Hamilelikte Mide Yanması ve Ekşimesine Ne iyi Gelir, Nasıl Geçer?
Hamilelikte mide yanması, çok sık rastlanan, karakteristik bir gebelik dönemi rahatsızlığıdır. Midede ve mideden boğaza doğru rahatsız edici bir yanma, ekşime; boğazda zaman zaman acımsı bir tat hissi, hamileliğin ilk dönemlerinde sıkça rastlanan bir durumdur. Fakat tüm gebelik süresince sürebilir. Özellikle son 2 ay şiddetli olabilir, sebebi ise; Rahim büyür, mideye ve sindirim sistemine bası yapar. Bu da sistemin yavaş çalışmasına ve mide boşalmasını geçleştirir.
Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?
Gebelik sırasında bazen çok rahatsız edici olabilen mide yanmasının nedenleri, anne bedeninde meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Hamilelikte mide yanması ağırlıklı olarak reflü şeklinde görülmektedir. Yani yanma hissi boğaza doğru daha fazla hissedilir. Bu durum, hamileliğe bağlı, hormonal değişikliklerin mide kapakçığını denilen ”LES”i etkilemesi, genişlemesi veya zarar görmesi ile olur. Eğer sürekli midede bir yanma ve ekşimesi oluyorsa uzamana görünmeniz daha iyi olacaktır.
Sindirim sitemi ve bağırsak hareketleri bu dönemde yavaşlar, midenin devirdaim süresi uzar ve reflü olarak adlandırılan rahatsızlık görülür. Mide içinde bulunan asitler, besinler, yiyecek kırıntıları yemek borusuna doğru çıkmaya başlar. Bu oluşum midenin yanması ve ekşimesini tetikler.
Kalp yanması (Heartburn) adı ile de tanınan bu rahatsızlık kalbe yakın yerde hissedildiği için, kalp krizi ile karıştırılabilir. Şiddetli yanma ve baskı sonucu hasta kalp krizi geçirdiğini zannedebilir.
En Sık Görülen Hata, Hamilelikte Yanlış Beslenmeden Kaynaklanan Durumlardır!
Gebelik öncesinde her ne kadar beslenme programınıza dikkat ediyorsanız, hamilelikte farklılık gösterecektir. Değişen metabolizmanızın isteklerine karşılık vermek gerekir ve gereksiz, sağlık için faydaları olmayan besinleri tüketmemek gerekir.
En önemlisi hamileyken doyasıya yememelisiniz. Öğün sayısını arttırıp porsiyonları küçültmelisiniz.
Suyu yemek yerken değil, sonrasında veya öncesinde içmelisiniz.
Yatış pozisyonunuz çok önemli. Yemek yedikten sonra anında kendinizi koltuğa atıp bekleme moduna almayın. Hafif hareketlerle veya kendinize ufak işler belirleyip vücudunuzu hareketli tutun.
Bol baharatlardan uzak durun. Yemeklerin üzerine veya içine koyduğunuz baharatlar mide ekşimesi yapabilir.
Günlük rutin hamilelik egzersizleri yapmayı atlamayın. Bu dönemde vücudu hareketsiz bırakmayın. Yapılan egzersizler sindirim sisteminin, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve mide boşaltım sistemi hızlanır. Spor yapamıyorum diyorsanız kısa aralıklarla tempolu yürüyüş veya yoga yapın. Şuradan lahusalık dönemi sağlıklı beslenme listesine bakınız.
Gebelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Tavsiyeler, Öneriler
Hamilelikte mide yanması bulantı ve ekşimesi şikayetleri karşısında doktor tarafından anne adayına rahatlatıcı ilaçlar verilebilmektedir. Bunun yanında mide yanmasına en iyi gelen çözüm ılık süttür. Ilık sütün gaz yapıcı etkisinin de rahatsızlık yapacağını düşünen anne adayları elma, armut gibi iyi gelen meyveler tüketerek de rahatlayabilirler. Mide yanması şikayetlerinde badem gibi zengin lif kaynağı olan besinler de iyi gelmektedir.
Mide yanmasında ve bulantısında çiğneme tabletleri de rahatlamayı sağlamaktadır ancak bu tabletler konusunda da hamile bayanlar, doktoruna danışmalıdır.
Mide yanması şikayetlerinde doktora danışmadan mide ilaçları alınmamalıdır.
Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer, Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Gebelikte mide yanması nasıl geçer ve rahatsızlığı en aza indirmek için;
1. Aşırı sıcak yemekten, çok sıcak içecekler tüketmekten kaçınınız.
2. Besinlerinizi iyice çiğneyerek yutunuz.
3. Yemek sırasında aşırı su yada içecek tüketmeyiniz.
4. Bilmediğiniz, daha önce denemediğiniz tatları yemeyiniz.
5. Yemeklerde çok aşırıya kaçmayın. Kısa aralıklarla az yiyin.
6. Aşırı ağır, hamurişi yiyecekler yada asitli gıdalar tüketmemek nasıl geçer sorusunun en iyi cevabıdır..
7. Sabah ve öğlen sıkı beslenin ve akşam yemeğini hafif yiyin, çok geç saatlere bırakmayın. En geç saat 8 de yemiş olun.
Mide ekşimesi ve yanmaların en önemli nedenleri arasında yukarıda saydığımız sebepleri vardır.