güneş yanığı nasıl geçer güneş yanığına ne iyi gelir, güneş yanması nasıl geçer, yoğurt, krem, bitkisel tedavi, evde doğal yöntemler Güneş Yanığı Nasıl Geçer ve Evde Ne İyi Gelir gunes yanigi nasil gecer
güneş yanığı nasıl geçer

Güneş Yanığı Nasıl Geçer ve Evde Ne İyi Gelir

Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde yavaş yavaş tatil hazırlıkları başladı. Deniz, kum ve güneş üçlüsüne ani ve uzun süreli bir giriş yapmadan önce bu yazımızı okumanızı öneririz. İş işten geçtikten sonra da “güneş yanığı tedavisi nasıl olmalı?” veya ” güneş yanığı nasıl geçer “, ” evde güneş yanığı tedavisi nelerdir ” diye sormak yerine 5 dakikanızı ayırın lütfen.

Güneş yanığına ne iyi gelir

Bu soruya cevap vermeden önce güneş yanığını tanımlamaya çalışalım. Yaz ayları süresince en sık rastlanılmakta olunan sorunlardan biri güneş yanıkları dır. Deri tabakasının minimal zaman zarfları içerisinde maksimal düzeyde güneş ışınlarına maruz kalması sonucunda, ultraviyole ışınlarının cilt yüzeyinde tahribat meydana getirmesi güneş yanığı olarak addedilmektedir.

Konuya giriş yapmadan önce vücut işleyişimiz adına şunu belirtmek gerekir ki; bedensel yapının karşılaşabileceği her türlü tehlike ve hasa karşı otomatikman kendisini savunmaya programlayan mükemmel bir korunma mekanizmasına sahibiz. Güneş ışınlarının ultraviyole etkisi karşısında da vücudumuz bu mekanizmayı devreye sokarak deri tabakasının dış katmanını sertleştirir. İleriki safhalarda ciltte gözlenmekte olan kızarma, kabarma ve su toplama gibi problemler; koruma mekanizmasının karşılaşmış olduğu güneş ışınına maruz kalma şiddeti ve süresi ile alakalıdır. Gözlemlenebilen belirtilerin oluşum göstermesi kişinin güneş ışınları ile yoğun temasını takip eden ilk bir saat içerisinde gerçekleşebileceği gibi; 24 saat kadar sonra da meydana gelebilmektedir.

Birinci Evre Güneş Yanığı Tedavisi

Kulağınızın aşina olabileceği gibi yanıkların cilt tabakası üzerinde yol açmış oldukları hasar ve tahribat şiddetlerine göre evrelere ayrılarak sınıflandırılmış ve bu evrelere uygun olarak tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Eğer cildinizde meydana gelmiş olan güneş yanığı birinci derecede ise, yani hafif şekilde kızarıklık ile kendini belli etmekteyse; en kısa sürede verimlilikle etki gösterebilecek olan yöntem, soğuk kompleks uygulamasıdır. Fakat bu uygulamanın soğuk suyun altına girerek değil; bir havlu ya da buz kapsülü ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. ayrıca yine birinci derece yanıklar için uygulanabilecek olan kompleks formülüne sahip yanık kremleri bulunmaktadır. Bu kremler her eczaneden temin edilebilecek olan ilaçlardır.

Birinci derece güneş yanıklarında vücutta su kaybı gözlenmektedir. Mümkün olabildiğince sık aralıklarla su tüketmeye özen gösterin. Ayrıca deri tabakası üzerinde herhangi bir tahriş durumu meydana getirmekten kaçınmak için dar ve materyal içeren kıyafetleri tercih etmekten kaçınmalısınız.

Birinci derecede seyreden güneş yanıkları süresince hissedilen ağrı şiddetli olarak gözlenmekte ise; anti-enflamatuarın kullanılmasında sakınca yoktur. Fakat yaygınlıkla bilinmekte olan yanlış bir inanış vardır ki; oda aspirinin güneş yanıklarına iyi geldiği. Aspirin içermekte olduğu bileşenler sebebiyle kan sulandırıcı etkiye sahiptir. Bu durum güneş yanıkları için olumlu etkinlik sağlamamaktadır.

