reflü nedir nasıl geçer reflüye ne iyi gelir reflü nedir, reflüye ne iyi gelir, reflü nasıl geçer Reflü Nedir, Reflü Nasıl Geçer, Reflüye Ne İyi Gelir reflu nedir nasil gecer refluye ne iyi gelir
reflü nedir nasıl geçer reflüye ne iyi gelir

Reflü Nedir, Reflü Nasıl Geçer, Reflüye Ne İyi Gelir

Reflü Nedir

Reflü pek çok insanda görülen rahatsızlıklardan biridir. Genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan ekşime, hazımsızlık ve yemek borusunda oluşan yanma sorunları reflüye işaret etmektedir. Bu rahatsızlıkların devamında ise yemek borusu ve ağza kadar gelen asit odlukça rahatsız edicidir.

Yemek ve mide asidi kişilerde çok belirgin bir şekilde kendini göstermektedir. Midede yanma ve asit oluşumu kimi kişilerde zaman içerisinde geçerken kimilerinde ise kalıcı bir hastalık halini almaktadır.

Oldukça rahatsız edici ve zor bir durum olan reflü toplumda sıklıkla gözlenen rahatsızlıklar arasındadır. Toplum genelinde %20 oranında görülme sıklığı bulunan reflü rahatsızlığı kadınlarda daha çok görülmektedir. Ancak reflü kadınlarda daha çok görülürken oluşan yemek borusu hasarının en çok etki ettiği kişiler ise erkeklerdir. Bu yazımızda, reflünün belirtilerinden ve reflünün doğal yollar ile tedavisinin nasıl yapıldığından bahsedecek, bu konu ile ilgili önemli bilgilendirmeler yapacağız.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü toplumda görülen rahatsız edici ve ağrılı rahatsızlıklardan biridir. Reflü hastalığının temel belirtisi midede oluşan yanmadır. Midede oluşan yanma herkeste farklı derecelerde hissedilebilmektedir. Bazı kişilerde midede oluşan yanma mide, boyun, omuzlar, sırt ve kol bölgesinde hissedilebilmektedir.

Bazı yanma rahatsızlığı ise kalp ağrısı şeklinde kendini göstermektedir. Midede oluşan yanma nedeniyle kalp ağrısı şeklinde kendini gösteren reflü hastalar tarafından korkutucu bir hale gelebilmektedir.

Reflü özofajit sık görülen reflü çeşitlerinden biridir. Sırt ağrısı şeklinde ortaya çıkan rahatsızlıkta ağrı süresi oldukça uzundur. Saatlerce süren ağrının şiddeti çok yüksek olduğu için uyku anında meydana gelen ağrılar uykudan uyandıracak derece kuvvetlidir. Sırt üstü uyuma ve öne eğilme hallerine kendini daha fazla belli eden rahatsızlık antiasit ve doğru beslenme şekliyle hafiflemektedir.

Reflünün diğer sık görülen belirtilerinden bir diğer ise ağrının yanı sıra ağza gelen ekşi sudur. Ağza gelen ekşi su ağız ve boğazda kötü bir tadın oluşmasına neden olmaktadır. Yemek sonrasında meydana gelen ağza ekşi su gelmesi, uyku esnasında da ortaya çıkmaktadır.

Reflü belirtilerinden diğerleri ise; şişkinlik, ağız kokusu, astım nöbetleri, hıçkırık, kronik öksürük gibi belirtilerdir.

Reflü Hangi Hastalıklara Davetiye Çıkarır?

Reflü basit bir mide rahatsızlığı gibi görünse de pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Reflünün yol açtığı hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Anemiye
  • Yemek borusu iltihabı
  • Reflü etkisiyle çocuklarda meydana gelen gelişim geriliği
  • Sindirim kanalı kanamalı ve midede daralma meydana gelmesi
  • Yemek borusu kanserine neden olan hastalıkların oluşumu
  • Kanser

Reflü Neden Olur

Reflü hastalığı günümüzde birçok kişinin maruz kaldığı ancak teşhisi konulduktan sonra tedavisinin rahatlıkla yapılabildiği hastalıklardan biridir. Reflü problemi oluştuğunda yemek yenirken mide öğütücü bir işlem yapmak amacıyla asit salgılamaya başlamaktadır. Yemek yeme işlemi son bulduktan sonra mide tarafından üretilmiş olan asit mideden taşar ve yemek borusuna ulaşır ve yemek borusunda tahrişe neden olur. Mideden çıkan bu asidin yemek borusuna kadar çıkmasına reflü adı verilmektedir.

Reflü nedeniyle mideden taşan asitler yemek borusuna çeşitli zararlarda bulunabilmektedir. Midenin oluşturduğu asitler mideye herhangi bir zarar vermez. Çünkü mide yüzeyinde asitin etkilerinden korumaya yönelik çeşitli koruyucu mekanizma yer almaktadır. Ancak yemek borusunda reflünün meydana getirdiği asit etkilerinde korunmaya yönelik herhangi bir koruyucu bulunmamaktadır.

