Diş Çürükleri Neden Oluşur ve Diş Çürüğü Nasıl Geçer dis curukleri neden olusur
diş çürükleri neden oluşur

Diş Çürükleri Neden Oluşur ve Diş Çürüğü Nasıl Geçer

Diş Çürükleri Neden Oluşur

Dişlerimiz fazla bakım gerektiren hassas organlarımızdır. Diş çürükleri neden oluşur sorusunun en basit cevabı, yemek yemek diyebiliriz. Özellikle de yapışkan ve yumuşak besinlerin bakterilerin asit üretip diş minesine saldırıya geçmesine neden olmaktadır. Sükroz bakterileriyle reaksiyona giren şekerler asit oluşumuna sebep olurlar. Bunun sonucunda bakterilerin oluşturduğu asitler diş çürüklerine sebebiyet gösterirler.  Diş çürükleri sebebi ile diş ağrısına ne iyi gelir oldukça faydalı ve okunan yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu durumu sadece şekerleme ve dondurma gerçekleştirmiyor. Karbonhidratlarda sindirilince früktoz gibi basit şekerlere ayrılmaktadır. Sindirim ağızda başlar ve dişe kekler , kurabiyeler , şekerlemeler , muz , kraker , cipsler ağızda basit şekerler ile parçalanabilen besinler fermente olabilen karbonhidratlar olarak bilinir. Bu besinlerdeki şekerler ile ağızda bulunan bakteriler birleşerek çürük oluşumunu gerçekleştirmektedir. Dişlerdeki çürük diş minesinin çözünmesiyle ortaya çıkmaktadır. Oluşan çürük ise dişin dış yüzünden iç tabakalarına doğru ilerler.

Çürüğün başlangıcında vücut kendini tamir etme mekanizması ile geri dönüşüm sağlayabilir. Flor bu duruma yardımcı en etkili üründür. Yediğimiz yemek sırasında ağızda bulunan bakteriler asit üretmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için yapmanız gereken en önemli şey her yemeğin ardından dişlerinizi fırçalamak olmalıdır.

Diş Çürüğü Kalp Krizine Sebep Oluyor

Dişlerimizde oluşan çürükler sadece ağız ve diş eti ile ilgili rahatsızlıklara neden olamamaktadır. Aynı zamanda gençlerde kalp krizi riskini de önemli derecede arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu dişte oluşan çürükler ağız ve diş sağlığını etkilemekle beraber aynı zamanda kalp krizi riskini de beraberinde getirmektedir. Dişlerimizde bakterilerin barınmış olduğu dental plaklar çürüklerden veya da diş etinden kana karışarak kalp krizine neden olmaktadır. Bu durumun oluşmasının nedeni ise bakterilerin kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynuyor olmasıdır. Bu nedenle ağızda oluşacak rahatsızlıkların önemsenmemesi durumunda bu riskle karşı karşıya kalmanız mümkün olacaktır.   Çürük dişlere sahip insanlar normal insanların iki katı kadar daha fazla kalp krizi riskine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelikte Diş Çürükleri

Diş çürükleri her bireyi sağlık açısından tehdit altına almaktadır. En hassas dönemlerden biri hamilelik döneminde ise çürük dişler bebek açısından risk oluşturmaktadır. Diş çürüğü olan hamile bayanlarda bebeklerin prematüre doğumuna sebep olmaktadır. Bu durum karşısında bebeklerin bağışıklık sistemi zayıflamakta ve de bebeklerin bakteriyel ve viral hastalıklara karşı savunmasız kalmasına yol açmaktadır.

diş çürüğü nasıl geçer  Diş Çürükleri Neden Oluşur ve Diş Çürüğü Nasıl Geçer dis curugu nasil gecer tedavisi
diş çürüğü nasıl geçer

Çocuklarda Diş Çürümesi

Çocukluk döneminde diş sağlığını pek önemsememekle beraber dişte oluşan tüm sorunları çikolata veya şekere bağlayan geniş bir kitleye sahibiz. Çocukluk dönemiyle beraber süt dişlerinde oluşabilecek çürükler ileride diş çarpıklığına , çene gelişiminde bozukluklara yol açmaktadır. Bunların yanında zamanla kalp hastalıkları ve romatizma gibi ciddiyet taşıyan hastalıkların oluşumuna neden olabilmektedir. Yani sonuç olarak çocukların diş sağlığı büyük önem taşırken anne ve babalara asıl iş düşüyor.

Süt dişleri ilk olarak düzgün beslenmede ve çocukların düzgünce konuşabilmesine yardım etmektedir. Ve bilinmelidir ki süt dişleri normal dişlerden daha çok organik madde içerdiğinden dolayı çürümeye daha yatkındır. Ayrıca çocuklarda oluşan diş çürüklerinin hemen fark edilmediğini de söyleyebiliriz. Ancak ağrı oluşumuyla fark edilmektedir. Tedavisi söz konusu olmadığında ise kötü koku , ağrı , çiğnemede zorluk çekme ve aynı zamanda kötü görüntüye sebebiyet vermektedir. Bu nedenle de burada aileye büyük bir iş düşmektedir. Çocuklar üç yaşına geldiğinde yani bütün arka dişlerin çıktığında diş fırçasını kullanmaları gerekmektedir. Sabah ve gece yatmadan çocuğunuza alışkanlık kazandıracağınız diş fırçalama gelecekte önemli hastalıklardan çocuklarınızı koruyacaktır.

