diyet ne zaman nasıl yapılır  Diyet Nasıl Ne Zaman Yapılır diyet nasil ne zaman yapilir
diyet ne zaman nasıl yapılır

Diyet Nasıl Ne Zaman Yapılır

Diyet Nasıl Yapılır

Sağlığımızı ve vücut yapımızı zinde tutabilmek için beslenme alışkanlıklarımızı, yediğimiz ve içtiğimiz besinlerin düzenli tüketimine diyet adı verilir.

Genellikle diyet haftanın ilk günü başlanır fakat ne kadar uygulanır bu da pek bilinmez. Diyet yaparken bir hafta boyunca yediklerimize dikkat ederiz. Fakat hafta da bir kendimizi ödüllendirelim deriz ve o gün geldiğinde, diyeti unuturuz.

Eyvah! Diyetteyim der ve tekrar pazartesi yeni diyete başlarız. Diyete başlarken planlı ve kararlı olunması gerekir.

Diyet Ne Zaman Yapılmalıdır

Obezite çağımızın bilinen bir hastalığıdır. Obezite yeme bozuklukları, sebebiyle vücudun dengesini bozarak diğer hastalıkların önünü açmış olur. Şeker hastalığı, kalp, karaciğer rahatsızlıkları obezite sorunu yaşayan insanlarda daha çok görülür. Bu tür rahatsızlıkların yaşanmaması ve sağlık bir yaşam için, her zaman diyet yapılmalıdır. Diyet yaparken, spor yapılmalıdır. Her sabah ve her akşam vücudunuzu yormayacak şekilde küçük küçük egzersiz hareketleri ihmal edilmemelidir. Ya da sabah bir saatlik temiz havada yürüyüşte olabilir. Temiz hava da yürüyüş vücuda zindelik verecektir.

Diyete Başlamadan Önce

Diyete başlamadan önce; sağlık durumunuzu kontrol etmelisiniz. Her hangi bir hastalığınız var mı ? Uzman bir doktorla bu tetkikler yapıldıktan sonra diyete başlayabilirsiniz. Diyete başlamadan önce kilo kontrolünü yapmanız gerekir. Kilo boy oranınızı hesaplayarak ideal kilonuza kavuşabilirsiniz. Diyete başlamadan önce, kilo vermekte çok kararlı olunmalıdır. İradenizi kontrol etmelisiniz.

Sağlıklı Diyet İçin

Öncelikle, bir diyetisyenden yardım alarak diyete başlayabilirsiniz. Diyetisyenden yardım alarak ve diyetisyenin talimatlarına uyduğunuz da istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Kendi kendinize de uygulayabileceğiniz diyet listeleriyle de pekala diyet yapabilir ve ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Fakat gereken bir hususta yaptığınız diyetin ne kadar sağlıklı olduğuna dikkat ediniz. Sağlığınızı bozacak diyetlerden uzak durun. Bir an da kilo verdiren diyetlere dikkat edin. Belki 1 ayda bir kaç kilo verebilirsiniz ama diyeti bıraktığınızda verdiğiniz kiloları tekrar geri alabilirsiniz. Yine kendinizi aç bırakıp diyet yaparken dikkatli olun. Bu tür yanlış diyetler sağlığınızı bozmanıza neden olur. Bu tür diyetler sağlıksız diyetlerdir.

Sağlıklı diyetler vücut için gerekli olan protein, yağ ve vitamin ihtiyacını aldığınızda hem vücudun dengesini hem de kilo kontrolünüzü sağlayarak sağlıklı diyet uygulamış olursunuz.

Kronik hastaların diyet yapması sakıncalıdır. Şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kronik karaciğer hastaları, kronik kalp ve damar hastaları, uzman diyetisyenin gözetimi altında diyet yapmalıdırlar. Kendi başlarına bir diyet uygulamaları doğru değildir.

Diyet yaparken bunları yapmayın;

Kararınızı verdiniz ve fazla kilolarınızdan ne olursa olsun kurtulmak istiyorsunuz. Zayıflamaya karar verdiğinizde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekir. Kendi sağlık durumunuza göre kendi bünyenize göre bir diyet programı hazırlayın.

Zayıflamak için kullanılan ilaçlardan uzak durun. Hiç bir öğününüzü atlamayın, ara öğünlere dikkat edin. Aç kalarak zayıflayamazsınız, aç kalmayın. Hep aynı diyeti uygulamayın, diyet listenizi yenileyin. Televizyon karşısında yemek yemeyin. Doyduğunuzu hissetmezsiniz. Yavaş yavaş yiyin, çok çiğneyin. Kafein tüketim miktarınızı azaltın. Diyet yaparken en büyük yanılgı ekmek yememektir. Bu yanlıştır, vücudumuzun ekmeğe de ihtiyacı vardır. Sadece ekmek dilimlerini biraz küçültmek ve azaltmak yeterli olacaktır. Bir diyet listesini uygulamada kararlı olun. Değişiklik yapın ama diyet listesini bir süre uyguladıktan sonra değişiklik yapabilirsiniz.

Doğum Sonrası Diyet

Kadınlar doğum sonrası kilo sorunları yaşarlar. Hamilelik sonucu alınan kilolar bebek doğduktan sonra, kadınlar bu kiloları geri vermek isterler. Hamilelik sonrasında kadınların diyet programı hazırlaması gerekecektir. Bebek emziriyorsa bebeğin sütünü azaltmayacak, aynı zamanda kilo aldırmayacak bir diyet programı uygulanması gerekir. Doğum sonrasında diyet yapan kadınların bol sıvı tüketmeleri gerekir. Taze meyve sebze lifli gıdalarla beslenmelidir. Ama doğum yapan kadınların bebek doğduktan 4 ay sonra diyete başlaması daha doru olacaktır.

Kadın ve Diyet

Diyet denince neden ilk akla hep kadınlar gelir? Neden mi? Çünkü kadınlar hep güzelliği ve zarafeti kendi üzerinde taşımak ve görmek ister. Kadınlar bu konuda daha dikkatli olmak isterler. Daha fit bir vücut yapısına sahip olmayı isterler Kadınlar erkeklere oranla vücut yapısına bağlı olarak daha hızlı kilo alırlar. Erkeklerde kas oranı daha fazla olduğu için kadınlar gibi değildir.

Çalışan kadınlar ve diyet; çalışan kadının diyet programına dikkat etmesi gerekir. Çoğu çalışan kadın hem anne, hem eş olduklarından genellikle, kendilerine pek zaman ayırmazlar. Sabah eşinin ve çocuklarının kahvaltısını hazırlamakla meşgul olurlar. Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli ve ona göre kendine bir diyet programı hazırlamalıdır.

Sabah mutlaka kahvaltı yapmalı, kahvaltıda kuru meyve yemelidir. Öğlen arasında ızgara balık, tavuk ya da et bol salata yenilmelidir. Ara öğünlerde yine kuru meyve, taze meyve yenebilir. Akşam yemeği daha hafif olmalıdır. Bir kase çorba ızgara tavuk ve salata yenmelidir. Çalışan kadınlar diyet uygulanırken, öğün atlamamalıdır. Bol su tüketmelidir. Lifli gıdalar ve yeşil salata çeşitlerini sofralarından eksik etmemelidirler.

error: Copyright! Yaşamloji