dişler neden çürür  Diş Sağlığı ve Bakımı, Dişler Neden Çürür disler neden curur
dişler neden çürür

Diş Sağlığı ve Bakımı, Dişler Neden Çürür

Diş Sağlığı ve Bakımı

Diş sağlığı ve bakımı adı altında yapılması gereken birden çok yöntem vardır. Bunların başında günde en az iki kere dişlerin fırçalanması gerçeğidir. Fakat dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta üç kereden fazla fırçalanan dişlerin zarar gördüğü ve dişlerin çürümeden döküldüğüdür. Diş sağlığına dikkat edilmediği zaman diş ağrısı da oluşabilmektedir. Diş ağrısına ne iyi gelir öğrenmek için önceki yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bunun dışında diş ipi kullanmakta gerekir. Diş ipi ülkemiz adına çok yaygın olmamakla birlikte pek kullanılmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre düzenli diş ipi kullanan bireylerin dişlerinin çürüme olasılığı ve diş sorunları yaşaması gecikmektedir. Düzenli bir şeklide haftada iki kez dişlerin diş ipi ile temizlenmesi ile sağlıklı sonuçlar elde edilecektir.

Yaratılışımızdan ötürü dişlerin arasına herhangi bir besin girmeyecek şekilde yaratılmışızdır. Fakat zamanla çene yapısının farklılığından ötürü bir takım boşluklar ve açıklıklar dişlerin arasına besinlerin girmesine ve orada bakteri oluşumu gerçekleşmesine olanak sağlamıştır. Bununla birlikte dolgulu dişlerde oluşabilecek açıklıklar ile de bu artıklar orada toplanabilmektedir. İşte bu artıkların atılması açısından diş ipi kullanımı önemli bir yer tutmaktadır. Ağız ve diş sağlığı adına sürekli olarak ağza besin alınmamalıdır. Tükürük salgısı genellikle ağzın boş olduğu zamanlarda salgılanır ve vücudumuza aldığımız besinlerin sindirilmesinde ve ya ağız içi temizliği yapılmasında işe yarar. Ağza alınan besinler bir süre sonra tükürük salgısını durdurur ve midedeki besinlerin sindirilmesine yardımcı olamaz.

Tam anlamıyla temizliğin gerçekleşememesi sonucunda ağız ve diş sağlığı problemleri ortaya çıkabilir. Son dönemin az ve sık yemek önerileri içerisinde zarar veren durumlardan biriside bu durumdur. Sık yemek yenmesi dahilinde ağız kendi kendini rahatça temizleyememektedir. Bazı araştırmalara göre dişlerde çürük olmaması için günde üç öğünden fazla besin tüketilmemesi gerektiğini ve ara öğünlerin yapılmamasını dile getirmektedir.

Dişler Neden Çürür

Dişler neden çürür diye düşündüğümüz zaman temel sebeplerden biri olan asit içeren içeceklerden olan kola ve gazoz içinde şeker oranın çok fazla olmasıdır. Tatlandırıcı içeceklerin de içerisinde şeker bulunması dahilinde ağız ve diş sağlığınızda olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Karbonat içeren içeceklerin ağız içinde asit oranını arttırmasından ötürü çok daha zararlı bir hal oluşturmaktadır ve diş çürür. Sonrasında çürük diş tedavi edilmek zorunda kalır.

Piyasa içerisinde mevcut olan teneke kutuların ve şişelerin içerisinde ciddi oranda şeker vardır. Bunlar sizin ağız sağlınızı olumsuz yönde etkiler, aynı zamanda da bünyenizde oluşabilecek sorunların temel sebeplerindendir. Dişin çürümesi için bu içeceklerin içildikten sonra ağızda parçalanarak asit etkisi ortaya koyması ve sert tabakayı aşındırdığı kanıtlanmıştır.

Dişler için bu güne kadar en faydalı besin sudur. Bunun dışında tüketilen şekerde dişlere zararlıdır. Dişlere yapışan şekerli sakız, macun tarzında besinler tükürük ile temizlenememektedir. Bu kalan şeker ürünleri zaman içerisinde çürük gibi sonuçlara yol açmaktadır.

Diş Çürümesine Sebep Olan Yiyecekler

Dişler neden çürür sorusunun kaynağında tabi ki yiyecekler yatmaktadır. Nişastalı yiyeceklerin tüketimi ne kadar az olur ise dişler bir o kadar sağlıklı olur. Beyaz ekmek, kurabiye, patates gibi nişasta bakımında kuvvetli yiyecekler ağız içersinde bulunan bakteriyel asidi arttırmaktadır. Bu durum dahilinde dişlerin sert tabakalarında ciddi zararlar meydana gelmektedir. Bu durumu aşmak adına böyle yemeklerin ardından dişler güzel bir şekilde fırçalanmalıdır.

Kahve ve çayı çok tüketen bireylerinde dikkat etmesi gereken diğer bir hususta bu içeceklerin içerisindeki şekerdir. Az miktarda dahi olsa bu şekerin vücuda alınması zararlıdır. Diş eti sağlığını düşünen bireyler sert yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Bu sert yiyeceklerin kabukları diş tabakanızın o sert bölümüne ciddi zararlar vermektedir. Bu tip olaylarla karşılaşmamak için patlamış mısır tüketirken de dikkatli olunması gerekir. Zorlanan dişler bir süre sonra eski gücünde olmayıp kırılmaya başlar en ufak sert bir besin tüketmeniz halinde kanama hatta kırılmalara yol açabilir. Diş minesi çatlaması sonucu dişler erken çürür ve ağız sağlığınız bozulur.

Şeker ve ya tatlandırıcı içermeyen sakızların tüketilmesi bireyler için oldukça faydalıdır. Ağız sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan bu sakızlar tükürük salgısını arttırdığı için ağzı da temizlemektedir. Diş etlerini korumak adına C vitamini içeren portakal, mandalina, limon gibi meyveler asit salgılayarak tükürük salgısını arttırırlar. Bu sayede ağız için asit seviyesini dengelemiş olur ve diş minesini korur. Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin içerisinde bulunan protein, kalsiyum ve fosfor sayesinde mine tabakası kendini yeniler. Yenileyen bu tabaka kendini dış etmenlerden korur. Bunun yanında içersinde bulunan bakteriler ile ağız sağlığı sağlanmış olur.

diş sağlığı ve bakımı  Diş Sağlığı ve Bakımı, Dişler Neden Çürür dis sagligi bakimi curukler
diş sağlığı ve bakımı

Diş Nasıl Çürür

Diş çürüğü daha çok koyu renklerin belirginleşmesi ve oyuklar halinde yapılanmasıdır. Çözüm yolları yukarıda belirttiğimiz şekildedir. Bunun yanı sıra dünyada en yaygın hastalıklardan biriside diş çürüğüdür. Ağızda bulunan bakterilerin çeşitli karbonhidrat besinleri ile asit oluşumunu arttırır. Bu artma sonucunda minerallerin dokusu git gide zayıflar ve bozulmaya başlar. Bütün bu faaliyetlerin ardından da oyuklar halinde diş çürükleri meydana gelir. Önlenebilir bir haslık olmasına karşın insanların gerekli tedbirleri almaması da ciddi bir sorundur. Önlemleri alınmaması dahilinde günlük işlerinizi bile aksatabilmektedir. Bütün bu problemlerin aşılması için temel öneri günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve diş ipleri hafta 2-3 kere temizlenmesidir. Diş sağlığı, dişler neden çürür diye düşünene kadar bu işlerin yerine getirilmesinde fayda vardır.

error: Copyright! Yaşamloji