ramazanda sağlıklı beslenme oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar Oruç Tutanların Dikkat Etmesi Gerekenler ramazanda sa  l  kl   beslenme
ramazanda sağlıklı beslenme

Oruç Tutanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Ramazan ayında beslenme tarzımız normaline bakarak değişiklik gösteriyor. Peki, ramazan ayında sağlıklı beslenme koşulları nasıl olduğunu biliyor muyuz? Gelin birlikte sağlıklı beslenme nasıl olur bakalım.

  • Ramazan ayında yediğimizi dengeli bir şekilde ayarlamamız ve sağlıklı yememiz oldukça önemli
  • Ramazan süresince öğünlerimizi üç öğün yaparak beslenmek ve ara öğünlerini 1,5 saat arayla düzenlememiz gerekiyor.

Sahur yapmak ve sahuru sadece su ile geçiştirmek yerine sağlıklı belenmek çok faydalı olacak. Sahurda en önemlisi de protein ürünleri, süt, yoğurt ve yumurta gibi ürünleri tüketerek sağlıklı beslenmeliyiz. Unlu gıdalarda uzak durarak, bunu yerine yeşilliğe ağırlık verilmeli.

Oruç tutanların dikkat etmesi gereken husus sabah içemedikleri ve akşam da bir bardak ile geçirdikleri su oluyor. Orucu açtıktan sonra mutlaka yanınıza su alarak belirli aralıklarla içerek vücudun susuzluğu giderilmesi gerek.

İftar yapılırken ilk olarak peynir ve çorba gibi yiyecekler ile başlanarak şeker düzene bindirilmeli. 10 dakika sonrasında et yemeklerine geçilebilir. Salata ve sebze yemekleri ile de devam etmeniz mümkündür. Yemek esnasında şekeri dengeli bir vaziyette yükseltmekte olan ekmek, makarna, pirinç gibi yiyecekler de tercih edilerek sağlıklı beslenmeye katkı sağlanır.

Gün içinde normalde 2,5 litreden fazlasını vücut ağırlığınıza göre içmeniz gerekir. Fakat ramazan ayında bu koşullar mümkün olmadığı için akşam iftardan sahura kadar bu miktarı mutlaka tüketmeye dikkat edin. Aynı zamanda bu sizin sindirim sistemleriniz içinde oldukça etkili olacaktır.

Şerbetli ve aşırı yağlı tatlılar tercih edeceğinize sütlü ve hafif tatlılar tercih edin.

Yemekleri iyi bir şekilde çiğneyerek, yavaş tüketmeye dikkat edin.

İftarda tek seferde yemek yemekten kaçın. Bunun yerine geniş zaman diliminde yavaş yemeyi tercih edin.

Yemek yedikten sonra hareketsiz kalmak yerine mutlaka yürüyüş veya egzersiz yapmaya dikkat edin. Yemek sonrasında televizyon karşısında oturmak veya bilgisayar başına oturmak sağlığınız için olumsuz yönde etki edecektir.

Ramazan ayında yemek yemekten çok yemek yapma stilleri de oldukça önemli bir yere sahip oluyor. Yağlı yemeklerden kaçınarak ızgara, haşlama gibi yiyecekler yemenin faydası var.

Ramazanda beslenme diğer günlere bakarak oldukça farklı. Bu sebepten dolayı kabızlık, sindirim bozukluğu ortaya çıkar. Bu soruna çözüm olarak kuru meyveler ve ceviz, fındık gibi yiyecekler tercih etmeniz sizin için iyi olacak.

Ramazanda Beslenme Koşulları

Ramazan ayında beslenme koşullarına göre sağlıklı beslenme şartlarını ayarlamak gerekir. Siz ne kadar çok yerseniz bu sizin sağlığınız açısından oldukça zararlı ve kilo alma nedenleriniz arasında yer alır. Ramazanda beslenme şartları farklı olsa da biz kendimize göre bunu ayarlamamız mümkün. Çok yemek yerine az yiyerek bunu birkaç parti yapmamızda fayda var. Sizde ramazanda sağlıklı beslenmek için yağlı yiyeceklerden ve çok yemekten kaçının.

error: Copyright! Yaşamloji