Sivilce izleri nasıl geçer? Yüzde sivilce tedavisi için evde doğal yöntemler nelerdir? Sivilce neden olur ve nasıl iz kalmaz gibi birçok soruya bu yazımızda cevap bulabileceksiniz.
Yüzde oluşan sivilceler genellikle gençlik, ergenlik döneminin doğal bir parçası kabul edilir. Kısmen bu bilgi doğrudur. Ergenlik dönemindeki gençlerin %70’inde az ya da çok oranda sivilce ile karşılaşılır. Bunun pek çok sebebi bulunmaktadır. Tek sebebe bağlamak mümkün değildir.
Her şeyden önce ergenlik döneminde hormonların çalışması ile hormonlardan etkilenen yağ bezleri aniden fazla miktarda üretim yapar ve yağın cilt yüzeyinde birikme yapmasına yol açar. Biriken yağ kısmen gözenekleri tıkayabilir ve cilt yüzeyindeki bakteriler bazen bu yağlardan beslenerek o bölgede sivilce adı verilen iltihaplı oluşumların ortaya çıkmasına neden olur.
Sivilce Neden Olur
Beslenme biçimi, cildin yağlı yapısı, kalıtsal özellikler de bir kişinin ne kadar sivilcesinin olacağında belirleyici etkenlerdendir. Bazı kişilerde sivilceler oldukça yüzeysel olarak bulunabilir ya da belli dönemlerde ortaya çıkabilir. Bu sivilceler için çok özel bir tedavi uygulaması yapmak gerekmemektedir. Sivilceler bir kişide eğer ardı arkası kesilmeden çıkıyorsa, yüzü tutmanın yanı sıra omuzları, genital bölgeyi ve daha geniş alana yayılmışsa, kendi kendine iyileşirken bile iz bırakıyorsa o zaman bir hekime başvurulmalıdır.
Sivilce nasıl geçer doğal yöntemler
Sivilcelerden kurtulmak için farklı etki mekanizmasına sahip ilaç grupları bulunmaktadır. Her şeyden önce ciltteki fazla yağ üretimini dengelemeye yönelik kükürt içeren salisilik asit içeren bazı merhemler ve losyonlar bulunmaktadır. Bunlar cildin fazla yağını alarak temiz kalmasını, gözeneklerin açık kalmasını dolayısıyla ciltte birikinti oluşmamasını sağlar. Özellikle yüzeysel sivilcesi olanlarda bu tür ilaçlar yeterli olabilmektedir. Ancak bazı kişilerde sivilceler iltihaplı bir hal alır ve o zaman antibiyotik grubu ilaçlara başvurulmalıdır. Bu ilaçları hem haricen alınan merhemler kremler ve losyonlar oluştururken, dahilen kullanılan haplar da mevcuttur.
Sivilce tedavisi ortalama 4 ila 6 aylık bir süreye yayılmaktadır. Hasta hiçbir zaman bademcik iltihabından kurtulur gibi 1 hafta 10 günü gibi bir sürede bu hastalıktan kurtulamaz.
Sivilce İz Kalmaması İçin Yapılması Gerekenler
Yüzeysel sivilcelerin çoğunluğu kendiliğinden geçer. İyileşe süresi genellikle 3 gün ila 1hafta arasındadır. Ancak derin dokuya yerleşmiş olan sivilcelerin daha uzun sürer. Bu sivilceler kendi kendine iyileştiğinde bile dokuyu büzüştürerek çökük izler kalmasına neden olur. Dolayısıyla derin sivilcesi olan kişilerin doktor tavsiyesi almasında fayda vardır. Ayrıca yüzeysel sivilceleri olan kişiler bu sivilcelerin kabuklarını kaldırmamaya özen göstermelidir. Kabuk denilen şey altta yatan dokunun iyileşme sürecini koruyan bir zırh gibidir. Zamanından önce kaldırıldığında izlerle karşılaşılması oldukça muhtemeldir.
Sivilceler kızarıkken güneşe çıkmamakta fayda vardır. Ciltteki her türlü kızarık izin güneşi gördüğünde kahverengiye dönüşme ihtimali oldukça fazladır. Özellikle buğday tenli ve esmer olan kişilerde kahverengi leke riski daha fazladır. Cilt rengi koyu olan kişiler sivilcelerinin iyileşmesi için tıbbi yardım alma konusunda daha hızlı davranmalıdır.
Sivilcenin iz bıraktığı durumlar
Sivilce sonrası iz kalmasının sebebi aslında en çok sivilcenin şiddeti ve tipi ile alakalıdır. Sivilce orta ya da şiddetli derecede ise kistik ya da nodüler olarak adlandırılan çok derin ve çapı yarım santimden büyük derinliği ise oldukça fazla olan sivilcelerde iz kalma olasılığı hayli fazladır. Hafif derecede seyreden fakat sürekli aynı bölgede tekrar eden iltihaplı kırmızı sivilceler tedavi edilmezse şayet bir süre sonra o bölgede sivilcelerin izlerini bulabilirsiniz. Yaygın şekilde bilindiği gibi sivilceyle oynanması sıkılması durumda da iz kalabilir. Çünkü bir sivilceyi kontrolsüz bir şekilde sıkar ve oynarsanız sivilcenin var olduğu derinlikten daha derine itilmesini sağlar. O bölgede oluşan deri tahribatı neticesinde ise iz kalabilir. Çünkü sıkıldığı zaman alt bölgede bir patlama olur ve iltihap dokunun altına yayılır. Böylece o bölgede iz kalır. Tedavi edilmediği müddetçe iz riski daha da artacaktır.
Sivilce İzi Tedavisi Nasıl Yapılır
Sivilce izlerinde birçoğu belli oranlarda aslında tedavi edilebilir. Çok çukur olmayan hafif kırmızı ve deri yüzeyi ile aynı seviyede olan izler kolaylıkla tedavi edilebilir. Ancak deriden oldukça çökük ve derin ya da deri altında bulunan izler daha zor tedavi edilen izlerdir. Ancak onlarda da belli oranlarda tedaviler yapılabilir. İyileşme oranı yüzeysel izlerde %80-90 hatta ve hatta 100‘leri bulabilmektedir. Ancak çok derin izlerde beklenen oran %70 ila 50 olmalıdır.