Ciltteki Renkler ciltte renkli lekeler Ciltteki Renkler Hastalık Sinyali Olabilir ciltteki renkler
Ciltteki Renkler

Ciltteki Renkler Hastalık Sinyali Olabilir

Tiroit hastalıkları, demir eksiklikleri, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları ciltteki lekelenmeler için sebep teşkil edebilmektedir. Bunların yanında mantar veya vitiligo hastalığına bağlı olarak da ciltteki lekelenmelerde artış görülebilmektedir. Ciltteki başlıca lekelenmelere baktığımızda bu lekelenmelerin genellikle beyaz, sarı, pembe-kırmızı, mavi-mor ve kahverengi şeklinde geliştiğini görebiliriz.

Beyaz

Eğer ciltte görülen beyaz lekeler kazıdığınız zaman toz haline gelip kepeklenme yapıyorsa bunun sebebi vücut mantarı olabilir. Tinea versicolor; adını verdiğimiz bu mantar hastalığı hafif türden bir mantar hastalığı olup genellikle göğüsün ön yüzü, sırt bölgesi kol ve bacaklarda görülür.

Ciltte beyaz lekelenmelere sebep olan bir diğer hastalık ise vitiligo. Vitiligoya deriye renk veren hücrelerin tamamen canlılığını kaybetmesi neden olmaktadır. Vitiligo hastalığı vücudun değişik yerlerinde görülebilmektedir.

Sarı

Cildin sarı rengi almasının da pek çok nedeni olabilir. Bunlardan ilk aklımıza gelen safrakesesi ve karaciğer sorunlarıdır. Cildin sarı rengini alması ise kandaki bilirubin maddesinin artması neden oluyor. Bu tür durumlarda genellikle kaşıntı şikayetleri olmaktadır.

Pembe ve Kırmızı

Cildimizde ara sırada olsa birtakım pembelik ve kızarıklıklar olabilir. Ancak bu kızarıklıklar 24 saat içerisinde kaybolup tekrardan meydana geliyorsa bunun yanında kişide kaşıntı ve kabarıklık şikayetleri de varsa bu belirtiler kurdeşen hastalığının habercisi olabilir. Bunun yanında derideki kızarıklıklar yine vücut mantarlarının da habercisi olabilirler.

Ciltteki pembe lekeler bazı durumlarda gül hastalığının da habercisi olabiliyor. Özellikle bahar mevsiminde görülen gül hastalığı deri çizgilerine paralel olarak yerleşen pembemsi çizgiler olarak kendini gösteriyor. Hastalığın habercisi olan ilk lekelenmeler birkaç hafta öncesinden çıkmaya başlayabiliyor. İlerleyen aşamalarda bu lekelenmelerin etrafında kepeklenmeye müsait daha küçük lekeler beliriyor. 6-12 hafta etkisini sürdüren gül hastalığının başka kişilere bulaşma riski bulunmuyor.

Pembe ve kırmızı lekelenmelerin cildimizde var olduğu durumlarda sedef hastalığı da şüphelenmemiz gereken durumlardan bir tanesi olmalıdır. Sedef hastalığında cilt gri ve beyaz rengin yanında canlı bir kırmızı renge de bürünebiliyor. Bu hastalık genellikle dirseklerde, dizlerde ve vücudun ense bölgesindeki saçlı deri kısımlarında görülmektedir.

Mavi ve Mor Lekelenmeler

Ciltteki mavi ve mor lekelenmeler kalp hastalıklarının habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda burun ucu, parmak uçları, dil ve dudaklarda mavi ve mor lekelenmeler görülmektedir.

Solunum yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir akciğer hastalığı olan Koah hastalığında da ciltte mavi ve mor lekelenmeler görülmektedir. Bu hastalıkta genellikle dudaklar ve çevresinde bu türden mor lekelenmelere rastlanılmaktadır.

Bazen bu lekelenmeler herhangi bir darbe sonucu travma sonrasında da oluşabilmektedir. Bu durum hastalıkla karıştırılmamalıdır.

Vücutta C ve K vitamini eksikliklerinde deri altında bir çok kılcal kanama meydana gelmekte bu da ciltte mavimsi ve mor lekelenmelere sebep olmaktadır. Bu nedenle yüzdeki renkler hastalığın bir sinyalidir

error: Copyright! Yaşamloji