İkinci Evre Güneş Yanığı Tedavisi

İkinci derecede seyretmekte olan güneş yanıklarında oluşum gösteren tablo çok daha şiddetli boyutlardadır. Kızarık deri tabakası üzerinde su toplanması ve ödem gibi durumlarla karşılaşılır. Bu nedenle birinci evrede uygulanmakta olan tedavi metotlarının skalasını yükseltmek gerekir.

İkinci derece güneş yanığı nasıl geçer ?

Anti-enflamatuar ilaçlar yani ağrı kesiciler günde iki kez alınabilir. Krem olarak ise; bileşeninde kortizon bulunmakta olan losyonları tercih edebilirsiniz. Kortizon ödem parçalayıcı olarak etki sağlayabilmektedir. Fakat kesinlikle ağızdan alınan tablet olarak kortizon kullanmayınız. Zira yan etkileri ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Ayrıca aloe vera içeriğine sahip olan losyonlar da güneş yanıklarında etken rol oynayabilmektedir. Su tüketiminin artış göstermesi bu evrede de ihmal edilmemelidir.

Güneş Yanıklarında Kullanılabilecek Kremler

Hidrokortizon Krem: Bileşen içeriğinde kortizon bulunmakta olan bu losyon; güneş yanıklarının oluşum göstermesi ile meydana gelen şişkinliğin ve acı hissiyatının manipüle edilmesi boyutlarında etkinlik sağlamaktadır. Hidrokortizon merhemi; yüz bölgesinde ve su toplamış kabarcıklarda kullanmak için uygun değildir. Hekim veya eczacılara danışarak kullamanız tavsiye edilir.

Kalamin Krem: Güneş yanıklarının birinci ve ikinci evrelerinde şikâyetçi olunan semptomların manipüle edilmesi boyutunda etkinlik sağlamakta olan bu krem; ağrı, kaşıntı, sızlama ve batma gibi şikayetlerde kullanılır. 3-4 saate bir uygulanılabilen kremi cildinize sürmeden önce soğuk duş almanız tavsiye edilir.

Güneş Yanıkları İçin Doğal Yöntemler

Yoğurt: İçeriğinde pek çok krem ve bakım ürününde yer almakta olan pantotenik asit bulundurmakta olan yoğurt; güneş yanıklarının tedavisinde etkin sonuçlar verebilmektedir. Güneş yanıklarında en önemli ihtiyaçlardan biri olan nemlendirme; yoğurt sayesinde sağlanabilinmektedir. Kullanacağınız yoğurdun soğuk olması daha iyi sonuç alınması açısından avantaj sağlayacaktır.

Çay: 4 adet sallama çayı 500ml. kaynatılmış suya atın ve 30-45 dakika kadar soğumasını bekleyin. Ardından yumuşak bir kumaşı ya da pamuk rulosunu bu suya batırın ve yanık olan bölgenize uygulayın. Gece yatmadan uygularsanız sabaha kadar derinizde kalır ve çok daha verimli sonuç verir.

Güneş Yanığı Tedavisinde Uyarılar

  • Güneş yanığı beraberinde; baş dönmesi, bulantı, aşırı terleme ve ağız kuruluğu gözleniyorsa hiçbir krem, ilaç ya da doğal yöntem uygulanmadan doktora başvurulmalıdır.
  • Güneş yanığının gözlenmekte olduğu bölgede ileriki evrelerde oluşum gösterebilen kabarcıkları patlatmaktan kesinlikle kaçının. Elinizi ne kadar yıkarsanız yıkayın havanın içindeki toz dahi elinizde bakteri ve mikrop oluşumuna neden olacaktır. Oluşan kabarcıkları kaşımanız ve patlatmanız bu sırada enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verecektir.
  • Dar ve tahrişe sebebiyet verebilecek olan kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetleri giymekten kesinlikle kaçının.
  • Duş ve banyo sırasında ilk günlerde yanık olan bölgeye duş jeli yada şampuan gibi kimyasal ürünlerin temas etmesini önleyin.
  • Sirke, vazelin, kolonya ve limon gibi ürünleri kesinlikle güneş yanıklarında kullanmayın.

 

 

error: Copyright! Yaşamloji