Ötekinin arzusuna muhtaç olduğu düşünülen insanoğlunun sevme ve bağlanma ihtiyacı üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Başkasına bağlanmak? Terkedilme korkusu yaşıyorum? Sevgilimi çok kıskanıyorum neden? İnsanlar birbirini nasıl sever veya güvenir? Güvenemeyen insan neden güvenemez? Romantik ilişkilerde kıskançlık neden olur? Kimseye güvenemiyorum niye? gibi bir çok soru sorulur durur. Kendinizi değersiz, sevilemez hissediyorsanız veya içinizde yaralı bir çocuk olduğunu, henüz büyümediğiniz fikri geliyorsa aşağıdaki önerilerimiz işinize yarayabilir. Aradığınız sorunun cevabında gerçekten güvensiz bağlanma mı var onu yazımız kesinlikle öyledir diye size söyleyemez ama okumaya devam ederseniz kafanızda bir şeyler oluşabilir. Özellikle her yaşadığınız ilişkide sevilme ve güvenme problemleri tekrarlıyorsa kesinlikle yazının tamamını okumanızı öneririz.
Merak etmeyin hemen aşağıda basit ve açıklayıcı püf noktaları ve önerilerimiz yazıyor. Ama önce konuya değinelim.
Bağlanma Kuramı üzerine
Kısaca Bağlanma kuramı, psikolojide bireyin, başka bir kişiden yakınlık bekleme eğilimi ve bu kişi yanında olduğunda bireyin kendisini güvende hissetmesiymiş. Wikipedia öyle söylüyor. Bazı bağlanma kuramcılarına göre, bir kişinin erişkinlikte başka insanlarla kuracağı ilişkinin niteliği ve insanlardan beklentileri, bu kişinin küçüklüğünde annesiyle kuracağı bağlanma ilişkisi ile belirlenir. Anne ve çocuk arasındaki sıcak duygular, özellikle korku ve stres anlarında birbirlerine sağladıkları rahatlık ve destek bağlanmayı oluşturur.
Evet kuramlar, teoriler, kitaplar, araştırmalar insanın diğeriyle ilişkisini çözmeye çalışmış, hatta kapitalizm bunu kendi amaçları doğrultusunda kullanmak istemiştir. Elbette olayın sosyolojik boyutları çok önemli olsa da bugün değinmek istediğimiz konu çocuk anne ilişkisindeki bağlanma biçiminde çıkan sorunların sonuçlarıdır. Yani anne ve bebeğin ilişkisindeki güvenli bağlanma süreci… Maalesef her anne – bebek ilişkisinden güvenli bağlanma oluşuyor mu buna evet demek zor.
Araştırmalar 3 tür bağlanma biçiminin olduğunu ortaya koymuştur. Bunlar:
- Güvenli Bağlanma ( Sağlıklı bağlanma)
- Güvensiz – Çelişkili (Güvensiz Kaygılı Dirençli Bağlanma)
- Güvensiz – Kaçınan (Güvensiz Kaygılı Kaçınan Bağlanma – Kendime yeterim diyen tip)
Hangi tür bağlanma yaşadığınızı anlamak için annenizle olan ilişkinizi irdelemek gerekiyor. Merak etmeyin bu konuda yazının alt kısmında bazı sorular bulabileceksiniz. Devam edersek Bağlanma kuramının sahibi John Bowlby ve arkadaşlarının araştırmalarını ve diğer kuramları derin derin inceleyip sizi boğmak istemiyoruz. Çünkü bu konunun nasıl ve neden olduğu sorularından ziyade hepimizim çözüm, telafi aradığını nasıl sevebiliriz, nasıl güvenebiliriz veya kaygılı bağlanma sorunlarını aşabiliriz diye kara kara düşündüğünü biliyoruz. Acaba annem beni hiç mi sevmedi diye soran ve hisseden insanlar bile var maalesef etrafımızda görüyoruz.
Çözüm önerilerine gelirsek…
Bu konuda elbette psikoterapi en iyi çözüm olarak görünüyor. Terapist ve uzmanla kurulacak yeni model ilişki bizim güvensiz bağlanma sorunlarımıza uzun vadede çözümler üretebilir. Ekonomik maliyet, iyi bir terapiye ulaşma sorunları herkesin uzun vadeli bir psikoterapi alamayacağı gerçeği maalesef ortada duruyor. Bu noktada imdadımıza bazı gerçekten hazine değerinde kitaplar yetişebiliyor. İşte bu yazıda tamamen öne çıkarmak istediğimiz şeyde tam olarak bu.
Evet muhteşem bir kitap ve araştırma bu konuda sorun yaşayan ve bağlanma probleminin yıkıcılığı ile sosyal ve aşk ilişkileri kısır döngüye dönüşüp içinden çıkılamaz bir hal alan insanlara yardımcı oluyor.
Bu kitap hangisi?
Güzel soru… Bu kitabın adı Var’olan Annenin Yokluğu – Verilmeyen Sevginin Telafisi. Kitabın yazarı ise Jasmin Lee Cori. Kitabı değerli yapan çok şey var. Araştırmacı hem kendisi bu problemi yaşamış hem de yaşayan kadınlarla birebir görüşmüş, araştırmış ve hissederek yazmış. Ünlü bir atasözü vardır bilirsiniz. Dertlinin halinden dertli anlar gibi. Evet basit bir açıklama oldu ama gerçekten süreci kendi yaşamış bir insanın elinden çıktığı belli kitabın. Dili basit ve yazar psikoterapist yani uzman olmasına rağmen gerçekten çok anlaşılır. Dediğimiz gibi bu bağlanma sorunu yaşayan insanlar için bir mucize gibi bir şey. Özellikle iyileşme motivasyonu yüksek ve farkındalığı iyi olanlara daha iyi yardımcı olacağı şüphe götürmez.
