çocuklarda geç konuşma nedenleri tedavisi  Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri ve Geç Konuşma Tedavisi cocuklarda gec konusma nedenleri tedavisi
çocuklarda geç konuşma nedenleri tedavisi

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri ve Geç Konuşma Tedavisi

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri

Çocuklar doğduğu andan başlayarak sürekli gelişim içerisindedir. Psikososyal gelişimini sürdüren çocuklarda dil gelişimi de başlamaktadır. Çocukların kendi yaşına uygun konuşma becerisine sahip olması ve gelişim açısından herhangi bir sıkıntı yaşamaması dil gelişimi açısından önemli bir yere sahiptir.

Çocukların zamanında konuşabilmesi için bazı koşulların bir arada bulunması gerekmektedir. Çocuğun sosyal ilişkilerinin normal olması ve zeka seviyesinin kendi yaşıtlarında bulunan çocuklarla aynı seviyede olması çocukların zamanında konuşabilmesi için gereken kriterler arası yer almaktadır.

Ayrıca çocukların psikososyal gelişimlerini sürdürmesi ve gelişimini normal süreçte devam ettirmesi dil gelişimi için önemlidir.

Çocukların Zamanında Konuşabilmesi İçin Fiziksel Özelliklerin Önemi Nedir?

Çocukların zamanında konulabilmesi için fiziksel özelliklerin de normal olması gerekmektedir. Çocukların dil gelişiminin normal bir şekilde gerçekleşebilmesi için sinir sisteminin normal olması gerekmektedir.

Ayrıca sinir sistemi ile dil kasları arasında bulunan ağız, dudak, damak ve diş yapısının normal olması çocuğun zamanında konuşabilmesi için önemli kriterler arasında yer almaktadır.

Sinir sistemi ve sinir sistemi ile bağlantılı ağız, diş, dil ve damakta doğuştan kaynaklanan bir problem olması halinde çocuğun konuşmasının negatif olarak etkileneceği unutulmamalıdır.

Çocukların Konuşma Süreci Nasıl Gerçekleşmektedir?

Çocukların konuşma süreci genel olarak ilk altı aylık dönemde kelimeleri yavaş yavaş heceleme ile başlamaktadır. 12. aya gelindiğinde ise kelimeler söylenmeye başlar.

çocukların geç konuşması  Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri ve Geç Konuşma Tedavisi cocuklarin gec konusmasi
çocukların geç konuşması

Gelişim sürecinin devamında ise 18. aya gelindiğinde çocuklar cümle kurmaya başlayabilirler. Ancak konuşma süreci bu şekilde ilerlemeyen çocukların konuşma ile ilgili problemleri olabileceğinden dolayı doktorlar tarafından incelenmesi gerekebilmektedir.

Çocukların geç konuşması nedeniyle ortaya çıkacak iletişim sorunu çocukların sosyal gelişimini de olumsuz yönde etkileyecektir. Ancak unutulmamalıdır ki bazı çocuklarda herhangi bir problem veya rahatsızlık olmadığı halde geç konuşmaya başlayabilmektedir. Çocukların belirli bir süre konuşmaması halinde doktora götürülmesi gerekmektedir.

Çocukların Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir?

  • Çocukların geç konuşmasına neden olan önemli etmenlerden biri zeka sorunlarıdır. Zeka kaynaklı sorunlarda çocuklar yaşıtlarına göre geri kalmaktadır. Bu nedenle zeka sorunları yaşayan çocuklar yaşıtlarına göre geç konuşmaktadır.
  • Çocukların geç konuşma nedenlerinden bir diğeri de işitme problemidir. İşitme problemi yaşayan çocuklar dışarıdan herhangi bir ses duyamadıkları için konuşma problemi ortaya çıkmaktadır.

Çocukların konuşabilmesi için dış dünyadan herhangi bir uyarı alması ve algılaması ve benzer sesleri çıkarması gerekir. Ancak işitme sorunu olan çocuklar dışarıdan herhangi bir uyarı alamadığı için konuşma problemi oldukça büyük bir problem haline gelmektedir.

