deri kanseri belirtileri Deri Kanserinin İlk Belirtileri Deri Kanserinin İlk Belirtileri deri kanseri belirtileri
deri kanseri belirtileri

Deri Kanserinin İlk Belirtileri

Deri kanserinin teşhis ve tedavisi diğer kanser türlerine oranla daha kolaydır. Çünkü bu hastalığın belirtileri cilt yüzeyinde gözle görülebilir.

Bununla beraber cilt yüzeyinde oluşan lekeler ve belirtilerin bir doktor tarafından kontrol edilmesi hastalığın yayılmaması ve kontrol altına alınıp tedavisine başlanılması için çok önemlidir.

Bu hastalık kendisini, ciltte çıkan ve daha sonra geçmeyen yaralar olarak gösterir. Farklı kanser türlerinin farklı belirtileri bulunmaktadır. Ayrıca bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Çünkü her bünye aynı hastalığa farklı tepkiler gösterebilir.

Ayrıca deri üzerindeki herhangi bir değişiklik kanser açısından uyarıcı olabilir. Örneğin; derinin üzerinde sürekli açılıp kapanan bir yara veya bir kabarıklık deri kanserinin ilk belirtlileri olabilir. Bununla birlikte kaşınma, akıntı ve bulanma da belirtiler arasında yer alır. Yine de kesin teşhis için doku örneğinin patolojik bir incelemesi yapılmalıdır.

Üç tip deri kanseri vardır. Bunlar; Bazal hücreli, Skuamöz hücreli ve Melanom’dur.

Bazal Hücreli Deri Kanseri: Bu kanser türü cildi dış etkenlere karşı koruyan üst tabakadaki bazal hücrelerin değişime uğramasıyla görülür. Ve en sık görülen kanser türüdür. Yavaş yavaş gelişir, yayılmaz ve nadir olarak hayatı tehdit eder. Çoğunlukla soluk, kırmızı renkte, kuru ve pullu kabarıklar olarak görülür.

Skuamöz Hücreli Deri Kanseri: bu kanser türü de yaygın olarak görülen bir kanser türüdür. Bu kanser genelde lenf bezleri ve iç organlara yayılır. Bu yüzden tedavinin hemen başlatılması gerekmektedir. Zamanında tedavi edilmezse bu kanser türü ölüme yol açabilir.

Melanom: cilt kanserinin en tehlikelisidir. Çok nadir olarak görülür. Ama erken teşhis ve tedavi olmadığı taktirde ölümle sonuçlanabilir. Cilt yüzeyinde yeni bir leke veya mevcut lekenin şeklinin, renginin ve hacminin değişmesi olarak kendini gösterir.

Kanser belirtileri görüldüğü andan itibaren doktora başvurulmalı ve gereken tedbirler alınarak tedavi edilmelidir. Özellikle risk grubunda yer alan bireyler daha ciddi bir şekilde bu konuya dikkat etmeli ve kanseri erkenden teşhis ederek tedavisine başlamalıdırlar.

Ayrıca güneş ışığı ve diğer morötesi ışınlardan uzak kalarak güneşin etkilerine karşı koruyucu giysiler giyerek ve güneş kremi kullanarak UV ışınlarıınn sebep olduğu kanserlerin riskini büyük ölçüde azaltmak mümkündür.

error: Copyright! Yaşamloji