Ağız Sağlığı ile Ortaya Çıkan Hastalıklar

  • Ağızda oluşan kötü koku : ağızda oluşan kötü kokuyla beraber kan şekerinizin düşük olduğu kanısına varabiliriz.
  • İskorbüt : c vitamini eksikliğiyle beraber kanayan ve şişmiş diş etiyle diş kaybına neden olabilmektedir.
  • Stres : psikolojik bozukluklarla birlikte diş gıcırdatma , diş sıkma veya eklem problemlerine neden olabilmektedir.
  • Frengi : hamilelik döneminde frengi fetüste damak ve diş bozukluklarına sebep olmaktadır.
  • Lösemi : ağız ülserine sebep olabilmektedir.
  • Noma hastalığı : diş eti rahatsızlığıyla birlikte noma hastalığının başlangıcına erişmiş olabilirsiniz.
  • Zatürre hastalığı : ağızda oluşan enfeksiyonlar zatürre hastalığına yol açabilmektedir.

Dişler Neden Çürür

  • Şekerli besinlerin çok tüketilmesi sonucunda diş çürüklerinin oluşumu söz konusu oabilmektedir.
  • Yumuşak besinlerin tüketimi de diş çürüklerini tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır.
  • Diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmek en önemli unsurlar arasında yer almaktır. Düzenlli diş fırçalamanızda yarar vardır.
  • Bebeklik döneminde geçirebileceğiniz yüksek ateşte diş çürüklerine sebep olmaktadır.
  • Sık aralıklarla hamile kalınması da diş çürümelerine neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
  • Yanlış ve de hatalı ilaç kullanımı yaygın olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu durum diş çürüklerine neden olan etmenlerden biridir. Bilinçli ilaç tüketimine özen göstermek gerekmektedir.

Diş çürükleri erken müdahale edildiği sürece tedavisi yapılır ise dişin kurtarılması mümkündür. İlk aşama da fark edilirse tedavi süreci kısa olur. Dişler neden çürür konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Diş Çürükleri Nelere Sebep Olur

Saç dökülmesinin sebebi diş çürüğü olabilir mi ?

Saçlarınızda görülen dökülmelerin nedeni dişinizde oluşan çürük olabilir. Geçmediğini gözlemlediğiniz cilt yaraları , aniden gelen saç kayıpları , deri döküntüleri yaşıyor iseniz ve çabalara rağmen bir sonuç elde edemiyorsanız bu sorunun sebebi diş çürüğü olabilir. Bu edenle geçiştirdiğiniz diş ağrınızı geçiştirmeyip mutlaka doktorunuza başvurun.

Geçmeyen cilt sorunlarının nedeni diş çürüğü olabilir mi ?

Diş hastalıklarından dolayı ciltte yaralar oluşabilmektedir.cilt rahatsızlıkları yaşayan kişiler düzenli olarak diş kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Ağızdaki kronik rahatsızlıklarının tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde ciltte oluşan sorunlardan kurtulmanız mümkün olmayabilir.

Saç kıran ve de bölgesel dökülmelerin nedeni diş çürükleri olabilir mi ?

Birden bire oluşan saç kıran hastalığı veya bölgesel saç dökülmelerinin nedeni dişinizde oluşan yoğun çürük ve de enfeksiyonların etkisi olabilmektedir. Dişte oluşan diş vesilesi ile vücudumuza almış olduğumuz bakteriler e karşı mücadele göstermiş olan bağışıklık vücut hücrelerimize zarar verebilmektedir. Bundan dolayı ise diş çürükleriyle birlikte saç dökülmeleri durumu ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda diş çürükleriyle oluşşan sıkıntılarla karşılaşmamak için düzenli olarak doktorunuza görünmenizde yarar vadır.

Diş Çürüğü Nasıl Geçer

Diş çürüğünün kendi başına ve bekleyerek geçmeyeceğini söylemekte yarar var. Çürük diş tedavi edilmezse çürük ilerler ve de farklı sorunlara zemin hazırlamış olur. İlerlemiş durumda çürük kısım temizlenir ve boşluklar şekillendirilerek doldurulur.

Diş tedavisi ertelendiği sürece kronikleşir ve zaman içinde diş kaybına yol açabilir. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu düzenli diş fırçalamak ve diş kontrollerinizi ihmal etmemek olacaktır. diş çürükleri ardından çeşitli rahatsızlıklarla da uğraşmamak için dişlerinize iyi bakın… Diş çürükleri ve yol açabileceği rahatsızlıklar sizi uzun süreli sürece teslim etmemesi için erken müdahale ile kısa bir tedavi ile dişinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz. Daha temiz dişler daha güzel görünüşleri de beraberinde getirmektedir.

error: Copyright! Yaşamloji