katı besine geçiş katı besine geçiş Bebeğin Katı Besinlere Geçiş Dönemi kat   besine ge  i
katı besine geçiş

Bebeğin Katı Besinlere Geçiş Dönemi

Yeni doğan bebekler genellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenmektedir. İlk 6 ay boyunca ihtiyaçları olan mineral, vitamin ve diğer bütün besin değerlerini anne sütü ile karşılayan bebekler, 6. aydan sonrasında katı besinlere geçişleri gerçekleşmek zorundadır. Çünkü bebekler 6. aydan sonra anne sütünde ve mamalarda bulunan demirden daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır. Bu sebeple sebze ve meyvelere yönelmelerin gerçekleşmesi muhtemeldir.

Uzun bir süre anne sütü ile beslenen  bebekler kendilerine sunulan diğer yiyeceklere güzel gözle bakmayabilirler. Bunun için diğer tatlara alışmaları anlamında bebeklerinize 3. ve 4. aylarda belirli süreler içinde az miktarda verip alıştırabilirsiniz. Ancak anne sütü ile beslenmemiş bebekler daha erken sürelerde farklı besinlere ihtiyaç duyacaklardır. Bu sebepten ötürü beslenme konusunda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Alerji Riski ve Bebek

Bebeklerde bazı besinlere karşı alerji duyabilirler. Bazı besinler ise alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bunu göz önünde bulundurarak bebeğinize diğer tatlara alışma konusunda 3. ve 4. aylarda besinler verebilirsiniz. Önceden alınan diğer tatlar bebeğinize aşinalık vereceği için diğer tatlara uyum sağlama konusunda sıkıntı yaşamayacaktır.

Son zamanlarda uzmanlar tarafından yoğurt önerilmektedir. Ayrıca havuç suyu ve elma suyu da önerilenler arasındadır. Yarım çay kaşığı oranında verdiğiniz tatları zamanla alıştırıp gramajını arttırarak 6. aya kadar püre haline geçebilirsiniz.

Katı Besinlere Geçişin İlk Dönemleri

Katı besinlere geçiş süreci büyük bir sabır istemektedir. Çünkü bunun için önce bebeğinizin buna hazır olması gerekmektedir. Ayrıca bebeğiniz anne sütüne alıştığı için diğer tatlara burun kıvırabilir.

Öncelikle anne kendisi için, sütünün az olduğu sabahın erken saatleri ve öğle vaktinden sonra verebilir. Ancak çoğu durumlarda bebeğin durumu ele alınmalı ve buna göre beslenilmesi daha doğrudur. Bebeğiniz için; yorgun, bitkin ve huysuzlanmadığı bir vakti seçebilirsiniz. Bebeğinizin çok fazla aç veya çok fazla tok olduğu vakitlerden kaçınmalısınız. Çok fazla aç olduğu vakitlerde bir miktar anne sütü verilerek çocuğunuzun huysuzluğunu giderebilir ve iştahını kabartabilirsiniz. Tam doymadığı anlarda ise bebeğinize ek besinlerden, takviyelerden tattırın. Daha sonra bebeğinizin karnını doyurmak için anne sütü verebilirsiniz.

Katı Besinlerin Veriliş Saatleri

Katı besinlerin de verilmesi gereken belli saatleri vardır. Çünkü her besin bünyesinde bebeğinize getireceği rahatsızlıkları da yaratabilmektedir. Çoğu besinler bebekte gaz rahatsızlığını neden olabilir. Bu rahatsızlıkların daha ciddi boyutları alerjik reaksiyonlar gibi faktörler olabilir. Ancak bunlar çok olası bir durum değildir.

Katı besinlerin verileceği ilk zamanlar genellikle sabah saatlerinde olmalıdır. Çünkü vereceğiniz besinler bebeğinizde bir takım rahatsızlıklara neden olabilir. Gündüz verilen katı besinler daha az olumsuz etki doğuracaktır.Bu sebeple akşam saatlerinde vereceğiniz katı besinler gece vakti bebeğinizi huysuzlaştırabilir.

Katı Besinler Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle çocuğunuzu ek besinlere alıştırmanız gerekmektedir. Bebeğinizi ek besinlere alıştırmak en önemli evrelerden bir tanesidir. Ek besinlerin başında ise havuç suyu gelmektedir. Bebeğinizi havuç suyuna alıştırmak için öncelikle yavaş yavaş vermeniz gerekmektedir. Eğer alerjik herhangi bir reaksiyon görmezseniz diğer günlerde verebilirsiniz. Kızarıklık, bazı bölgelerde şişlik görürseniz eğer endişelenmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Çocuğunuzu besleyeceğiniz kapları ve tabakları iyi yıkamalısınız. Ayrıca bebeğinize hazırladığınız yemeklere ellerinizin temasından ötürü temiz tutmalısınız. Bebeğinizin yemeğini rahat yemesi için minderler ile onu destekleyebilirsiniz. Yemek esnasında ise bebeğinize önlük takmayı ihmal etmeyin.

Bebeğinize Vereceğiniz Besinleri Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle besinler taze olmalıdır. Hazır satılan katkı maddeli besinlerden uzak durmalısınız. Olabildiğince organik besinler ile bebeğinizi beslemelisiniz. Ayrıca bozulmuş besinler, dolapta fazla bekletilmiş yiyeceklerden de uzak durmalısınız.

Dişleri yeteri kadar çıkmadığı için bebeklerinizin, onların çiğneyemeyeceği besinleri, yiyecekleri seçmemelisiniz. Bebeğin alacağı ilk besinler de şeker ve tuzdan uzak durmalısınız. Ayrıca bebeğinize vereceğiniz besinler çok sıcak ve ya çok soğuk olmamalıdır. Ilık besinler çocuğunuz için daha iyi olacaktır.

error: Copyright! Yaşamloji