vajinadan gelen kötü kokulu vajinal akıntı nasıl geçer nedir vajinadan gelen kokulu akıntı, vajinal akıntı nasıl geçer, vajinadan gelen kötü kokulu akıntı, vajinal akıntı nedir Vajinadan Gelen Kötü Kokulu Akıntı Nedir Vajinal Akıntı Nasıl Geçer vajinadan gelen kotu kokulu vajinal akinti nasil gecer nedir
vajinadan gelen kötü kokulu vajinal akıntı nasıl geçer nedir

Vajinadan Gelen Kötü Kokulu Akıntı Nedir Vajinal Akıntı Nasıl Geçer

Vajinadan Gelen Kötü Kokulu Akıntı

Vajinanın Anotomik Yapısı: Vajina denilen yapı; üç yapıdan oluşmaktadır bunlar; Vajen, vajina ve vajina girişi denen kısımlardır. Vajinadan gelen kötü kokulu akıntı konusuna girmeden önce, vajina kokusu nasıl geçer başlıklı yazımıza da okumanızı tavsiye ederiz.

Uzunluğu 7 ile 18 cm arasında değişmekte ve şekli ise içi boş silindir şeklindedir; vajinanın genişliği ise 3 cm’ dir. Menstrasyon atıklarının vücuttan dışarıya atıldığı ve dölün içeri girdiği organdır.

Normalde vajinanın önünde ve arkasında bulunan duvarla birbirleri ile bitişik bir şekilde bulunmaktadırlar. Ancak cinsel ilişki yaşandığı esnada ve doğum sırasında bu duvarlar ayrılmakta ve esnemektedirler. Ayrıca sağ ve sol taraflarına yerleştirilmiş olan bartolin ve skene isimli salgı bezleri; ön sevişme ile kadının uyarılması ile bir sıvı salgılamaya başlamakta ve bu sıvı da cinsel ilişki sırasında vajinanın kayganlaşmasını sağlayarak, penisin içeriye daha rahat ve tahriş söz konusu olmadan girmesini sağlamaktadır. Ayrıca herhangi bir enfeksiyonel durum söz konusu olmadığında salgılanan bu sıvı şeffaf, kokusu olmayan ve iz bırakmayan bir yapıya sahiptir. Ancak rahimden gelen ya da salgı bezlerinden salgılanan enfeksiyon gibi başka sebepler ile akıntılar da meydana gelmektedir. Bunlar bazen rahatsız edici kokuya ve iç çamaşır da kirliliğe neden olabilmektedir. Peki Vajina akıntısı nedir?

Vajinal Akıntı Nedir

Vajina da akıntı çeşitler oldukça farklı olabilir bunlardan biri her sağlıklı kadında olabilen fizyolojik vajinal akıntıdır. Ancak bir de anormal vajinal akıntı vardır. Bu yazımızda bu akıntı çeşitlerinden biraz bahsedeceğiz.

Fizyolojik vajinal Akıntı Nedir?

Fizyolojik vajinal akıntı; vajina içerisinde bulunan ve cinsel ilişki sırasında vajinanın kayganlaşmasını sağlayan, salgı bezlerinin yürüme sırasında vajina da aşınmayı engellemek için bu salgı bezleri yine salgılama yapar ve aşınmayı engeller. Bu sıvı rengi olmayan, rahatsız edici bir kokusu da olmayan yapıdadır.

Bir de bunun dışında ovülasyon döneminde gerçekleşen fizyolojik akıntı vardır. Bu da yumurtlama günün yaklaşması ile artış gösteren bir akıntıdır. Bu akıntı bazen çamaşırdan taşarak kirlilik oluşturacak derece olabilir. Ancak bu normal bir akıntıdır ve tamamen vücutla alakalıdır. Bu akıntı yumurta akına benzeyen, uzayan ve renksiz bir yapıdadır. Bu tarz akıntılar ovülasyonun yani yumurta oluşumunun habercisidir. Ancak kokusuz ve kaşıntıya sebebiyet vermeyen bir akıntıdır, fazla da salgılansa.

Yine normal akıntılardan olan vajen içi yararlı bakteriler denilen bir akıntı söz konusudur. Bu vajinayı zararlı maddeler karşı korumak için salgılanan ve vajenin pH’ ında üreyen koruyucu bakterilerdir. Bu yararlı bakterilere süt basilleri de denmektedir. Laktobasillerin azalması durumunda vajina da enfeksiyon oluşumu gerçekleşebilir.

Anormal Vajinal Akıntı Nedir?

Rahim ağzında servist denilen bölge de oluşan Servisit (iltihaplanma) ve vajinada oluşan Vajinit ( iltihaplanma) sebebi ile vajinada normal olmayan akıntılar meydana gelebilmektedir. Bu akıntılar duruma ve sebebine göre farklı özellikte olurlar. Ancak genel olarak kötü kokusu olan, koyu kıvama sahip ve çok miktarda salgılanmaktadır. Bazen sarı ve yeşil renklerde olabildiği gibi, bazen de süt kesiğine benzeyen bir yapısı olabilmektedir.

