Diyet Yaparken Müsli Yenir mi, Müsli Yemek Zayıflatır mı ve Kaç Kaloridir?
Herkesin merak ettiği bir konudur müsli zayıflatır mı ve diyette yenir mi? Ayrıca porsiyon müslinin kalorisi zayıflama sürecini nası etkiler görelim.
Müsli günlük hayatta tüketmemiz gereken tüm tahılların birleşmiş halidir. Buğday ve çavdar başta olmak üzere, yulaf ile mısırın karıştırılmış halidir. Yağ oranı ve lif bakımından oldukça uygundur. Aynı zamanda müsliyi meyve ve yoğurtla karıştırarak tüketmeniz durumunda vitamin ve mineral olarak günlük ihtiyacınızı karşılarsınız.
Bilinen bir gerçek vardır ki zayıflamak için bile olsa kahvaltı atlanılmaması gereken bir öğündür. Bu öğünde lif bakımından zengin müsli yemek hem tok tutar hem de zayıflamaya başlarsınız. Bağışıklık sisteminize sağladığı olumlu etkiler de saymakla bitmeyecek kadar fazladır.
Müsli Zayıflatır mı, Kilo Verdirir mi?
Genel olarak baktığımızda diyette müsli kilo verdirir mi, zayıflatır mı? Dediğimizde bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Ama ne kadar tükettiğiniz ve müsli dışında yediğiniz besinlerinde önemi bulunduğu unutulmamalıdır. Müsli ile birlikte, akşam yemeklerinde ızgara tüketebilirseniz, yağı ve şekeri hayatınızdan çıkarabilirseniz kısa sürede zayıflamaya başlarsınız.
Müsli Kaç Kalori?
Müslinin kalorisi içerdiği besin maddelerine göre değişmekle birlikte, kaç kalori olduğunu özetlersek;
Meyveli müsli 1 kase 300-350 kaloridir.
Sade müsli (tahıllı yulaf gevreği) 250-300 kalori değeri sahibidir.
Verilen değerler ortalama değerdir. Bir çok çeşidi olduğundan alırken kalori değerini kontrol edip alınız.
Örnek Müsli Diyeti
Sabah alkali su ile güne başlayın. Bir kase fındık yada meyve eklenmiş müsli yedikten sonra gün içerisinde bol hareket edin. Öğle yemeklerinde aşırıya kaçmayın, en hareketsiz olduğunuz anlarda bile yürümeye gayret edin. Muhakkak 2 litre su tüketin (gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarın) akşam yemeği saatini sabitleyin (Saat 7-8 den sonra yemeyin) ve mutlaka yağsız ızgaralar tüketin. Sabahları müsli diyeti ile güne başladığınızda, kısa süre içerisinde zayıflamaya başladığınızı göreceksiniz.
Müsli Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Müsli alırken dikkat edilmesi gereken ilk husus içerisinde ki şeker miktarıdır. Bizim hedefimiz kilo vermek ve formda kalmak olduğu için mümkün olduğunca şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Gün içerisinde fazla hareketli değilseniz ve spor yapmıyorsanız, şeker size kilo olarak geri dönecektir.Bir diğer dikkat edilmesi gereken hususta lif oranıdır. Lif sizi tok tutacaktır bunun yanında sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştıracaktır. Lifin faydalarından biri de bağırsakları çalıştırarak kabız olmayı engellemektir. Diyette yüksek kalorili müsli yemekten kaçınabilirsiniz.
Muslinin içerisinde bulunan karbonhidrat sizi korkutmasın, çünkü bu karbonhidrat en faydalı olan komplex karbonhidratlardır. Bu ürünler en kaliteli karbonhidrat grubundadır ve yüksek oranda lif içerir. Müslinin içerisinde ki tahıllardan geldiği için tamamen bitkiseldir. Burada yazmışken eklemeden geçmeyelim;
Karbonhidratlar ikiye ayrılır, basit ve komplex karbonhidratlar. En basit karbonhidrat şekerdir. Daha sonra beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna ve tatlıdır. Sağlıklı bir yaşam için basit karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Bir diğer dikkat edeceğimiz hususta müsli içerisinde ki protein miktarıdır. Protein kasların inşasında baş rol oynar. Özellikle kaslarınızı yoracak antrenmanlar yapıyorsanız protein içeren gıdaları tercih etmelisiniz. Musli ürünlerinin 100 gramında yaklaşık 6 – 10 gram arası protein bulunmaktadır.
Tahıllı müslileri tercih etmenizde fayda var. Tahıllı ürünler de lif oranı daha yüksektir.Meyveli ürünlerde ise şeker daha fazladır, bu yüzden buğday,yulaf içeren ürünleri tercih etmelisiniz.
Müslinin İçinde Hangi Vitamin ve Minareller Var ?
Tahıllı ürünler en çok vitamin ve minarelin bulunduğu yiyeceklerin başında yer almaktadır. Müsli zayıflatırmı dediğimizde içerisindeki vitaminler ve minarelerle gelecek olursak ;
K Vitamini ; Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinleri üretir.
B1 Vitamini ; Yiyeceklerin enerjiye dönüşmesini sağlar.
B2 Vitamini ; Hormonları düzenler,göz ve cilt sağlığına faydalıdır.
B3 Vitamini ; Alyuvar oluşumuna yardımcı olur.
B6 Vitamini ; Vücudun protein üretmesine katkıda bulunur.
Krom ; Karbonhidratların enerjiye dönüşmesine yardımcı olur.
Bakır ; Cilt ve bağ dokusunun oluşumunda başrol oynar.
Magnezyum ; Yiyeceklerin metabolize edilmesini sağlar
Selenyum ; Antioksidan görevi görür.
Çinko ; Sperm üretiminde görev alır.
Peki ama ne kadar müsli tüketmek gerekir?
Müsli yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Sadece diyette kilo vermek için değil sağlıklı yaşam içinde sabah kahvaltısı ve akşam üzeri acıktığınız zaman ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Sabahları bir kase tüketmek istediğinizde sıkılmamak için zevkinize göre bazı kuruyemişler de ekleyebilirsiniz. Örneğin fındık, fıstık (aşırıya kaçmamak şartıyla) oldukça lezzetli tatlandırıcılardır. Ne kadar tüketmeniz gerektiği ise, günlük faaliyetlere göre belirlenecek bir başlıktır.