ÖĞÜN SAYISI VE SAATLERİ NASIL DÜZENLENMELİ?
Kilo kontrolüne ve diyete başlamak amacıyla internete, kitap ve dergilere başvuran kişiler genellikle kafaları karışık bir şekilde bu çabalarına başlamadan son vermektedirler. Çünkü bu tarz kaynaklarda kilo verme ve diğer kilo kontrolü çeşitlerine dair pek çok dağınık, birbirinden farklı bilgi yer almaktadır. Oysa kilo almanın, vermenin veya kiloyu korumanın yolu yaşam tarzı, sağlık durumu, metabolizmanın niteliği gibi pek çok farklı değişkenden etkilenmekte ve dolayısıyla kişiye özel bir nitelik göstermektedir. Elbette bu konuda kişinin bir uzmana da danışarak kendisine göre düzenleyebileceği kimi genel kabuller de mevcuttur. İşte günlük öğün sayısı ve öğün saatleri nasıl olmalı ve belirlenmesi konusunda size yardımcı olabilecek birkaç bilgi;
Kalori hesabı olarak bakıldığında günde 2-3 öğün yemek tüketmekle 5-6 öğün tüketmek arasında bir fark yokmuş gibi görünebilir. Ancak profesyonel spor gibi aktivitelerle uğraşmayan, normal seyirde bir hayat yaşayan kişiler için öğün sayısı bölünerek 3 ana öğün ve 2 ya da 3 ara öğün olarak düzenlenmesi pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Bu düzenlemenin amacı kişinin öğünler arasındaki uzun saatlerde aşırı acıkarak sağlıksız ve alelacele hazırlanmış gıdalara yönelmesini önlemektir. Ayrıca yemeklerden yaklaşık 2 saat sonra tüketilen düşük kalorili ve besleyici ara öğünler bünyeyi uyararak metabolizmanın yavaşlamasının da önüne geçmektedir.
Öğün saatleri konusunda her kişiye uyacak belli zaman aralıkları belirlenmesi mümkün değildir. Sabah erken kalkıp, gün içinde çalışıp gece çok geç olmayan bir saatte uyuyan kişiyle gece çalışan bir kişinin öğün saatlerinin aynı olması beklenemez. Ancak bu noktada her ne olursa olsun metabolizmamızın güneş ışığıyla çalışmaya başladığı ve akşam saatlerine yaklaştıkça yavaşladığı unutulmamalıdır. Öğün saatlerinin buna göre düzenlenmesi kilo kontrolünün vücudun kendi mekanizmaları tarafından da desteklenmesi açısından önemlidir. Herkes için genel sayılabilecek önemli bir nokta ise gıda tüketiminin yatmadan 2 saat önce kesilmesi gerekliliğidir. Böylece kişinin metabolizması uyku sırasında yeteri kadar dinlenir ve uyanıldığında aç olunacağından öğün saatleri daha kolay ve sağlıklı biçimde düzenlenebilir.