hamilelikte beslenme hafta hafta nasıl olmalı  Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı hamilelikte beslenme hafta hafta nasil olmali
hamilelikte beslenme hafta hafta nasıl olmalı

Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı

Hamile olduğunu öğrendiğiniz an itibariyle artık kendinizden çok taşıdığınız cana odaklanırsınız. Tabi ki de hamilelik süresince bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek şeylerden uzak durmak isteyeceksinizdir.

Hamilelik boyunca sizi bırakmayacak olan korku , endişe ve heyecanı yapmanız gerekenleri bilip doğru adımlarınızla en aza indirgeyebilirsiniz. Hamilelik döneminizde yapabileceğiniz en önemli şey düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmektir.

Fakat ‘ Can boğazdan gelir ‘ sözü hamileler için aslında yapılmaması gereken önemli şeylerden biridir.

Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta

Hamilelik boyunca ilk 3 ay en önemli aylardır . Bebeğin gelişiminin en hızlı olduğu aylardır . Hamilelikle beraber vücutta değişimler başlar . Vücut mekanizmanız bebek için çalışır . Bebeğin beyin gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için folik asit de ihtiyaç vardır . Folik asit bakımından en zengin yiyecek ise balıktır . Özellikle de yağlı balıklar beyin gelişimine yardımcı olur . Sardalya , alabalık , uskumru ve somon gibi balıkların tüketiminde yarar var . Ispanak , ceviz , brokoli , mercimek , portakal suyu , semiz otu ise yenmesi gereken en önemli yiyecekler arasındadır .

İlk üç ayda iskelet gelişiminde önemli yol kat edilmektedir . Bu nedenle kalsiyum ve demir tüketimi önem taşımaktadır . Yoğurt , süt ve meyve tüketimine ağır vermenizde yarar var .

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de folik asit bakımından zengin besinler tüketmeniz önemli rol oynamaktadır . Bunun sebebiyse sinir , göz ve beyin için önem taşımaktadır . Demir bakımından zengin olan et ise anne adaylarına sıkça tüketimini tavsiye ederiz .

Hamileler soya sosu ve soyalı ürünleri tüketmeli mi ?

Soya filizi , soya kıyması ve sosu olarak hayatımızda yer edinen soya faydası açısından çelişkili bir durum söz konusudur . Tüketmememiz gereken ilk ürün soya sosu olarak karşımıza çıkıyor . Bunun sebebi ise soya soslarında petrol yan ürünü olan heksan yağından ayrılan soya fasulyesiyle yapılıyor olmasıdır . Yapılan yapay fermente nedeniyle genetiğiyle oynanmış enzimler içermektedir . Bu bebeğinizi ve hamilelik sürecini olumsuz yönde etkilediğinden dolayı tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.

Beslenmede Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

Sık ve az yemeğe özen göstermekte yarar var . Sindirimi zor olan gıdalardan uzak durulmalıdır . Posalı gıdaların tüketimine özen gösterilmeli . Uzun süreli açlık durumu oluşturulmamalıdır . Bol su tüketimi hamilelikte de önem taşımaktadır . Sindirimi zor olan gıdalardan uzak durmakta yarar var .

Hamilelikte Ne Yemeli , Ne Yememeli ?

Az pişmiş veya çiğ et : Kesinlikle yenmemesi tavsiye edilmektedir . Bunun sebebi ise toksoplazma riskinin olmasıdır . Bu durum düşük ve doğum kusurlarına yol açmaktadır . Eti veya tavuğu pembelik kalmayacak şekilde pişirilmesi gerekmektedir . Buzluktan çıkardığınız etleri iyice çözülmeden pişirmeyin .

– Yumurtanın içinde bulunduğu mayonez ve az pişmiş yumurtanın hamileyken tüketilmesi tavsiye edilmektedir . Fakat iyi pişmiş yumurtanın bir zararı bulunmamaktadır .

– Midye , istridye , karides gibi çiğ ürünler ve kabuklu deniz ürünleri yenmemeli .Çiğ tüketeceğiniz deniz ürünleri salmanella sebebiyle zehirlenmeye yol açabilir .

– Balık tüketiminde konserveyi tercih etmeniz tavsiye edilmemektedir . Kılıç balığı ve köpek balığında uzak durmanızda yarar var . Deniz ürünlerini pişirip yemeniz bakterilerin ölmesi açısından önem taşımaktadır .

Kusmaların Önüne Nasıl Geçilebilir ?

Hamilelik boyunca çekilmez hal alan kusmalar ve bulantı ilk ayarla beraber başlıyor . İkinci aya girildiğinde ise daha şiddetli olmaya başlayacaktır . Ardından dördüncü aya girildiğinde bulantı ve kusmalar sona erer . Bullantı ve kusmaların hormonlardan dolayı olduğunu söyleyebiliriz . Çoğul gebelik durumunda ise bu durum artarak görülmektedir . Bulantı ve kusmalara önlem olarakta vitaminlerin tok karnına alınması , sık ve az yemek yenmesi tavsiye edilmektedir . Bunun sebebi ise gebelik boyunca bulantı ve kusmaları besinlerin tatları ve kokuları tetikler .

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sık ve az yemek önereceğimiz ilk önerilerimizin arasındadır . Bol su tüketimi hamilelikte önem taşımaktadır . Bununla birlikte posalı ürünlerin tüketimine özen gösterilmesinde yarar vardır . Hazır gıdaların tüketimine dikkat edilmeli . Hazır gıdalardan ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun .   Çok tuzlu , baharatlı yiyecekleri tüketmeye ara verin . Uzun süreli aç kalmamaya dikkat etmeye özen gösterelim .

Gebelikte En Zararlı Besinler :

Gebelik boyunca kızartmalardan uzak durmanız tavsiye edilmektedir . Kansere yol açma riski olduğundan dolayı tüketilmemelidir . Likör ve gazlı içecekler de uzak durulması gereken besinlerdir . Kafein tüketimi bebeğin gelişimine zarar vereceği için fazla kahve ve çay tüketilmesi önerilmemektedir .

Hamilelikte Bitki Çayları Neden Tüketilmemeli ?

Geçmişten bugüne şüphesiz bitkilerin tedaviye yardımcı olup kullanıldığı biliniyor. Fakat hamilelik döneminde bu durum ters etki oluşturabilmektedir.

Hamilelikte Karanfil Yağı: Tüketimiyle beraber rahimde kasılmalar oluşabilir. Bundan dolayı da tüketilmemesi gerekiyor .

Hamilelikte Yabani Yer Elması Yemek: Rahimde kasılmaya neden olabilir .

Hamilelikte Aloe Vera: Yaprağı müshil etkisi oluşturabilmektedir. Ağızdan tüketimi gerçekleştirilmemelidir .

Eşekkulağı , Karakafes: Bebek için toksik maddeler içerdiğinden dolayı tüketimi önerilmemektedir .

Çuha Çiçeği: Kuvvetli bir müshil etkisi vardır . Yüksek dozlarda tüketimini gerçekleştirmeyiniz .

Uzun süren hamilelik süresince daha az tedirginlik yaşamanız için yediklerinize dikkat etmenizde yarar var.

error: Copyright! Yaşamloji