Arı sokması ardından soğuk buz kompres ve suda çözeltilmiş amonyak iyi gelir, arı sokmasının ardından yoğurt sürmek de bitkisel tedavi yöntemleri arasında faydalıdır. Başka arı sokmasına ne iyi gelir inceleyelim;
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir, Şişme, Alerjik İlk Yardım Ne Yapılır?
Eşek arısı veya bal arısı soktuktan sonra o bölgede şişlik, kızarıklık ve alerjik reaksiyonlar görülebilir. Buna hemen müdahale etmek için; eğer arının iğnesi soktuğu yere kaldıysa cımbız yardımıyla çıkartınız ve sonrasında soğuk suyla yıkayın, antibakteriyal sabun kullanmak iyi gelir. Koldan, bacaktan, elden ani arı sokmalarına iyi gelen en faydalı ilk yardım soğuk buz tamponu yapmaktır. Bunları uyguladınız ve sonrasında tedaviyi derinleştirmek için amonyak kullanabilirsiniz. Bizlerin kullandığı saf amonyak olmayıp sulu çözeltisidir. Koldan arı sokması durumunda kolunuzu kalp seviyesinin üzerinde tutup bekleyiniz.
Arı zehri proteinlerden oluşur ve bir diğer adı Apitoksin olarak bilinir.
Arı soktuktan sonra şişlik indirmek ve acıyı azaltmak için yoğurt sürmek de iyi gelir ancak uzmanlar bu konuda 2 farklı görüşe sahipler. Kimileri iyi geldiğini kimileri ise faydaları olmadığını belirtmektedir.
Yüzden, Boyundan, Dilden Arı Sokmalarına Karşı Ne Yapılır?
Bal arısı veya eşek arısı boyundan veya yüzden soktuğunda fark etmeksizin küçük bir buz parçasını hemen ağzınıza atın ve emmeye başlayın. Ağız içinde ve dilde oluşan şişmelere iyi gelir ve engelleyerek daha rahat nefes almanız için faydaları olacaktır. Arı sokmasının ardından alerjik bir durum hissediyorsanız vakit kaybetmeden en yakın hastaneye gidiniz. Arı sokmasına başka ne yapılır inceleyelim;
Böcek ve Arı Sokmasına İyi Gelen Şifalı Bitkiler;
Arı soktuktan sonra şişliği indirmek, kızarıklık, kaşıntıyı azaltmak ve geçirmek için bit takım şifalı bitkiler iyi gelir, arı sokmaları tedavisinde kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri şu şekilde;
Lahana: Arı sokmalarında Lahana yaprağı arı zehrinin giderilmesi ve kaşıntıyı azaltmak için iyi gelir. Lahananın yapraklarının suyunu sıkıp arının soktuğu yere sürün, bir bez yardımıyla bağlayabilirsiniz.
Kuru Soğan: Arı soktu ve çok kaşınıyor ise kuru soğanı ikiye kesin ve kaşıntı olan yere bastırın. Kaşıntı nasıl geçer sorusunun en faydalı cevabıdır.
Taze Limon Suyu: Arı sokmasının ardında ağrılar için taze sıkılmış limon suyu kullanabilirsiniz.
Fesleğen: Arı sokmasına iyi gelen bitkiler arasında fesleğen bitkisi vardır. Taze fesleğenin yapraklarını ezdikten sonra arının soktuğu yere tampon yapın.
Maydanoz: Maydanozu robottan geçirin veya iyice doğradıktan sonra şiş olan yere uygulamak arı sokmasına iyi gelir.
Çiğ Patates: Arı sokmasına çiğ patates iyi gelir ve faydaları çoktur. Şişliği alır ve kaşıntıyı azaltır. Patatesi dilimler halinde kesip sokula yere uygulayın.
Çocuklarda Arı Sokmasına Ne İyi Gelir;
Çocuklar yetişkinlere göre daha fazla risk altındadır ve kan zehirlenmeleri yaşanabilir. Eğer arı sokması sonrasında çok fazla şişme ve kaşıntı oluşmuş ise doktora gitmeniz tavsiyemiz arasında.
Arı Sokmasının Yan Etkileri;
- Arı sokan bölgede şişlik.
- Mide bulantısı ve kusma hissi.
- Baş ağrıları.
- Bayılma.
- Vücut ısısının yükselmesi.
- Yüzden sokması durumlarında dilde şişkinlik.
- İshal.
- Bilinçte geçici kayıplar.
Arı Sokmalarına Karşı Alerjiniz Varsa;
Kimi insanların arı sokmalarına karşı alerjisi bulunur ve bu durum tehlike arz eder. Normalde arı sokması dikkate alınmazken alerjisi olan kişilerde çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Belirli periyotlarla yaz gelmeden önleminizi almanız gerekir, doktora danıştıktan sonra alerji ilaçları veya iğneler kullanarak bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Kimi insanlar Anafilaksi tedavisi görmektedir.
Arı sokmaları sonrasında anafilaktik şok durumları görülebilir. Eğer kendinizi kötü hissetmeye başladıysanız çevreden yardım istemeye çekinmeyin.