Şişman Çocuklar Nasıl Kilo Verir ve Zayıflar? Çocuklarda Obeziteye Karşı Neler Yapılabilir?
Günümüzde korkutucu boyutlara ulaşan, üstelik genç nesilde de giderek artan şişmanlık ve ileri seviyede obeziteye karşı ebeveynlerin bilinçli davranması önemli bir noktadır. Yapılan araştırmalara göre kentte yaşayan her dört çocuktan birinin fazla kilolu olduğu saptanmıştır. Üstelik şişman çocuklarda ileride sağlık problemleriyle karşılaşma riski artar. İnsanların çoğu obezitenin kaynağının genetik olduğunu düşünüyor. Bazı kişilerde kilo alımı genetik olabilir fakat bazı nedenler obezitenin ana sebebidir. Bunlar; yaşam tarzı, sürekli oturmak, dışarıda yemek yemek, hazır gıdalar tüketmek gibi… Hayatın koşuşturmacası içinde özellikle çalışan anneler yemek programına ve tüketilen besinlere dikkat etmeye bilir. Dışarıdan sipariş verilen yemekler, akşam yemeklerinde tencere yemeklerinin tüketilmemesi, genç neslin yağ tüketme oranının artmasına, et, süt, tahıl, meyve ve sebze gibi gıdaların az tüketilmesine neden olmaktadır.
Fazla Kilolu Çocuklar Nasıl Zayıflar ve Diyet, Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalı?
- Fiziksel aktivitelerin azlığı, kötü yemek alışkanlığı çocukların aşırı kilo almasına neden olan en birincil faktördür.
Çağımızda biz dahil olmak üzere çocuklarımız zamanını bilgisayar başında, internette ya da oyun oynayarak geçiriyor. Ev içinde fiziksel aktivitenin azlığı, çocukların dışarıda ve parlaklarda oyun oynamaması, bisiklete binme gibi güzel aktiviteleri unutması, obezitenin başlıca nedenidir.
- Çocuklarda şişmanlama sorununu nasıl fark edebiliriz?
- Kilosu fazla çocuklarda sorun ilk etapta fark edilemeyebilir. Birkaç kilo fazlalık önemsenmez. Fakat devam eden kilo alımları çocuğun daha da şişmanlamasına, bedensel değişikliklere ve daha sonra ömür boyunca devam edecek fizyolojik ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu soruna en başta müdahale etmek, kötü gidişatı durdurabilir.
- Çocukluktan ergenliğe geçiş dönemi olan 10 ile 12 yaşları arasında çocuklarda kiloyla birlikte boy artışı görülür. Bu durum normal bir süreçtir.
- Çocuklarınızın büyüme evrelerini takip edin. Ergenlik dönemi öncesinde ve özellikle ergenlikte çocukların boyları ve kilolarında artış görülür. Fakat bir çocuğun her yıl iki ya da üç kilo alması şişman çocuk olma yolunda ilerlediğini gösterir. Obezite artık halk sağlığını tehdit eden bir hastalık olarak bilinmektedir. Bununla beraber çocuklarda diyabet, eklem hastalıkları ve öz güven yoksunluğuna yol açar. Üstelik şişman çocuklar, gerekli aktiviteleri yapmakta zorlanırken bu durum depresyon gibi şikayetlere yol açabilir.
- Çocuğumun fazla kilolu olduğunu nasıl anlarım?
Boy ve kilo grafiği büyüme ölçüleri bulunur. Standart kilo/boy/BKE grafiklerine bakabilirsiniz. Bu grafikteki sonuçlara göre 19 yüzdelik değer ve üstü çocuğun fazla kilolu olduğunu gösterir.
- Bu sorunla nasıl başa çıkabilirim?
Öncelikle aile geçmişinizde kilo problemi olup olmadığını değerlerindirin. Diğer aile bireylerinde de kilo şikayeti varsa çocuğunda da kilolu olması muhtemeldir. Zayıflamak için yaşam alışkanlıklarınızı değiştirmeyi deneyin. Şişman çocukların zayıflaması için ergenlik dönemi öncesinde sağlıklı alışkanlıklar edinmesini sağlayın. Kesinlikle kısıtlayıcı diyetlerle çocuğunuzu yıpratmayın. Büyümesi için gerekli olan besinlerin miktarını kısın. Porsiyonları küçültün. Az yağlı süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler, balık, yumurta ve tavuk etini belirli miktarlarda tüketmesinde sakınca yoktur. Boş kalorili gıdalar almasına izin vermeyin. Şişman çocuğun diyete sokulması zararlıdır. Bu durum büyümesini geciktirebilir.
- Beş gün boyunca diyet günlüğü tutun
Şişman kilolu çocuklara diyet programı hazırlamadan önce gün içinde tükettiği besinleri not alın. Bu liste sorunun kaynağına inmenize yardımcı olur. Ayrıca oturarak ya da fiziksel aktivitelerini not tutun. Bir çocuk günde 1 saatten fazla televizyon izliyorsa onu farklı aktivitelere yönlendirin. Kendinize şu soruları sorun:
–Çocuğum günde üç ya da beş meyve veya sebze tüketiyor mu?
–Çocuğum günde iki bardak süt içiyor mu?
–Çocuğum çok fazla atıştırmalık ya da tatlı yiyor mu?
–Çocuğum her gün gazlı içecek, şekerleme, pasta ve kurabiye denilen boş kalorili besinlerden kaç tane tüketiyor?
–Çocuğum günde bir buçuk saatten daha uzun süreler bilgisayar ya da televizyon başında vakit geçiriyor mu?
- Çocuğunuzun çok sevdiği besinleri yasaklamayın
Çocuğunuz çikolata yemekten vaz geçemiyorsa o halde ona gün boyunca tükettiği çikolata miktarını azaltmakla zayıflamasına yardımcı olabilirsiniz. Çünkü yasakladığı besinleri daha fazla yemek isteyebilir. Patates cipsi gibi besinleri almayın, yerine meyvelerle doldurun.
- Yemek yemenin kurallarını öğretin
- Mutfak masasından uzak televizyon karşısında ya da bilgisayar başında yemek yemek sağlıksız bir davranıştır. Bu durum kötü yemek yeme davranışı olarak adlandırılır. Eğer çocuğunuz bir bardak süt içmek istiyorsa bunu mutfak masasında içmesini sağlayın.
- Dışarıda yenen yemekleri sınırlayın
Kent yaşamanın sonuçlarından biri olan dışarıda yemek yemek, kişinin günlük kalori alım miktar dengesini bozar. Fazla kilolu çocukların zayıflaması için öncelikle haftada iki defadan fazla fast food ürünleri tüketmemesini sağlayın. Yine de çocuğunuzla geçirdiğiniz güzel bir gün sonunda beraber yemek yiyecekseniz;
-Çocuk hamburgeri ve az yağlı sütten oluşan bir menü seçin,
-Patates kızarmasına alternatif olarak elma püresi tercih edin,
-Salatalara az yağlı soslar ekleyin,
-Çocuğunuz pizza yemek istiyorsa pizza hamurunun ince ve üzerindeki malzemeler yerine sadece peynir konulmasını isteyin,
-Sandviçlerde ketçap ve mayonezi kullanmayın,
-Kızarmış tavuklar yerine fırında pişirilmiş tavuklar ya da döner yemesini sağlayın,
Şişman çocukların zayıflaması için bunları uygularken çocuğun sürekli fazla kilolu olduğu ima yoluyla olsa da belirtmekten kaçının.