saçkıran nedir tedavisi belirtileri  Saçkıran Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? sac  k  ran nedir tedavisi belirtileri
saçkıran nedir tedavisi belirtileri

Saçkıran Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Saçkıran Nedir?

Saçkıran, bağışıklık sistemi hastalığı olmaktadır. Bağışıklık sistemi hastalıklarda sebebi belli olmayan bir amaçtan dolayı, bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerini yabancı hücre olarak algıladığı için, kendi hücreleri ile savaşa girmektedir. Bunun sonucunda ise kıl kökü etrafında bulunan lenfosit adı verilen hücreler sitokin adında ki kimyasalları salgılar. Bu durum saçların dökülmesine sebep olur. Tıp dilinde ise  alopesi areata olarak bilinen saç kıran, saç köklerini tetikleyen ve genellikle gazoz kapağı büyüklüğün de, yuvarlak parçalar halinde, zaman zaman saç dökülmesine sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık saçın gelişmesini yani, saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına etken olur.

Saçkıran Bulaşıcı Bir Rahatsızlık Mıdır?

Bu rahatsızlık türü aslında bir mantar hastalığı olduğu için büyük olasılıkla bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Özellikle hastalıklı alana temas neticesinde hem insanlardan hem hayvanlardan kolayca bulaşabilir. Saç kıran nasıl bulaşır, konusunu açıklayacak olursak, mantar enfeksiyonunu bulunduran bir hastadan diğer vücuda kolayca geçebilmekte olup etkileyebilir. Taşıyıcıya ise makas, tırnak makası, bıçak gibi temizlik alanındaki ürünlerden bulaştığı bilinmektedir.

Saçkıran Hastalığının Belirtileri:

Hastalığın başlangıcında genel olarak küçük kabarcık ve sivilce gibi dış görünüşe sahiptir. Saçkıranın ilk ve en önemli belirtisi budur. Kabarcık olan bölgede bir süre sonra yuvarlak bir biçimde yayılma ve genişleme görülür, enfekte ettiği bölgede ki saçı dökmeye, hatta o bölgeye sahip olmaya başlar. Saç dökülmesi başlangıç aşamasında geçicidir. Ancak saçkıran kısa sürede tedavi edilmezse ilerleyen safhalarda kelliğe sebep olabilir. Saçkıranın hâkim olduğu bölgede saçlar zayıflar ve kırılgan bir hal alır. Nadiren saçkıran bölgesinde sarımsı cilt lekeleri meydana gelebilir. Tırnaklarda görüle bilen saçkıran mantarı ise rahatsızlarında tırnak şeklinde bozulmalar ve farklılıklar görülebilmektedir.

Saçkıran Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Saçkıran hastalığının kesin olarak nedeni bilinmemektedir fakat stresin saçkıran da büyük ölçüde rol oynadığı düşünülmektedir. Saçkıran hastalarında tiroit yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir. Ancak bu hastalıklar saçkıran çıkartan değil, şiddetinin artıran etkenlerdir. Yapılan araştırmalarda saçkıranın bir hastalıkla ilişkisi saptanamamıştır aksine saçkıran daha sağlıklı ve sağlam kişilerde süreğen hastalığı olan kişilerden daha fazla bulunabilmektedir. Ancak bazı hastalıkların ilk evresi saçkıranı tetikler: atopik egzama, astım, nazal alerji ve otoimmün hastalıklarıdır.

Saçkıran Tedavisi Nasıldır?

Saçkıran, tedavi yöntemleri sayesinde çözümü bulunan bir cilt hastalığıdır. Saç kıranı tedavi edebilmek için ilk olarak hastalığa sebebiyet veren enfeksiyon yapıcı mantarları ortadan kaldırmak şarttır. Bu da çoğu zaman mantar ilaçları olarak bilinen toz, tablet veya krem tarzında ki ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Bunun gibi ilaç türleri topikal olarak bilinmekle birlikte hastalıklı bölgeye sürülerek uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden biridir. Griseofulvin isimi verilen tablet, en sık yapılan ve tercih edilen tedavi ilaçlarından biridir. Saçkıranın iğne ile de tedavisi yapılması mümkündür. Minoxidil barındıran ve düzenli bir biçimde kullanılan spreyler de hastalıklı bölgeye tedavi yapılarak uygulanır ve saçkıran tedavisinde etkilidir. Diğer taraftan bazı bitkisel tedaviler de saç kırana iyi gelmektedir. Fakat bu çözümler ilaç tedavisi kadar etkili değildir.

