20 Yaş Dişi Nedir?
Bu yazımıza tam anlamıyla geçmeden önce diş ağrısı nasıl geçer konulu yazımızı mutlaka okumanızı öneririz. Çok faydalı bir makale olduğunu ve günde binlerce kişiye tedavi yolu gösteriyor.
Halk arasında 20’lik diş olarak tabir edilen 20 yaş dişi kişilerde genellikle 20 yaş civarlarında çıkar. Her bireyin çene yapısında 7 numaralı dişlerin ardında yer alan 20 yaş dişi kimilerinde 17 veya 18 yaşlarında da çıkabildiği gibi kimi insanlarda 50 yaşında dahi çıkabilir.
Bazı ilkelerde wisdom teeth yani akıl dişi olarak da adlandırılır. Her bireyde 20 yaşında çıkacak diye bir kaide yoktur bazı durumlarda erken gelişme gösterebilir veyahutsa normal yollarla çıkamayabilir. Bir öndeki dişe temas edebilir ya da önünde kalın bir kemik dokusu oluşabilir. Bu durumda geç ve sıkıntılı çıkarlar. Böyle olduğu zaman kişilere oldukça fazla ızdırap verirler.
Bu gibi durumlarda kişilerin yüzleri şişebilir, sürekli ve şiddetli ağrı, ateşlenme ve iltihaba bağlı olarak kötü koku oluşumuna rastlanır. Bu gibi durumlarda hekime başvurulur ve öncelikle iltihap tedavi edilir. Ardından cerrahi operasyonlarla o diş yerinden çıkarılır.
Genç yaştaki her birey mutlaka yıllık periyotlarla diş hekimine gelip panaromik diş röntgeni çektirmesi gerekmektedir. Ağızda gözükmeyen ve çenede mevcut olan 20’lik yaş dişlerinin doğru yolda ilerleyip ilerlemediği kontrol edilir. Özellikle 20’li yaşlardaki gençlerde üniversite giriş sınavı öncesinde veya bu tür önem arz eden hayat dönemeçlerinde büyük rahatsızlıklar vermemesi adına önceden tespit edilmesinin büyük önemi vardır.
20 lik Dişlerin Çekilmesi Gereken Durumlar
20 yaş dişlerinin işlevi ve görevi ömür sonuna kadar olan süreçtir ve sorun yaratmadığı müddetçe kesinlikle çekilmesi doğru değildir. Bazen hatalı pozisyonlarda çıkma eğilimde olabilen 20 yaş dişleri ağrıya ve şişliğe neden olurlar. Bu gibi durumlarda bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Çünkü bu hatalı çıkış yolu bulma çabalarında öndeki dişleri ittirerek çapraşıklıklara neden olacaklardır ve kişide oldukça sıkıntı yaratacak sağlık sorunlarına neden olacaklardır. Bu gibi durumlarda bu dişler cerrahi bir operasyonla çekilebilirler.
20 yaş dişi yanlış çıma yolu izlediğinde hekim tarafından ömür boyu da uğraşılsa çıkamayacaktır. Bu gibi durumlarda diş üzerinde bulunan kemik doku yerinden oynatılarak çene içerisinde bulunan 20 yaş dişleri yerinden çıkarılır. Böylece hasta mevcut olan tüm ağrı ve şişliklerde kurtulacaktır.
20’lik Diş Baş Ağrısı Yapar Mı?
20’lik yaş temel anlamda oluşan diş yapısından ziyade daha sonralarda çıktığı için ağız için geçici tahribatlara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerde ateşlenmelere ve devamında da baş ağrısına neden olabilir. Kişileri gece uykusundan uyandıracak şiddetlerde ağrılara neden olabilir. Dişin kullanım amacı ömürlük olsa da hızlı çürüme gösteren dişlerdir ve kısa ömürlü olmaktadır. Çürüme halinde de zonklamayla beraber baş ağrılarına neden olacağından hekimler tarafından hemen çekilmesi tavsiye edilir. Çekim geç bırakıldığında yandaki dişlerinde çürümesi kaçınılmazdır.
Her ne kadar dikkatli bir şekilde fırçalansa da en arkada bulunmasından ötürü yeteri kadar temizlenemeyen bu dişler hızlı bir çürüme sürecine girerler. Çıkmadığı zamanlarda ise çene içerisinde apselere neden olurlar. Ateşlenme, yüzde şişme, zonklama ve daha birçok rahatsızlığın devamında baş ağrısını da beraberlerinde getirirler.
20 lik Dişin Yarattığı Sağlık Sorunları
- Diş minesinde oluşan aşınma ile beraber dişlerde sızlamaya neden olurlar.
- Ağız içerisinde yarattığı tahribat neticesinde sinüzit gibi baş bölgesinden kaynaklı hastalıkları tetiklerler.
- Diş etinde çeşitli hastalıklara neden olurlar.
- Yanlış çıkış yolu aramasından ötürü diş etinde apse oluşmasını sağlarlar. Bu da kişiye oldukça büyük ağrılar verir.
- Ağız içerisinde oluşan bakterilerin karbonhidrat ve benzeri besinler sayesinde üreyerek çürümeye neden olurlar. Diş ağrılarının yegâne sebebi dişlerde oluşan çürüklerdir.