Vajina kokusu her yaştan kadının etkilendiği ve oldukça rahatsız edici sorunlardan biridir. Kadınlar yaşamlarının bir bölümünde vajina kokusuyla karşılaşabilir. Vajinadan gelen akıntıların neden olduğu bu koku, kadınlar için oldukça rahatsız edici olmasına rağmen alınacak küçük tedbirlerle bunun önüne geçilebilir. Genç kızlardan, menopoz döneminde olan kadınlara kadar herkesi etkileyebilen bu koku, fizyolojik akıntılardan ya da fizyolojik olmayan yani rahim girişinde olan enfeksiyonların neden olduğu akıntılardan oluşabilir. Özellikle fizyolojik olmayan akıntılar daha baskın ve dayanılmaz vajina kokusuna neden olur.
Vajina Kokusunda Neler Yapılabilir?
Öncelikle vajina akıntısının kaynağı tespit edilmelidir ve buna uygun şekilde tedaviye başlanmalıdır.
Doktorun önerisine uygun şekilde antibiyotikli ilaçlar kullanılabilir
Genital bölge temizliğine önem verilmelidir
Genital bölgedeki kılların temizlenmesine dikkat edilmelidir
Giysilerde bol olanlar, iç çamaşırlarında pamuklu olanlar tercih edilmelidir.
Gün içinde en az 2,5 litre su içilmelidir
Tampon kullanımı söz konusuysa, sıkça değiştirilmesi gerekir.
Cinsel ilişki sonrasında idrara çıkılmalıdır
Cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır
Ilık suyla duş almanız ve vajina bölgesini sirkeli suyla yıkamanız tavsiye edilir
Aşırı şekerli besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır
Vajina Kokusu İçin Doğal Bitkisel Çözüm Önerileri
Çay yaprakları: Bu bitkisel ürün doğal antiseptik özelliktedir. Vajina bölgesindeki bakterileri ve mikropları kontrol altına almaya yardımcı olur. Ancak uygulamanın doğru yapılması ve aşırıya kaçılmaması gerekir. Çünkü ciltte tahrişe neden olabilir. Oldukça etkin vajina koku giderici olarak kullanılabilir.
Elma sirkesi: Günümüzde çoğu hastalık için tavsiye edilen elma sirkesi, genital bölgedeki enfeksiyon olumunu önlemesiyle de bilinir. Vücudun pH dengesini sağlayarak, vajina kokusuna engel olur.
Çemen: Yine çoğu hastalık için kullanılabilen çemen, vajina kokusu içinde tavsiye edilir. Düzenli olarak kullanıldığında, vücutta hormonal dengeyi sağlar. Bu nedenle kadın sağlığı açısından uzmanlar tarafından önerilir.
Aloe vera: Bu bitkinin anti bakteriyel özelliği olması nedeniyle, vajinada koku yapan bakterilerin yok edilmesinde kullanılabilir. Her gün sabah ve akşam düzenli kullanıldığında, vajina kokusunun önüne geçilebilir.
Vajina Kokusunda Alınacak Önlemler
Banyoda ya da duşta vajina bölgesinin yıkanması ihmal edilmemelidir. Bu yıkama sırasında kokusuz sabunların kullanılması ve ılık suyla durulama yapılması tavsiye edilir. Bu şekilde vajinal bölgenin pH dengesi bozulmamış olur.
Vajinal bölgenin hava almasını sağlamak için, iç çamaşırları özenle seçilmelidir. Doğal lif içeren pamuklu çamaşırlar, vajinanın kuru kalmasına ve hava almasına yardımcı olur. Hava sirkülasyonunu önleyecek çamaşırlardan kaçınılmalıdır.
Adet döneminde pet ya da tamponun 3-4 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Kanın uzun süre kalması vajina kokusuna neden olabilir. Hatta ağır kanamalı adet dönemi geçiren kadınlar değişimi daha sık yapmalıdır.
Vajina bölgesinde kokulu vajinal spreyler kullanılmamalı, vajinal duş alınmamalıdır. Bunlar vajinada doğal bakteri seviyesine zarar veren unsurlardır. Hem enfeksiyonu, hem de alerjiyi tetikleyebilirler.