığı, genişleyerek yaygınlaşmaya başlayan çalışma alanların arasındadır. Yaşam koçu kişilerin yaşamlarına rehberlik eden kişilere verilen meslek adıdır.
Yaşam koçu değişimler için kişilere cesaret veren, soruları ile yön belirlenmesini sağlayan kişilerdir. Gelecek için düşündüğünüz tüm planlarınıza odaklanmanızı ve hedefinize yakınlaşmanıza sebep sorular sorarlar. Cevaplar neticesinde de hedefe yakınlaşılır. İyi bir yaşam koçunun insan ilişkileri kuvvetli, doğru soruları bulup danışana yönelten, gelecek odaklı hedef keşfedebilen kişiler olması ilk şartların arasında yer alır.
Yaşam Koçu Nasıl Olunur?
Üniversite bölümlerinde yaşam koçluğuna dair herhangi bir bölüm bulunmamaktadır. Yaşam koçu olmak isteyenler sertifikalı eğitim programlarına katılır ve eğitim sürecinden sonra da bu işi yapmaya başlayabilirler. Üniversite mezunu gerekli bir madde olmaması ile birlikte, kişilerin dört senelik üniversite mezunu olmaları gerektiği tavsiye edilmektedir.
Üniversite mezunu iseniz, katılacağınız onaylı sertifika programlarından sonra artık yaşam koçluğu unvanına sahip olunabilir. Sadece alınan eğitim ile kalmayıp düzenlenen seminerlere katılmakta koçlar için gerekli olanların arasındadır. Ne kadar aktif olursanız o kadar başarılı bir koç olabilirsiniz. Yıl içinde birçok seminer düzenlenir ve zaman açısında uygun olanlara rahatlıkla katılabilirsiniz. Hem bu tür seminer programları meslek grubundan da çevre edinmenize katkıda bulunur.
Yaşam koçu yılların birikimi ile ilerleyecek bir alandır. Bir de bu alan için yeteneğinizin bulunması, size ayrı bir avantaj sağlar. İnsan ilişkileri kuvvetli ve sabırlı kişilerin bu alanda başarı göstermesi olağandır. Eğitim süreciniz boyunca uzmanlaşmak istediğiniz alanı da belirlemeniz gerekir. Koçluğun çeşitli alanları vardır; işletme koçluğu, ilişki koçluğu, kariyer koçluğu, yönetici koçluğu, emeklilik koçluğu, nefes koçluğu, dini koçluk, imaj koçluğu, zaman yönetimi koçluğu, kurumsal koçluk, iş ve özel yaşam denge koçluğu. Tüm bu alanlardan kendinize en yakın olan alanı belirlemeniz ve çalışmalarınızı ona göre şekillendirmeniz gerekmektedir.
Koçluk eğitimleri de sınıflar halinde değerlendirilir ve seçilen programa göre eğitimler verilmektedir. Yaşam koçu olmak isteyen ve sertifika programlarına katılmak isteyenlerin ICF onaylı programları tercih etmesi gerekmektedir. Eğitim süreci farklı programların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Temel bilgi edinilen ilk programlarda alınan sertifikalar ile profesyonel koçluk yapılması yetersiz kalabilir. Bu yüzden aşamalar ile tamamlanan eğitim sürecini profesyonel koçluk sertifikası alana kadar devam etmek lazımdır. Programlar saatlik olarak değerlendirilmektedir. Eğitimler 120 saat ile 190 saat arası değişim gösterir.
Yaşam Koçluğu sertifika eğitimi ve alan belirlenmesi tamamlandıktan sonra, iş kendinizi tanıtmaya gelir. Yaşam koçluğu danışmanlığınızı yaptığınıza dair reklam çalışmaları ve doğru tanıtım fikirleri ile isminizi duyurmanız gereklidir. Özellikle bu konu ile alakalı internet sitelerinine reklam verebilirsiniz. Meslek olarak yapacağınız koçluk servisinden hayatınızı idame ettireceğiniz için, maddi anlamda da çalışmalara yönelmek bu açıdan önemlidir. Katıldığınız seminerlerle birikiminizi arttırabilir ve geliştirdiğiniz çevreniz sayesinde de çalışmaya yönelebilirsiniz.
Yaşamloji’nin yaşam koçu nasıl olunur, yaşam koçu olmak için yazısını okudunuz. Size faydalı oldu mu?