Mide ile yemek borusu arasında alt özofagus sfinkter adı verilen bir mekanizma bulunmaktadır. Bu mekanizma sayesinde yemekler mideye rahat bir şekilde ulaşırken midede oluşan asitlerin yukarı çıkması engellenir. Ancak bu kapakçıkta meydana gelen bozulmalar neticesinde reflü hastalığı ortaya çıkar.

Reflü Nasıl Geçer

Reflü önemli mide hastalıklarından biridir. Yemek borusu ve midede ortaya çıkan rahatsızlıklar neticesinde ağrı ve ağza ekşi su gelme belirtileriyle kendisini ortaya koyan reflü hastalığının tedavi edilmesi çok önemlidir.

Reflü tedavisinde iki yöntem izlenmektedir. İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi reflünün tedavi yolları arasında yer almaktadır. Reflünün ilaçla tedavisi esnasında asit oluşumunu önleyen ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde midede oluşan asit nötrlenerek mide asidi oluşumunun önüne geçilmektedir.

Reflünün tedavisinde izlenen ikinci yol ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi esnasında mide ile yemek borusu arasında kalan büzgeç kas kuvvetlendirilmek amacı ile ameliyat yapılır. İlaç tedavisini kabul etmeyenler veya ilaç içmek istemeyenler için tercih edilebilecek olan cerrahi tedavi yöntemi doktor ve hastanın karşılıklı anlaşması neticesinde yapılmaktadır.

Cerrahi tedavi neticesinde bazı yan etkiler oluşabilmektedir. Bu nedenle önce ilaç kullanımı denenmeli ilaç tedavisinin sonuç vermemesi ve mide fıtığı gibi rahatsızlıklar ameliyatla tedavi yöntemine başvurulmalıdır.

Reflüyü Önleme Yolları Nelerdir?

Reflü hastalığının oluşmasını engellemek veya reflü hastalığının ortaya çıkmasından itibaren bazı koşullara dikkat ederek reflü hastalığının zararlı etkilerini en aza indirebilirsiniz. Reflüyü önleme yolları;

  • Reflü hastalarının yüksek yastık kullanması çok önemlidir. Bu nedenle reflü hastalığı bulunan kişiler uyurken daima yüksek yastık kullanmalıdır.
  • Yemek yerken çok fazla kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Çok fazla yemek yemenin mide basıncını arttırdığı unutulmamalı ve fazla yemek neticesinde reflünün kendini gösterdiği bilinmelidir.
  • Yemek yerken yavaş yavaş yemek yemeye ve iyice çiğnemeye özen gösterilmelidir. Yemek yerken az miktarda ve sık sık yemek yemeye dikkat edilmelidir.
  • Çikolatada bulunana maddeler reflünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çikolata yemeye ara verilmelidir.
  • Kahve reflüyü tetikleyen içeceklerden biridir. Bu nedenle kahve tüketmemeye özen gösterilmeli ve çay tüketimini minimum seviyede gerçekleştirmeye özen gösterilmelidir.
  • Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kızartmalar reflüyü tetikler. Ayrıca kullanılan margarin ve aşırı yağlı yiyecekler mide asidini arttırır.
  • Kola gibi asitli içecekler ve alkolden mutlaka uzak durulmalıdır. Reflü tedavisinde paketlenmiş meyve sularından da uzak durulmalıdır.
  • Yemeklerden sonra hemen uyunmamalıdır.
  • Çok baharatlı yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterilmelidir. Baharat tüketiminin reflüyü arttırdığı unutulmamalıdır.
  • Stresten kaçınmaya özen gösterilmelidir.
  • Sigara tüketimini ortadan kaldırmak reflü hastalığının belirtilerini azaltacaktır.
  • Kilo almamaya dikkat edilmeli ve sıvı tüketiminin yemek sırasında değil öğün aralarında gerçekleştirilmesine dikkat edilmelidir.

Reflüye Ne İyi Gelir

Reflü rahatsızlığı bulunan kişilerde asitli meyve ve içecekler, sigara, alkol, kafeinli içecekler nedeniyle reflü şikayetlerinde artış meydana gelmektedir. Bu nedenle reflü şikayetlerini arttırmayacak besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.

Reflüye iyi gelecek besinler tüketerek reflünün etkilerinden kurtulabilirsiniz. Reflüsü olanların genel olarak tüketebilecekleri besinler arasında elma, muz, brokoli, haşlama patates, lahana, fasulye, havuç, beyaz peynir, haşlama tavuk göğsü, balık, yağsız kıyma, yulaf, esmer pirinç, kepekli ekmek, yağsız peynir, yumurta akı ve mısır ekmeği bulunmaktadır.

Bu besinlerin yanı sıra reflüyü geçiren besinler arasında bitkisel kaynaklardan alınan proteinler önemli bir yere sahiptir. Bitkisel besinlerden alınan proteinler mide kasını zorlamadığı için mide asidinin yemek borusuna kaçmasına engel olmaktadır.

Lifli gıdalar da reflü hastalığını engelleyen yiyecekler arasındadır. Bu nedenle lif bakımından zengin olan meyveler, sebzeler ve tam tahıllı besinler tüketerek reflünün olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz. Lif bakımından zengin olan besinler arasında elma, armut, kavun, esmer pirinç, yulaf ezmesi, çilek önerilen yiyecekler arasındadır.

error: Copyright! Yaşamloji