göz seğirmesi  Göz Seğirmesi Nasıl Geçer? g  z se  irmesi
göz seğirmesi

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz seğirmesi, göz kaslarının istem dışı kasılmasıdır. Genellikle üst göz kapaklarından birinde seğirme meydana gelebilir. Tıp dilinde göz seğirmesine “miyokimi” denir ve sinir bozucu olmasına karşın neyse ki bu seğirmelerin nedeni endişe verici bir neden değildir. Halsizlik, yorgunluk veya mevsimsel alerji gibi faktörler göz seğirmesinin ortaya çıkmasında oldukça önemli sebeplerdir. Bu durum bazen 1 – 2 saat içinde geçebilir, fakat bazen de günlerde haftalarca hatta aylarca sürebilir. Uzun süreli seğirmeler kesinlikle ihmal edilmemelidir, çünkü bu durumda bazı göz hastalıkları meydana gelebilir ve canınızı sıkabilir.

Yorgunluk ve halsizlik, kafein ve stres çabuk sonlanan göz seğirmelerindeki başlıca nedenleri olabilir. Daha ciddi seğirmelerde ise gözün kornea tabakasında ya da göz kapağının iç yüzeyinde iltihap veya tahrişten şüphe edilebilir ve bu tip seğirmeler zamanla göz kapağının kendiliğinden kapanmasına yol açabilir. Her ne kadar burada göz nedenleri sıralanıyor olsa da göz seğirmelerinin belli bir kısmı da hiçbir neden tespit edilmediğini de bilmeniz gerekir. Çok kez rahatsız vererek ve tam olarak nedeni bilinemeyen seğirmeler de, kendiliğinden göz kapağının kapanmasına neden olabilir.

Göz Seğirmesinin Nedenleri Nelerdir?

Halk arasında göz seğirmesi insanımızın bilmediği hastalığa dair bile yorum yapabildiği için ve batıl inançlardan dolayı farklı farklı şekillerde yorumlanması mümkündür. Sağ göz sağlık, sol göz varlık işareti olarak rivayet edilir. Tıbbi açıdan bakıldığında göz seğirmesinin çok daha farklı nedenleri vardır.

Stres: Stresin vücudumuzda etkilemediği bir nokta neredeyse yoktur. Yoğun iş dönemlerinde veya sınav dönemlerinde stres nedeniyle göz seğirmesi görüldüğü sık olur. Bu tip göz seğirmeleri bir hafta gibi bir süre rahatsız edici olabilir. Stresle baş etmeyi öğrenmek göz seğirmesi olarak buna benzer stresin sağlık üzerinde olumsuz etkenlerini hafifletmek size bu seğirme için yarar sağlayabilir.

Kafein veya alkol: Alkollü ya da kafein içeren kahve ve çay benzeri içecekleri fazla bir şekil de tüketimini sağlamak merkezi sinir sistemini olumsuz etkileyerek başka etkenler ortaya çıkarması dışında göz seğirmesine de neden olabilir. Böyle bir durum da kafeinli veya alkollü içecekleri kısıtlamak ve bol bol su içmek göz seğirmesine engel olmak için iyi gelebilir.

Mineral ve Vitamin Eksiklikleri Nedenleri: Göz seğirmesine neden olabilecek en yaygın dengesiz beslenme belirtisi olarak magnezyum eksikliği olarak belirtilmektedir. Basit bir kan testiyle vücuttaki magnezyum seviyesinin yeterli seviyede olup olmadığını öğrenmek mümkündür. Eğer magnezyum eksikliği söz konusu ise ıspanak ya da badem gibi magnezyum bakımında zengin besinleri tüketmek yarar sağlayacaktır.

Göz Kuruluğu : Uzun süre bilgisayara bakmak, lens kullanmak, yaşın ilerlemesi ya da çeşitli ilaçlar kullanılarak yan etkilerinin etkisi yüzünden göz kuruluğu şikâyeti meydana gelebilir. Göz kuruluğu da göz seğirmesine yol açtığı belirtilen nedenler arasındadır.