Kitaptan kısa kısa mesajlar vermek istedik. Özellikle bir bebeğin ihtiyaç duyacağı iyi anne mesajları çok önemli. Çocuğuma nasıl sevgi gösterebilirim diyen her annenin bilmesi gereken mesajlar bunlar.
Ondan önce kitabın kapağında yazan slogan çok can yakıcı. “Anne oradayken bile her şeyi eksik olan, bir şekilde ayakta kalmış o annesiz çocuğa. Bu cümle gerçekten sevgi eksikliği yaşamış olan birinin içini yakmaz mı…
İşte O İyi Anne mesajları (Annenin bebeğine vermesi gereken mesajlar):
- Burada olduğun için mutluyum.
- Seni görüyorum.
- Benim için özelsin.
- Sana saygı duyuyorum.
- Seni Seviyorum.
- İhtiyaçların benim için önemli. Benden yardım isteyebilirsin.
- Buradayım. Sana zaman ayırırım.
- Seni korurum.
- Bende huzur bulabilirsin.
- Senden hoşlanıyorum. Benim içimi aydınlatıyorsun.
Bu mesajları yeterince almış bir bebek yetişkin olduğunda sevilemez, değersiz ve yetersiz hisseder mi? Bizce hissetmez. Kötü annelik görmüş bebeklerin çoğu bu mesajları bir şekilde alamazlar.
Annenin çocuk için anlamı yani yüzleri neler?
Şimdi iyi annenin on yüzüne bakalım:
- Kaynak olarak anne
- Bağlanılacak yer olarak anne
- İlk müdahaleci olarak anne
- Düzenleyici olarak anne
- Besleyici olarak anne
- Ayna olarak anne
- Destekleyici olarak anne
- Akıl hocası olarak anne
- Koruyucu olarak anne
- Sığınılacak yer olarak anne
Evet bebek – çocuk için annenin on yüzünü listeledik. Kitapta bunlar ayrıntılı şekilde yazılmış ve yazarımız bunları detaylı şekilde vurgulamış ve okudukça içerdeki yaralı çocuğun içine dokunuyor.
Yine kitaptan;
Anneme güvenli bağlandığımı nasıl bilebilirim diye soranların düşünmesi ve hissetmesi gereken sorular:
- Annenizle ilk ilişkinize ait anılarda kalmış bazı anlar neler?
- Annenizle ilk ilişkiniz hakkındaki şuanki duygularınız nasıl?
- Hayatınız boyunca diğer insanlarla ilişki kurma şekliniz ve derin ilişkiler kurma beceriniz?
Kaygılı bağlanmış kişilerin bazılarında görünen ortak durumlar şunlardır;
- Daha da artan yakınlık gereksinimi
- Bağlanma işaretlerine karşı aşırı dikkat
- Diğerlerinin bağlılıklarını sürekli test etme
- Diğerlerinin orada kalmasını sağlamak için ihtiyaç ve yardım eksikliğini abartmak
- İstediği şeyleri sağlamayan insanları cezalandırma
- Bağlanma ihtiyaçları karşılanmadığında öfkelenme
Ayrıca kaçıngan bağlanma biçimiyle ilgilide çeşitli bilgiler ve öneriler mevcut. Kaçıngan bağlanma nasıl olur bunu kitapta detaylı bulabilirsiniz.
Düzensiz güvenli bağlanmadığımızda olabilecek bazı şeyler:
- Duygusal, sosyal ve bilinçli işlevsellik arasındaki belirgin bağlantısızlık.
- Kendini sakinleştirememe
- Yaptığı şeyden dolayı suçlandığını hissetmek kendini değersiz bulmak.
- Etrafındaki dünyadan dışlanmış hissetmek.
- Tetikte ve güvensiz olmak, samimiyetten kaçınmak.
- Uzaklaşmayı, şakaya vurmayı veya saldırganlığı veya vazgeçmeyi kullanarak durumu yönetmeye çalışmak.
- Beyin küçüklüğü ya da beyin lobları arasındaki bağların hasar görmüş olması.
Hayatındaki yakın insan ilişkileri ve aşk ilişkileri kısır döngüye dönüşmüş, kıskançlık ve yalnızlık problemiyle sevdiği insanları bıktıran kendi de bir şekilde mutsuz olan biriyseniz ve bunun güvensiz bağlanmaktan kaynaklandığını düşünüyorsanız bu kitabı mutlaka başucunuzda tutun. Bu sorunun gerçekten psikoterapiyle olduğu kadar bu tarz kitap ve sevgi dolu ilişkilerle uzun vadede çözümü var. Hiçbirimizin bu içindeki yaralı çocuk iyileşemez diye bir şey yok. Umutsuz olmayın. Ve mutlaka bu kitabı alın okuyun. Güvenli bağlanma sorunum yok ama çocuğumun ihtiyaçlarını öğrenmek, iyi bir anne – baba olmak istiyorum diyorsanız yine kesinlikle bu kitabı alın ve okuyun. Yazıda belirtilen şeyleri yaşıyorsanız ve paylaşmak isterseniz yorum bölümümüzü kullanabilirsiniz.
Kaynaklar :
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ba%C4%9Flanma_kuram%C4%B1