Bazı insanlar, çok az yemek yer ama oldukça kiloludur. Hani toplumda denir ya ‘’su içsem yarıyor’’ diye, işte tam bu laf bu sebeple söylenir. Oysa kilo alımı, hiçte sebepsiz değildir.
Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenmenin dışında; yemek yeme süresi, az çiğneme, hormon bozukluğu, stres, metabolizma yavaşlaması gibi nedenler, hızla kilo alımına sebep olur.
Uzun süre diyet yapmasına rağmen kilo veremeyenlerin, beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını yeniden gözden geçirmesi önemlidir. Nerede problem olduğunu bilmek, doğru önlemler alınmasını sağlayacaktır. Çünkü kilolardaki artış, fiziksel görüntünün bozulması dışında; kalp damar hastalıklarını, diyabeti ve bazı kanser türlerini beraberinde getirir.
Alınan önlemlere ek olarak, düzenli yürüyüş yapmak ve bol su içmek gerekir. Vücudunda ödem olanların ise bitki çaylarından kullanması ve tuz tüketimini sınırlaması önerilmektedir.
Tiroid Hastalıkları Kilo Vermeyi Güçleştirir
Tiroid bezinin yavaş çalışması, hormonların bozulmasının ve metabolizmanın yavaşlamasının en büyük sebebidir. Türk toplumunda en fazla karşılaşılan troid hastalığı, hızla kilo alımına yol açar. Az yemesine rağmen, kilo vermekte zorlananların, doktora başvurması ve troid bezlerini kontrol ettirmesi önerilir. Yavaş çalışan troid için verilen ilaçlar, kısa süre içinde metabolizmayı düzene sokacaktır.
Şişman Ailelerin Çocukları Yanlış Beslenme Sonucunda Kilolu Olacaktır
Ailesinde kilo fazlası bulunan çocukların, kilolu olması kaçınılmazdır. Çünkü hormon bozukluğu, aileden çocuğa geçebilmektedir. Fakat bazı kilolu ailelerde, kalorili besinler fazlaca sevilmekte ve tüketilmektedir.
Yanlış yeme alışkanlıkları sebebi ile ailesinde kilo fazlası bulunan çocuklar da aile ile birlikte kilo alır. Belli bir yaşa geldikten sonra ise bu kiloların verilmesi oldukça güç olacaktır.
Düzenli Kullanılan Bazı İlaçlar da Kilo Alımında Etkilidir
Son yıllarda çok fazla kullanılan antidepresan ve kan yapıcı ilaçlar; uyuşukluk, uyku ve aşırı iştah yapar. Her gün düzenli kullanılan ilaçların, yan etkileri araştırılmalıdır.
Hareketsiz bir yaşam tarzına sebep olan ilaçlar, kilo aldırma etkisi göz önüne alınarak, doktor önerisi doğrultusunda belli bir süre kullanılmalıdır.
Az Çiğnemek Ve Hızlı Yemek Kilo Aldırır
Bazı insanlar, çok hızlı yemek yer. Fazla çiğnenmeden hızla yenilen yemekler, sindirimi zorlaştırır ve metabolizmanın yavaşlamasına yol açar. Bu sebeple az yemesine rağmen kilo veremeyen insanların, yeme alışkanlıklarını gözden geçirmesi önerilir. Her gün düzenli su içmek, az ve sık öğünlerle yemek yemek, besinleri ağızda uzun süre çiğnemek, kilo alımını durduracaktır. Daha küçük tabakla yemek servisi, çiğneme sayısının sayılması gibi önlemler, yavaş yeme alışkanlığı kazandırabilir.
Psikolojik Sebeplere Bağlı Düzensiz Yemek Kilo Yapar
Üzüntü, sevinç gibi ani duygu değişimlerinde, bazı insanların yeme alışkanlıkları değişir. ‘’Mutlu olduğumda doymuyorum ama üzüldüğümde iştahtan kesiliyorum’’ diyen veya tam tersini söyleyen inan sayısı, çok fazladır. Zaten üzgün olan insan, gece rahat uyuyamaz ve bütün gece dolabın başında yiyecek bir şeyler arar. Yemek yeme alışkanlıklarını sabitleyemeyen bu tür kişilerin, az yemek yese de kilosu fazla olacaktır.
Düzenli Uyku Kilo Artışını Önler
Gece karanlık bir ortamda, düzenli uyku çeken insanların, kilo problemi olmaz. Oysa gece uyuyamayan ve evin içinde gezinerek bir şeyler atıştıran insanlar, aldığı kaloriyi yakamaz ve kısa süre içinde kilo alır. Yatmadan en az iki saat önce, atıştırmalar sonlanmalıdır. Uzmanlar aç karnına uyuyan insanların, vücudunun gece boyu daha düzenli çalıştığını savunur. Gece uykusu için papatya çayı, anason çayı ve yeşil çay gibi bitki çaylarından faydalanmak, gece atıştırmalarının önüne geçecek, sabah daha dinç kalkmayı sağlayacaktır.