ağız kokusu neden olur nasıl giderilir  Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir agiz kokusu neden olur nasil giderilir
ağız kokusu neden olur nasıl giderilir

Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir

Ağız Kokusu Neden Olur

Tıpta halitosis adıyla yaygın olarak bilinen ağız kokusu bir çoğumuzun istemedende olsa başına gelen durumla aasındadır. Genelde ise ağız temizliğinin sağlanamaması durumunda karşı karşıya kaldığımız durum olarak bizi kaşılamaktadır. Nefesin kötü koku oluşturduğu halidir. Ayrıca ağız kokusu nasıl engellenir başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ağız kokusu hijyen dışında mide , böbrek ve karaciğer oluşabilecek önemli hastalıklardan kaynaklı olarakta oluşabilir. Oluşan ağız kokusu bu hastalıklarında habercisi olabilmektedir.

Ağız kokusu kimlerde olur?

Ağız kokusunu yoğun yaşıyanların arasında ilk başı ağız temizliğine dikkat etmeyenler oluşturmaktadır. Bu durumda ağız kokusuyla gnlük hayatı geçirmek zorunda kalınır.

  • Ağzı sıkça kuruyan kişilerde de kötü ağız kokusu oluşmaktadır.
  • Sigaa ve tütün ürünlerinikullananlar da ağız kokusuna maruz kalabilirler.
  • Ağızda oluşabilecek enfeksiyon ,dişeti rahatsızlıkları ağız kokusuna yol açar.
  • Reflü veya mide rahatsızlıkları ndeniyle ağız kokusu yaşayabilirsiniz.
  • Sinüzit , geniz akıntısı ,bademcik iltihabı gibi nedenleden dolayı da kötüağız kokusu yaşamanız mümkün.

Sinüzite bağlı ağız kokusu

Sinüzit rahatsızlığınız bulunuyor ise geniz akıntısının iltihaplı oluşundan kaynaklanan kötü ağız kokusuna sahip olabilirsiniz.

Bademcik iltihabına bağlı oluşan ağız kokusu

Bademcik iltihapları ağız kısmında oluşan magma denilen katımsı bademcik dökümüne yol açıp kişide ağız kokusuna neden olabilir.

Diş eti rahatsızlıkları sebebi ile oluşan ağız kokusu

Hepimiz istemeden de olsa diş eti rahatsızlıklarının ağız kokusu yapmasına seyirci kalıyoruz. Diş rahatsızlığının sebep olduğu kokudan doktorunuza görünüp tedavi olarak kurtulabilirsiniz.

Mide ve bağırsak hastalıklarından oluşan ağız kokusu

Bir çok nedenle beraber midede oluşabilecek rahatsızlıklar da ağızda koku oluşumuna zemin oluşturabiliyor. Özellikle de reflü hastalığına sahip kişiler bu duruma maruz kalabilir.

Dil kökündeki mantar enfeksiyonu yüzünden ağızda koku oluşması

Dil köklerimizde mantar oluşumu söz konusu olduğu durumlarda da ağız kokusuyla karşı karşıya kalmanız mümkündür.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir

