Bebeklere Mama Verirken Nelere Dikkat Edilmeli, Beslenme Nasıl Olmalı?
Bebekler anne karnındayken annenin yediği yiyecekler ile beslenmektedir. Peki doğduktan sonra nasıl beslenmesi gerekir? Bebek doğduktan sonra ilk aşamada anne sütü tercih edilmeli ve 6 ay boyunca bu şekilde beslenmesi gerekir.
Eğer olası bir durum söz konusu olursa o zaman bebeğe mama verilmeye başlanmalıdır. Bebeklere mama verirken yaşını doldurmadığı için aya göre mama verilmeli ve günlük ne kadar mama yemeli aşağıdan bakalım.
Yaşına Girmemiş Kaç Aylık Bebeklere ve Ne Kadar Mama Vermeli?
0-2 ay bebeklere göre: İlk önce anne sütü tercih edilmelidir. Bu ay aralığında ki bebeklere 2,30-3 saat arayla mama vermek önemlidir. Genel olarak anneler bu saati tutmak yerine bebek ağlayınca mama verirler. Eğer bebek anne sütünü kabul etmiyorsa o halde mama verilmeye başlanmalıdır. Anne sütü yetersiz olduğu durumda da mama kullanılmaktadır. Süt yoksa saatte bir bebeğe gün içerisinde 6 veya 8 kez mama verilmeli. Bu mamanın ölçüsü 120-150 ml. arasında mamaların üzerinde bulunan ölçüye göre verilmeli. Anne sütüne ek ise günde 3-4 kere aynı ölçüde gün içine bölerek verilmesi tavsiye edilir.
3-4 aylık bebeklerde mama: Aynı şekilde anne sütü tercih edilmesi oldukça önemli oluyor. Verilmiyorsa günde 4-5 kere mama vermeli. Bebeğimiz büyüdüğü için mama ml. artmalıdır. Bu da 150-180 ml arasında değişiyor. Mama üzerinde yer alan ölçüde yaşa göre mama tozu eklenmeli. Bu ay itibari ile bebeğinize artık ek gıda olarak meyve suyu verebilirsiniz. Fakat aşırı değil birkaç kaşık ile başlanmalı.
5 aylık bebeklere mama: Eğer anne sütü alıyorsa verilmelidir. Hazır mamada ise günde iki sefere inmeli ama ml olarak 210-240 ml olması gerekiyor. Yine mama miktarı mamanın üzerinde bulunan ölçüye göre kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeğe artık ek gıda verilmeye başlanmalı. Çorbalar içirilmeli sebze çorbası, püre şekilde yiyecekler gibi.
6 aylık bebeğe göre: Bebek anne sütünü istedikçe verilmeli. Yanı sıra günde iki öğün 210-240 ml kadar mama verilmeli. Artık bebeğinize yemeklerin tadına baktırma vakti. Ara öğünlerde çorbalar ve yiyebileceği hafif yemekler yedirilmeli.
7 aylık bebeklere: Artık bebeğinize mama vermek için zorlamayın dilerseniz yatarken günde bir kere 210-240 ml. verin. Ama bebeğinize kahvaltı alışkanlığı ve yemek yeme alışkanlığı kazandırmanın tam zamanı. Artık yemeklerinizde beraber eşlik edebilir bunun yanı sıra ara öğünlerde yoğurt, meyve, muhallebi yedirebilirsiniz.
8-12 aylık ebek beslenmesi: Bebek artık bilinç sahibi olmakta, acıktığını belli ediyor ama siz yine de öğün aksatmamaya dikkat edin. Ara öğünler vererek bebeği sağlıklı besleyin. Kahvaltı masalarına mutlaka oturtun. Mama gereksinimi bulunmayan bir döneme girmiş durumda. Artık dişleri de çıkmaya başladığı için beslenmeye hazır.