doğum çeşitleri  Doğum Yapma Teknikleri, Suda Doğum Nasıl Yapılır? do  um   e  itleri
doğum çeşitleri

Doğum Yapma Teknikleri, Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Kadınların doğum yapabilmesi gerçekten sabır ve metanet gerektiren bir iştir. 9 ayın sonunda, doğum gerçekleşir ve en hafif şekilde gerçekleşip bebeğinizi en sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için birçok doğum tekniği vardır. Çoğu uzman annelerin daha rahat doğumu için uğraşır ve doğum yöntemleri geliştirmektedir.

Hangi Doğum Yöntemini Seçeceğinize Nasıl Karar Verilmelidir?

Doğum zamanına az bir süre kaldığında, alınması gereken en önemli kararlardan bir tanesi nasıl doğum olacağı yönünde olması gerekir. Daha rahat bir doğum yapabilmek için kafanızı rahat ettirip psikolojik olarak daha sağlıklı bir doğum yapabilmek için, önceden bir karar vermelisiniz ve iyi bir araştırma yapmalısınız. Genellikle 18 ila 36 yaş arasında doğum yapabilme imkânı çok daha yüksektir. Daha genç ve ya daha yaş ilerlemiş kişilerin de doğum yapabilmesi mümkündür, fakat riskleri vardır.

Normal Doğum Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Doğumunu normal doğumla yaptırmaya karar veren bir annenin, gerekli olasılıklar şartlar yerine geldiğinde doğumun vajinal bölgesinden yapılmasına denilmektedir. Hamilelik döneminin sonlarına doğru belli bir kasılmalar başlar. İlk başlarda daha az olan bu ağrı gün geçtikte daha da sıklaşır. Bu ağrıların belli bir süresi olmasa da, saatte 15 20 saniyeye kadar gelen ağrılar için doktorunuzla iletişime geçmenizde fayda vardır.

Normal doğum kendiliğinden de olabilir. Vakum ve ya forseps gibi müdahalelerde gerçekleşebilir. Doğumun evreleri şu şekildedir;

  • Doğumun ilk evresinde, ağrıların başlamasından sonra gerekli kontrol yapıldıktan sonra serviks açılır. Açılma boyutu 10 cm’ye yakındır.
  • Doğumun ikinci evresinin yapılabilmesi için açılmaya başlanan servisksin tam açıl açılmış olması gerekir. Bebeğin dışarı çıkabilmesi için kasılmalarla ittirilmesi gerekir. Bu durumlarda şiddetli ağrılar olacaktır ve açılan serviskten kolaylıkla geçip vajinaya ulaşacaktır.
  • Doğumun üçüncü yani son evresinde ise, bebeğin tamamıyla dışarı çıkmasıyla olur. Plasentanın dışarı çıkmasıyla ise tamamen biter. Bebek dışarı çıkarıldıktan sonra plasenta ile bağlantı sağlamaya yarayan bebek kordonu kesilerek tamamen özgürlüğüne kavuşur.
  • Doğumun hemen hemen süresi 14 -1 5 saat olabilir. Daha kısa sürmesi de mümkündür.

Suni Sancı Ne Demektir?

Zamanla başlaması gereken, ağrılar ve her şeyin yolunda olmasına rağmen başlamadığında ise var olan kasılmalara destek vermek amacıyla kullanılır. Doğum yapacak anneye serum ile oksitosin hormonu verilmektedir. Bu serumla verilen hormon annede kasılmalar başlatacaktır.

Suni sancı ile oluşan kasılmalar, normal kasılmalardan daha şiddetli ve sık olacaktır.

Epizyol Doğum Nasıl Olur? Nedir?

Normal doğum esnasında bebeğin doğumu kolaylaştırarak doğum da oluşabilecek yırtıkları önleyip çıkış bölgesinin kesilmesidir. Bu bölge doğum da bölgeyi daha genişletmek için kesilmektedir ve doğum gerçekleştikten sonra yeniden dikilmektedir. Bu kesiğe ise epizyotomi denmektedir. Bu kesik bebeğin çok daha rahat bir şekilde çıkabilmesini sağlamaktadır.