  • Ağız içinde oluşabilen enfeksiyonlar ağızda bakteri üretimini arttırır ve bunun sonucunda ağızda koku oluşumu gözlenir. Bu durumu diş fırçalayarak en aza indirmeniz mümkündür. Fakat diş bakımına özen göstermenizin öneminin yanı sıra aynı zamanda diş fırçanız konusunda da hassasiyet göstermenizde yarar vardır. Diş fırçanızı en geç üç ay olacak şekilde değiştirmelisiniz. Fırçalamanın yanı sıra ise diş ipi kullanmak temizlik açısından size bir artı olarak geri dönüş sağlayacaktır. Dişlerinizi fırçalamayı alışkanlık haline getirin ve fırçalamayı ihmal etmeyin.
  • Ağız temizliğinin yanında dilinizin temizliğine de önem vermeniz gerekmektedir. Dilin üzerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Bu bakterilerle baş edebilmek için dile özel tasarlanmış dil fırçalarını tercih edin.
  • Sağlığın her anında suyun büyük önemi vardır. Su ağız kokusunu gidermede de önemli bir kurtarıcıdır. Gün içinde üç litreye yakın su içmenizde tükürük salgısını arttırarak ağız kokusunu önlemede yardımcı olur.
  • Ağız kuruluğu da ağız kokusu yaratan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.. bu durumun önüne ise çinkolu sakız çiğneyerek geçmeniz mümkündür.
  • Tarçın da doğal çözüm yöntemi olarak sizi ağız kokusuna karşı korur. Yiyecek ve içeceklerinize tarçın eklemenizde yarar vardır. Tarçın içeren şekersiz sakızlar hem ağızdaki bakterilere karşı etkili hem de kuruluk için etkili bir silahtır .
  • Yeme içmenin bittiği an itibariyle dişlerinizi acil olarak fırçalamaya koyulun. Diş fırçalamanın yanı sıra gargara da çözüm yoludur.
  • Sigara ve alkol yaşamı her açıdan kötü etkilemektedir. Ağız sağlığını tehdit edip ağızda kötü koku oluşması için bire bir ortam hazırlamaktadır.
  • Açlık durumunda da kötü koku oluşumu mümkündür. Aç kalmamaya özen gösterin.
ağız kokusu nasıl giderilir  Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir agiz kokusu nasil giderilir
ağız kokusu nasıl giderilir

Ağız Kokusuna Sebep Olanlar

Ağız kuruluğu :

Ağızda oluşan bakterilerin en önemli silahı tükürüktür. Her hangi bir nedenden dolayı ağızda kuruluk problemi yaşıyorsanız eğer bu durumun yanı sıra ağız kokusuna da maruz kalacağınızı söyleyebiliriz. Hayatımızda önemli bir yerde olan suyu bolca tüketmek ve de şekersiz sakız tüketimi tükürük salgısını arttırarak ağız kokusunu azaltmak için yardımcı olmaktadır.

Alkol ve sigara :

Kanda ve de karaciğerde parçalanan tütün ve alkol akciğerlerimizden geçer. İzlemiş olduğu bu yol her şekilde sonuç olarak nefesimize yansıyacaktır. Bu nedenden dolayı içki tüketiminizden sonraki gün bile nefesiniz alkol kokabilir.

Sigara içmeniz ise ağızdan başlayıp akciğerlere kadar solunum sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Bundan dolayı ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Sabah erken saatler :

Çoğumuz güne garip bir ağız kokusu ile merhaba deriz . Bunun nedeni ise uyurken ağzımız kurumaya eğilim göstermesidir. Özellikle de ağzı açık uyuyanlar burnu tıkalı olanlar ağız kuruluğu nedeniyle sabah uyandıklarında ağız kokusu problemi yaşarlar.

İlaçlar : ağız kuruluğuna sebep olacak her türlü ilaç sizi ağız kokusuna maruz bırakacaktır. Aynı zamanda bazı ilaçlar ağız kokusuna sebep olacak çeşitli kimyasallar içermektedir.

Hangi hastalıklar ağız kokusu yapar ?

  • Diş eti enfeksiyonları rahatsızlıkları ağız kokusuna yol açabilir.
  • Ağızda oluşan çürük dişler sizi gün içinde kötü ağız kokusuna maruz bırakabilir.
  • Solunum yolunda oluşabilecek enfeksiyonlardan kaynaklanan ağız kokusu oluşabilir.
  • Sjögren sendromu da ağız kuruluğuna neden olduğundan dolayı ağız kokusuna neden olan etmenler arasındadır.
  • Reflü , diyabet , şeker hastaları da istemeden ağız kokusuna maruz kalırlar.
  • Karaciğer ve de böbrek rahatsızlığı olan kişilerde ağız kokusu oluşumu gözlenmektedir.

Ağız sağlığınızı koruduğunuz takdirde ağız kokusundan da o derece uzaklaşmanız mümkündür. Güzel ağız kokusu için temiz bir ağız şart. Ağız temizliğinize özen gösterin.

error: Copyright! Yaşamloji