  • Çocukların konuşmasını etkileyecek problemlerden bir diğeri de görme problemidir. İşitme problemi kadar çocukta büyük bir etki yaratmasa bile dış dünyayı tanıyamadığı ve cisimleri görüp öğrenemediği için konuşma sürecinde problemler ortaya çıkabilmektedir.
  • Çocukların geç konuşmasına sebep olan unsurlardan bir diğeri de çocukların içe kapanık bir yapıya sahip olmalarıdır. Kendi halinde olan çocuklarda geç konuşma sorunu ve çevreyle iletişim kurma sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Çocukların kendi halinde, çekingen bir yapısının olmasının önüne geçebilmek için çocukların insanlar arasında büyütülmesi ve çevresel faktörlerden uyarı alması sağlanmalıdır. Bu şekilde çocukların konuşma süreci hızlandırılmaktadır.

  • Günümüzde teknolojinin küçük yaşlardan itibaren hayatımıza girmesi çocukların konuşma sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Teknolojinin faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Çocuklar üzerinde olumlu etkileri bulunmakla birlikte çocukları sürekli teknolojiye bağımlı hale getirmek doğru değildir.

Belirli sürelerde çocuklara sunulacak olan teknolojik yenilikler çocukların gelişimine katkı sağlayacaktır. Aksi halde 0-3 yaş arasında televizyon ve diğer teknolojik cihazlara bağlı hale gelen çocuklarda dış dünyadan kopma ve iletişim bozukları ortaya çıkabilmektedir.

Duygusal alışverişin ortadan kalktığı ve sosyalleşme içerisinde olmayan çocukların konuşmaları geri kalabilmektedir.

  • Çocuklarda konuşma sıkıntılarının ortaya çıkma nedenlerinden bir diğeri de evde konuşma dili bozuk kişilerin bulunması, yanlış öğrenme gibi sorunlar çocukların konuşmasını geciktirebilir.
  • Çocuklarda meydana gelen psikolojik rahatsızlıklar, merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan rahatsızlıklar, depresyon belirtileri çocukların geç konuşmasına neden olan kriterler arasında yer almaktadır.

Çocuklarda Geç Konuşma Tedavisi

  • Çocuğun konuşma sürecini hızlandırmak için çocuğa sevgi dolu bir aile ortamı hazırlamak,
  • Çocuklarla ilgilenmek ve çocuklara sevildiğini hissetmek ile çocuklarla sürekli iletişim halinde olmak,
  • Çocukların yemeğini yedirmek, uyutmak, oyun oynamak gibi ihtiyaçlarını gidermek,
  • Çocuklarla birlikte kaliteli zaman geçirmek ve oyunlar oynamak,
  • Çocukların konuşma sürecinde onlarla sık sık konuşmak,
  • Çocuğu ihmal etmemek ve ona önemli olduğunu hissettirmek,
  • Çocukların gelişimi için beslenme şekli çok önemli bir yere sahiptir. Anne ve babalar çocukların zeka gelişimlerini arttırabilmek için sağlıklı ve çeşitli bir beslenme şekli benimsemeli,
  • Çocukların tek kalmasının önüne geçmek ve yaşıtlarıyla zaman geçirmesini sağlamak,
  • Çocukların anne babayla iletişime geçmesi halinde cevap vermek,
  • 0 ile 4 yaş arasındaki çocukların televizyon karşısında çok fazla zaman geçirmesini engellemek,
  • Çocukla iletişime geçerken kısa ve basit cümleler kurmaya özen göstermek,
  • Çocuğun kendine güveninin arttırılmasını sağlamak,
  • Çocuğun kalabalık ortamlarda bulunmasını sağlamak ve konuşmaya teşvik etmek,
  • Çocuğun gelişimi için günlük olarak çocukla resim veya kitaplar üzerine konuşmak,
  • Çocuklar konuşmaya çalıştığında onları teşvik etmek ve onun kalabalık içerisinde konuşmasını sağlayarak öz güveninin gelişmesini sağlamak,
  • Çocukların konuşma zorluğu çekmesi halinde çocuğun dikkatini dağıtarak konuşma zorluğu çektiğini ona anımsatmamak,
  • Çocuklarla konuşurken ses tonunu doğru bir şekilde ayarlamak ve yaşına uygun olarak eğitim vermek,
  • Anaokullarında parmak oyunları oynatılmaktadır. Evde parmak oyunları yardımıyla çocuklarla iletişime geçilebilir ve onları konuşturabilirsiniz.
error: Copyright! Yaşamloji