Gerekmediğin yapılan bir şey değildir, ama bölgenin anatomik yapısının bozulma olasılığı varsa korumak amacıyla yapılmalıdır.

Doğum sırasında local anestezi uygulanır, bu nedenden dolayı ağrı duyulmaz.

Suda Doğum Nedir? Nasıl Olur?

Doğum yapacak olan annenin ortalama 35 – 37 derece de sıcak suyla dolu bir havuz da ya da kuvvette gerçekleştirdiği bir alternatif doğum tekniğidir. Bu doğum da sıcak suyun rahatlatıcı ve gevşetici özelliğinden faydalanılır. Sıcak su, doğal sancılanma kısmının başlamasına yardımcı olur ve anneye hiçbir türlü bir ilaç, ağrı kesici ve ya suni sancı verilmemektedir.

Su, vücudu rahatlattığı için endorfin hormonu sağlar ve bu da doğumu kolaylaştırarak gerilmeyi, daralmayı azaltır.

Doğum başladıktan hemen sonra anne ve bebeğin kalp atışları ölçümü yapılmaktadır. Bebek, anne rahminde de suda olduğu için aynı ortama geçtiği için her hangi bir şoka uğraşamaz ve rahatlıkla çıkabilir. Doğum yapıldıktan sonra bebeğin tepkilerinden bu durum bariz anlaşılmaktadır.

Doğum bittikten sonra anne sudan çıkarılarak kanama kontrolü yapılmaktadır.

İlk kez doğum yapacak anneler tedirgin olmamaları için bu doğum önerilmez, buna benzer riskli gebelik bulunan annelere de bu doğum yapılmaz.

Erken doğum da, annenin astımı varsa, bebeğin ters gelmesi riski varsa ve bebeğin 4 kilo gibi bir oranın üstünde gelme olasılığı varsa bu doğum yapılmaz.

Sezaryen Nedir? Nasıl Olur?

Sezaryen, operasyon çeşididir, bu yüzden genel riskleri de vardır. Her zaman ilk seçenek normal doğum olması gerekir.

Bebeğin rahimde bulunduğu durum önemlidir. Bekleyen bir durum da ya da tehdit oluşabilecek durumda sezaryen gerekebilir.

Günümüzde genellikle bebeğin baş bölgesinden gelememesi ya da ilk doğumlarda sezaryen kullanması tercih edilir.

Tıbbi gereksinimlerden dolayı zorunlu olarak da sezaryen tercih edilebilir. Sezaryen durumu doğumun son evrelerinde kararlaştırılır ve planlı bir şekilde yapılmaktadır.

Sezaryen başlanmadan önce anneye tüm bilgiler verilmesi gerekir bu hem doğumu kolaylaştırır hem de daha rahat bir şekilde doğum olmasına yarar. İstisna olsa da normal doğum esnasında olası bir ters durum da sezaryen geçilebilir.

Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra doğum şu şekilde olur;

  • Karın bölgesinin alt kısmında yaklaşık 8 – 9 cm ’lik bir kesik yapılır.
  • Karın duvarı açılarak, kesik derinleştirilir tüm katlar açıldıktan sonra rahim duvarına ulaşılır.
  • Bunlardan sonra bebeğin anne karnında beslenmesini sağlayan plasenta rahim içinden çıkartılarak bebek uygun bir şekilde kesikten çıkartılır.
  • Normal doğum da yapılan kordon kesimi bu işlemde de yapılır.
  • Anne karnı içi temizlenerek, kanayan yerlerin olup olmadığı kontrol edilir eğer varsa müdahale edilerek kan durdurulur ve karın bölgesi vücudun anatomisine uygun bir şekilde dikilmesi sağlanır.
  • Son kısım da, da cilde estetik dikiş atılır. Ameliyat ortalama olarak 30 – 35 dakika arası sürmektedir. Anne ameliyattan sonra bir 10 dakikalık gözlem altında tutulur ve doğum servisine gönderilir
error: Copyright! Yaşamloji