Adet Döneminde Denize Girmek İçin Yöntemler
Adet kanaması veya regl olmak kadınlarda rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile beraber vücuttan dışarıya atılması şeklinde gelişen fizyolojik bir olaydır. Bu olaya hayız veya menstrüasyon adı da verilmiştir. Peki adette denize girilir mi sorusuna cevap bulalım.
Adetliyken Denize Girilir mi, Tampon Kullanmanın Yan Etkileri Var mı?
Adet döneminde denize girmek sağlığı olumsuz yönde etkileyeceğine dair bilimsel olarak herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu nedenle regl döneminde denize girilir mi sorusuna, evet adet döneminde denize girmek için herhangi bir sakınca yoktur. Yüzerken kanınız pıhtılaşmaz, adetten kesilirsiniz gibi yaklaşımlar sadece yorumdur ve bilimsel bir açıklaması yoktur.
Sadece adetli olduğunuz ilk 1 ya da 2. Gün dikkatli olabilirsiniz çünkü adetin ilk günleri yoğun geçmektedir. Adetliyken denize girmek gibi bir durum söz konusu olduğunda adet tamponu kullanarak bikiniyi de koruyabilirsiniz. Ancak adet kanamalarında tampon kullanımı giderek yaygınlaşıyor olsa da normal ped kullanımının daha sağlıklı olduğunu belirtmekte fayda var.
Adetliyken Denize Girerken Tampon Kullanımı: Tampon kullanırken tamponu 3-4 saatlik süreler de mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir çünkü tampon normal günlük pedler gibi sıvıyı üreme organının dışında değil içinde biriktirir, bu durumda ise mikropların üremesi ve vajinal enfeksiyon riskleri çok daha hızlı olacaktır.
Adet Döneminde Havuza Girilir mi?
Önümüz yaz ve tatil planları hazırlanıyor peki tatilde adet dönemine girersek havuza girebilir miyim? Evet havuza girebilirsiniz ama eğer havuz ve deniz gibi seçenekler var ise denizi tercih etmelisiniz çünkü havuz içinde bulunan klor mikrop kapmanızı sağlayabilir. Ancak tampon kullanarak bu duruma karşı önlem alabilirsiniz. Tamponu iyice derine itmelisiniz ki havuz suyu tampona ulaşamasın. Adetliyken havuza girmek havuzlarda mikrop üremesini engellemek amacı ile kullanılan klor insan vücudu üzerinde bulunan zararsız mikropları da yok eder ve insan vücudunun savunmasını da elinden almış olur.
Ancak yine de belirtmekte fayda var denizde mikrop kapmak havuzda mikrop kapmaktan daha düşük bir ihtimaldir. Kanalizasyon borularının yanında denize girmediğiniz sürece. Denizin tuzlu suyu mikropları öldürür ve sizin mikrop kapma ihtimalinizi yok eder.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise havuzdan çıktıktan sonra ıslak bikini ile oturmamanız olacaktır ıslak bikini bakteri üremesini kolaylaştıracağından sizin mikrop kapma ihtimalinizi de yükseltecektir.
Adet Olmak Ne Demektir?
Genç kızların ergenliğe girmesi ile başlayan ve menopoz dönemine girene kadar 28 günde bir devamlılığı olan bir süreçtir. Yalnızca hamilelik boyunca görülmeyen bir olaydır. Kadınların herhangi bir problemi olmadığı takdir de düzenli olarak 28 günde bir adet görüyor olsa da 21 ile 35 gün arasında adet görmek de normal kabul edilen günlerdir. Adet kanamaları boyunca yalnızca çay bardağının1 veya 2 cm duvarı kadar yaklaşık olarak 35-40 ml kan kaybedilir.
Rahimin iç bölümünde her ay düzenli olarak döllenmiş yumurtanın oluşarak buraya yapışmasını ve bu bölgeden beslenmesini sağlayacak damarlı bir doku meydana gelmektedir. Eğer bir sperm gelip yumurta ile birleşmez ise bu doku görevini tamamlayarak yerini yeni gelecek olan dokuya bırakmasına menstrüasyon denir yumurta kan yolu ile dışarıya atılır.
Adet Sancısı Neden Olur?
Adet dönemi boyunca karın bölgesinde şiddetli kasılmalar yaşayan kadınlar günlük hayatlarına devam edemeyecek kadar ağrı hissedebilirler iken kimi kadınlar ise adet sancısını hiç yaşamazlar.
Adet dönemindeki ağrılara baş ağrısı, mide bulantısı, ishal ve kusmanın adet dönemi sırasında şikayet ediln bazı rahatsızlıklar olduğu gözlemlenmiştir. Bu konu ile alakalı ister doktorunuza başvurabilir isterseniz bitkisel yolları da deneyebilirsiniz. Ancak denediğiniz yollar bir çözüm değil ise mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene olmak için hastaneye gitmelisiniz.
Adet sancısına bitkisel çözümler arasında nane ilk sırada yer almaktadır çünkü nanenin uyuşturan ve ağrıyı yatıştıran yapısı adet nedeni ile karın bölgesinde meydana gelen krampların hafiflemesini sağlarken adet kanaması ile beraber görülen baş ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi problemlerin de yan etkilerini ortadan kaldırmanıza yardımcı olur. Zencefil de sindirime destek olan bitkilerden olduğu için adet sırasında ortaya çıkan krampları ve sancıları azaltıcı bir etkiye sahiptir. Yaban mersini ise içeriğinde yer alan antosiyanidin isimli kimyasal bir kas gevşetici özelliktedir. Yaban mersini çayının ağrıları azalttığı ve krampların şiddetini düşürdüğü sebebi ile adet dönemindeki kadınlar tarafından sık başvurulan bir bitkidir.
Adetliyken Genital Bölgenin Temizliği Nasıl Yapılır
Adetliyken sık sık banyo yapma gibi bir ihtimaliniz söz konusu değil ise, genital bölgenin özel olarak temizlenmesi gerekmektedir. Adet esnasında dışarıya kan yolu ile atılan yumurta kullanılan ped ile üreme organı arasında birikmektedir. Cildimizde normal olarak bulunan mikroorganizmalar uzun süre temizlenmediğinde zararlı mikroplar haline gelirler, yine bu bölgeye yakın idrar yolları ve bağırsak yolları olduğu için ürem organının temizliğine çok dikkat edilmelidir.
Adet döneminde kullanılmak üzere üretilmiş özel pedler piyasa da bulunmaktadır. Bu pedler değiştirilirken ellerinizin sabun ile yıkanmış ve mutlaka temiz olması gerekmektedir. Ve kullanılacak olan pedin teninize temas edeceği bölümü mutlaka temiz olmalıdır. Pedler bakteri üremesine ortam sağlamamak için sık değiştirilmeli ve 6 saati aşmayan saatlerde yenilenmelidir.