Vajinit sebebi ile Anormal Akıntıya Sebep Olan Hastalıklar

  • Bakteriyel Vaginosis: bu hastalığın en yaygın bulguları arasında kötü kokulu anormal vajinal akıntı yer almaktadır.
  • Mantar Enfeksiyonları: Eğer vajinadan Helen akıntı süt kesiğine benzeyen bir akıntı ise bu akıntı mantar enfeksiyonu habercisi olabilir. Mantar enfeksiyonlarının oluşumuna vajina da bulunan koruyucu süt bakterilerinin azalması ve ya işlev yapamaması sebep olabilmektedir.
  • Trikomonas Enfeksiyonları: Bu enfeksiyon sebebi ile oluşan akıntılar genel olarak oldukça kötü kokulu, rengi yeşile çalan ve vajinada yanmaya sebep olan akıntılardır. Eğer böyle bir akıntı söz konusu ise Trikomas enfeksiyonu olma ihtimali yüksektir.

Servisit Sebebi İle Anormal Akıntıya Sebep olan Hastalıklar

  • Klamidya Enfeksiyonları: Bu hastalığın belirtileri içerisinde de anormal vajinal akıntı bulunmaktadır ve bu hastalık en çok cinsel yol ile bulaşmaktadır.
  • Mikoplazma ve Ureaplazma enfeksiyonları var ise vajjinal akıntı da anormallik söz konusu olur.
  • Ayrıca yine cinsel hastalıklardan olan Bel soğukluğunun belirtileri arasında da anormal vajinal akıntı vardır.

Anaromal Akıntıya Sebep Olan Diğer Etkenler

  • Vajinal tamponun bilinçsiz bir şekilde kullanılması, hijyen sağlanmadığı durumlar da enfeksiyona sebep olabileceğinden vajinal akıntıya sebep olabilmektedir.
  • Ayrıca vajinayı irrite edebilecek parfüm, sabun gibi kimyasalların vajina için kullanılması
  • Eğer kişide latekse karşı bir alerji söz konusu ise örneğin prezervatif kullanımı gibi etkileşimler sonucunda anormal akıntılar söz konusu olabilmektedir.
  • Genital uçuk denilen enfeksiyonlar
  • Vajen de oluşan tümörler de vajinal akıntıların kötü kokulu olması ve anormal olmasına sebep olabilmektedir.

Vajinal Akıntı Nasıl Geçer

  • Vajina içerisini yıkamamak gerekir; bu vajinanın içerisinde bulunan pH ortamını değiştirerek o ortamda üreyen koruyucu laktobasillerin yok olmasına sebep olunabilir, bu da vajina da enfeksiyon oluşumlarına sebep olabilmektedir.
  • Banyodan sonra dış genital bölgenin , iç çamaşırı giymeden önce kurutulması gerekmektedir. Çünkü genital bölgenin nemli kalması bakteri oluşumuna sebep olarak enfeksiyonlara yol açabilir.
  • Kimyasal içerikli; genital parfüm, parfümlü pedler ve ya prezervatif kullanımları vajina sağlığını olumsuz etkilemektedir.
  • İç çamaşırı seçerken pamuklu olmasına özen gösterilmelidir, Sentetik iç çamaşırı kullanımından kaçınılmalı ve iç çamaşırları her gün değiştirilmelidir.
  • Ağır egzersizler yaptıktan sonra kurumadan iç çamaşırınız değiştirmelisiniz.
  • Aşırı kilolu olmak, şeker hastalığı ve aşırı terlemeye yol açacak hastalıklar; genital bölgede mantar oluşumuna sebep olabilmektedir.
  • Giyilen pantolonların ve iç çamaşırlarının çok dar olmaması gerekir.
  • Tuvalet temizliği yaparken kesinlikle önden arkaya doğru temizlenmeli ve her tuvalet sonrası temizlik yapılmalıdır.
  • Cinsel ilişki de güvenmediğiniz kimselerle beraber olmaktan kaçının ve sık partner değişimi yapmayın. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımına özen gösterin. Çünkü vajina ve rahimi ilgilendiren birçok hastalık cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu unutulmamalı ve cinsel ilişkiye girilirken gereken önlemler alınmalıdır. Bu sizin bütün vücut sağlığınız için önemli olup asla göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.

Anormal Vajinal Akıntı Konusunda Yapılması Gerekenler

Eğer normal olmayan; kötü kokulu akıntı söz konusu ise hiç vakit kaybetmeden uzman bir jinekoloğa gidilmesi ve bu duruma sebep olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu akıntı önemli hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Nedeni belirlendikten sonra hemen gerektiği şekilde tedavi edilmedir.

error: Copyright! Yaşamloji