Göz Yorgunluğu: Güneşli günlerde güneş gözlüğü kullanmamak, bilgisayar başında ekrana odaklanarak uzun süre geçirmek, okurken gözleri zorlamak veya göz bozukluğu gibi nedenlerde dolayı ortaya çıkan göz kasları yorgunluğu ise, göz seğirmesinin başlıca nedenlerinden biri olabilir. Arada bir çalışmaya ara vermek, bilgisayar ekranının başından kalmak göz kaslarının dinlenmesinde faydalı olacaktır. Miyop, astigmat benzeri göz bozukluğunun söz konusu olabilme ihtimali nedeniyle göz doktoruna başvurmak iyi bir fikir olacaktır.

Göz Alerjisi: Göz alerjisi olanlarda ve toz benzeri alerjenlerin gözleri etkilemesi yüzünden gözde kasılmalar oluştuğu gözlemlenebilir.

Görme Kusurları: Astigmat, hipermetrop veya miyop gibi görme engelleyici unsurları olanlar da, gözlük numarasını değiştirmiş olması durumunda ve ya bir kişide bu unsurlardan birinin yeni meydana geliyor olması göz seğirmesine neden olabilir. Göz seğirmesi gibi göz kusurundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir göz doktoruna başvurmak en yararlısı olacaktır. Bu tip seğirmeler hemen geçmeyen, uzun süren ve rahatsız eden seğirmelerdir.

İlaçlar: Eğer göz seğirmeye başlamanız ile ilaçlara tarihiniz aynı ana denk geliyorsa, kullandığınız bu ilaçlar göz seğirmesini tetikliyor olabilir ve ya bunun sebebi bu olabilir. Böyle bir yan etkiden şüphelendiğiniz takdirde ilacı reçete eden doktorla görüşmekte fayda vardır.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Birçok kez bu göz seğirmesinin neden kaynaklandığı bilinemeyebilir ve genellikle göz seğirmelerinin süresi kısa sürüp kendiliğinden geçtiği için de bu konuda modern tıbbın yoğun araştırmaları olduğu söyleyemeyiz. Göz seğirmesini durdurmanın yollarından bir tanesi ise kasılmaya müdahale edebilmekten ve incelemekten geçmektedir. Bunun için de sıcak veya soğuk kompres yapmak işe yarayabilir. Göz kompresi, seğirmeye neden olan aktif sinirin sakinleşmesini, yatışmasını sağlayabilir ve göz seğirmesini durdurmak için ayrıca bir de tonik içilmesi önerisi alınabilir. Tonik alkollü değildir ve soda benzeri bir içecektir. İçindeki kinin maddesinin göz seğirmesinin geçmesinde etkili olabilmektedir. Gözleriniz vücuttaki en önemli organlardan bir tanesini olmakla beraber en dikkat edilmesi gereken organdır.

Göz seğirmesini geçirmek için en etkili yöntem ise göz seğirmesinin neden kaynaklandığını bilmenizden geçer. Seğirmenin nedeni stresse stresi azaltmak, kafein ise kahve içmeye ara vermek gibi tedbirler alınabilir. Yeterli ve düzenli uykunuzu alarak gözünüzü dinlendirmelisiniz ve gözü yormamak için çaba göstererek bunun da faydasını göreceksiniz.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Göz seğirmesinin genellikle kendiliğinden geçtiğini ve çok nadiren altından endişelenilecek bir şey çıktığı söylenebilir. Bu nedenle göz seğirmesi sebebiyle doktora giden sayısı yok denecek kadar azdır. Aşağıdaki listedeki durumlardan birini yaşıyorsanız doktora gitmeniz tavsiye edilir.

  • Bir hafta geçmesine rağmen göz seyirmesi devam ediyorsa
  • Göz seğirmesi yüzünden göz kapağınız tamamen kapandıysa
  • Yüzünüzde göz dışında başka bölgelerde de seğirme mevcutsa
  • Gözünüzde seğirme dışında kızarıklık, şişlik veya akıntı varsa
  • Üst göz kapağınızda sarkma oluştuysa
error: Copyright! Yaşamloji