Saçkıran Bitkisel Tedavisi Yöntemleri:

Tedaviye hastalıklı bölgeyi tıraş etmekle başlanır. Saçlar haftada en az iki kere yıkanmalıdır.

  • Saçkıran için 6 bardak suya bir avuç kepek koyulur, kaynatılır ve süzülür. Suyuna bir bardak taze sıkılmış limon suyu koyulur ve saçlar yıkanır. 
  • Saçkıran için bir kahve fincanı ölçümün de yeni sıkılmış soğan suyu ile bir çorba kaşığı miktarında ki zeytinyağı karıştırılarak hastalıklı bölgeleri sürülür.
  • Saçkıran için 7 adet ceviz içi çıkartın güzel bir şekilde yıkayıp ufaladıktan sonra, külün üzerine ceviz, bir avuç ezilmiş mazı, bir tatlı kaşığı ve toz çam sakızı, eritilmiş bal mumu ile eritilmiş zift ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur ve yoğrulma işlemine geçilir. Başı küllü su ile yıkayınız ve daha sonra elde edilen karışımı hastalıklı bölgeye sürünüz.
  • Saçkıran için belli bir miktar taze ak kızılağaç yaprağı karıştırılır ve ya mikserden geçilir ve bir tülbent yardımı ile suyu sıkılıp elde edilen öz suyu hastalıklı bölgeye sürülür.

Saçkıran Sarımsak Tedavisi:

Havana 3 diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyip dövmeye başlayın, içine birkaç damla alkol ekleyip, saç kıran olan bölgeyi temiz bir havluyla o bölge kızara kadar silin ve temiz tutun, tuzla birlikte ezilen sarımsağı merhem sürer gibi saçkıran bulanan bölgeye sürünüz. Bu işlemi en az hafta da bir kez yapın, en geç ise 3 hafta sonun da saçkıranı olan bölgedeki kıllar çıkmaya başlamakta olduğunu göreceksiniz.

Saçkıran Kimlerde Görülür?

Her iki cinste de görülen saçkıran, erkeklerde bayanlara oranla daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir. Ancak bu görülme oranı iki cins arasında çok belirgin değildir. Diğer yönden saçkıran ergenlik döneminde olan çocuklar da ve henüz gelişmemiş çocuklar da, yetişkin ve yaşlılara olanakla daha fazla gözlemlendiği görülmektedir.

İlginç olan unsur ise saçkıran görülen kişilerin ailelerinde de saçkıran görülme ihtimali yükse bir orandadır. Ya da paralel olarak aileniz de saç görülmüş ise sizde de saç kıran görülme riski vardır. Vücudun yoğun kıl bulunan kafa, kirpik, kaş ve erkeklerde yüz bölgesinde saçkıran diğer bölgelere oranla daha fazla görülür. Saçkıranın ırk ile bir alakası yoktur. Yani herkeste görülebilir.

Saçkırana Yakalandım Saçlarım Tekrar Büyüyecek Mi?

Bu durum tahmin edilemez yani kişiden kişiye farklılık gösteren bir olgudur, fakat çoğunlukla vücut hiçbir şey olmamış gibi devam ederek saç ve kıl üretimine devam edecektir. Ten ve saç rengi tekrar eski haline gelir ve her şey normalleşmeye yönelik olur, fakat bazı durumlarda yinelenen kıl ve saç kaybı sürekli bir döngüye girerek ve hastalık içinden çıkılmaz hale gelir. Diğer bazı gözlemlenen olaylar da ise saç ve kıl tekrar gelse de eski sağlığında olamadığı gibi görünümünde de değişmeler olur. Bu durum saçkıran hastalığında daha az rastlanan bir durumdur.

error: Copyright! Yaşamloji