Sosyopati Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? (Antisosyal Kişilik Bozukluğu)
Sosyopat nedir: Sosyal kanunlara, toplumsal hayatın gerektirdiği kurallara uyamama durumuna sosyopati denir. Sosyopat, antisosyal kişilik bozukluğu olarak tanımlanan durumun sosyal ortamda görülen halidir. Kişiler kurallara uymakta zorluk çeker, kanunları çiğner, diğer kişilerin haklarına saygı duymazlar. Karşılarındaki bireyle etkili bir iletişime geçemezler, duygularını anlayamazlar ve onlardan etkilenmezler, hatalarından pişmanlık duymazlar. Kısacası empati yoksunu bir kişilikleri vardır. Bu kişilere sosyopat denir.
Bu rahatsızlıkta en sık görülen durum suç işleme, saldırganlık gibi problemlerdir. Kişiler suç işlemeye karşı her zaman meyillidirler. Ruhsal yada fizyolojik bir bozukluk değil, bir kişilik bozukluğudur ve erken yaşlarda belirtiler verir. Ancak tanısı 18 yaşından sonra konur. Bebeklik yaşlarında belirti vermez, çocukluk dönemlerinde yavaş yavaş toplum kurallarına uymama, davranış bozuklukları ile kendini göstermeye başlar. İlerleyen yaşlarda ise kişiye, sosyopati kişilik bozukluğu olarak tanı konur.
Sosyopat Nasıl Davranırlar?
Sosyopat nedir sorusuna yukarıda cevap verdik peki nasıl davranır? Sosyopatlar için aile, arkadaş gibi kavramlar yoktur. Herkesin hakkını ihlal edecek şekilde davranış gösterirler. Bu kişiler ailelerinde de, okul ve iş yerlerinde de, tanımadıkları insanların yanında da sorun yaratabilirler. Sosyal ortamda diğer kişilerin isteklerini ve duygularını sezemediği yada sezse bile bunu çok umursamadıkları için genellikle sosyopat toplumda farkedilir. Bir sosyopatın yakın arkadaşları, bir grupları yoktur. Grup içindeki kurallara uyma eğilimleri olmadığından ortamdan dışlanırlar. Aile ve eşleriyle de devamlı sorunlar yaşarlar, ailelerine karşı duygu ve bağlılıkları yoktur. Haksızlığa tahammül edemediklerini söylerler ve bunun için tartışırlar. Haklı olduklarını göstermek içinse bir başkasının hakkını gasp edebilirler.
Sosyopat Tedavisi Nasıl Yapılır, Antisosyal Kişilik Bozukluğu Düzlier mi?
Sosyopatisi olan kişiler çoğunlukla doktora gitmezler. Genellikle çevrelerinde sorun yarattıkları, kurallara uymadıkları için daha çok ceza evlerine giderler ve buradan doktorlara yönlendirilirler.
Kişinin ailesinin, kişiden şikayetçi olduğu durumlarda yada okulda uyumsuzluk yarattığı için okulun yönlendirmesi ile de doktora başvurabilirler.
Ne yazık ki sosyopat tedavisi mümkün değildir. Çünkü bu bir akıl hastalığı yada davranış bozukluğu değil, bir kişilik bozukluğudur. Uygun olabilecek yöntemler; bir şekilde bu kişilerin kurallara uymasını sağlamak yada dönem dönem tepkilerini kontrol altında tutabilecek ilaçlar vermek olabilir. Ancak genellikle sonuç istenilen gibi olmaz ve bu kişiler bir suça karışır yada başlarını belaya sokarlar. Hapishanedeki mahkumların en tehlikelileri psikopat ve sosyopat olmaktadır.