Psikolog ile Yaşam Koçu ile Arasındaki Fark?
Ülkemizde yeni bir meslek branşı kabul edilen yaşam koçluğu dalı, aslında yurt dışında uzun yıllardır devam eden bir tür rehberlik hizmetidir. Yaşam koçu ile psikolog arasında birçok fark bulunur. Bu farkların en önemlisi de; yaşam koçları herhangi bir psikolojik rahatsızlığa müdahale edemezlerken, psikologların alanı kişilerin içsel, psikolojik rahatsızlıkları ile ilgilidir. Panik atak, depresyon, kişilik bozukları gibi istenmeyen rahatsızlığın bulunduğu durumlarda yaşam koçları direk olarak kişiyi psikoloğa yönlendirmelidir.
Psikologlar Yaşam Koçluğu Yapar mı?
Psikologlar günlük hayatın karmaşasında kişilerin problemleri her ne ise onu çözüme ulaştırmaya çalışıp, geçmişi sorgular ve sürekli problemin nedenini sorgularlar. Yaşam koçu ise, geçmişle ilgilenmeden, geleceğe dair olan planları hedef haline getirerek kişilerin başarılarına arttırmaya yönelik çalışmalar yaparlar. İlişkilerinde ki çıkmazın sonlanması için kişinin ne istediğini bulması amaçlanır. Koçluk servisi neden soru ile değil nasıl sorusuyla şekil alır. Yaşam koçu doğru sorular ve tanıma ile danışanını istediği yöne doğru yol almasını sağlar, bu yolculuk sırasında da kişiyi cesaretlendirir. Psikologlara dönecek olursak, kişinin rahatsız olduğu ve ruhen yıpratıcı olan problemin kaynağına inilmesi gerekir. Problem her ne ise onu ortadan kaldırmak için direk olarak yüzleşme esas alınır. Nedenlerin cevabına ulaşılınca da psikoloğun o rahatsızlığa ait yöntemi sayesinde sorunlar ortadan kalkar.
Yaşam Koçu mu, Psikolog mu?Psikologlar ile yaşam koçlarını aynı konsepte incelememek gerekir. İkisi de birbirine hem yakın olarak gözükse de, farklı meslek dallarıdır. Kişilerin ihtiyaçlarına göre de seçimleri doğru olarak yapması gerekir.