alkollü içecekler kaç kalori alkollü içecekler kaç kalori, bira kaç kalori Alkollü İçecekler Kaç Kalori? alkollu icecekler kac kalori
alkollü içecekler kaç kalori

Alkollü İçecekler Kaç Kalori?

Alkollü içecekler kaç kalori 

Tarihi insanlık kadar eski olan içki, güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek konulardan. Tıpkı futbol gibi, ne zaman bahsi açılsa hemen üzerinde konuşuluyor. Alkollü içeceklerin zaten kendileri konuşturuyor. Birayla beraber bilinen en eski içki olan şarap için anlatılan bir efsaneye göre şarabın içine yedi hayvanın ruhu karışmıştır.

Bu yüzden içenler aslan kadar cesur, kaplan kadar yırtıcı, ay kadar güçlü, köpek kadar saldırgan, horoz kadar gürültücü, tilki kadar kurnaz ve saksağan kadar geveze olurlar. Bütün bu efsanelerden öte alkollü içecekler satışı denetlemelere bağlı olsa bile hayatımızın içinde.

Örneğin akşam iş çıkışı arkadaşlarla içilen bir bardak içkinin günü keyiflendirdiği bilinir ama ülkemizde  alkollü içecekler satın almanız için 18 yaşından büyük olmanız gerekir. Türkiye’de tütün ve alkollü içki satışları kısa adı TAPDK olan kurum tarafından denetlenmektedir.

Genel olarak alkollü içki etanol içeren içecektir. Etanol aynı zamanda ilaç yapımında kullanıldığı için sakinleştirici özellik taşır. Bu yüzden çoğu ülkede kullanımı denetim altındadır. Alkollü içecekler nelerdir ayrımı sıvının etanol ihtiva edip etmediğine bağlıdır.

Alkolün Kalorisi Yüksektir

Sohbetlerin değişmez konusu alkollü içeceklerin diyet tartışmaları içinde de sık sık bahsi geçer. İçki içilip içilemeyeceği, nelerin içileceği, nelerden uzak durulması gerektiği sağlık programlarında olduğu gibi bütün diyet programlarında da konuşulur. Sonuçta alkollü içecekler kalori cetveli hep ortaya çıkar. Bu kalori cetvellerinde gördüğümüz gibi içkilerin kalori oranları içerdikleri alkol oranına bağlıdır. Alkolün gramında yaklaşık 7 kalori vardır. Bir ölçü alkol yani yaklaşık olarak 15 mililitre alkol 100 kalori taşımaktadır. Bu temel bilgilerin ışığında en çok tüketilen alkollü içeceklerin listesi ve kalori durumları şöyledir.

Bira: 33’lük 142 kalori, 50’lik 215 kalori,

Light Bira: 96 kalori,

1 kadeh kırmızı şarap : 150 ml. de 100 kalori,

1 kadeh beyaz şarap : 150 ml. de 98 kalori,

1 duble rakı: 250 kalori,

1 kadeh votka, cin, viski ve tekila: Yüzde 40 alkol oranına göre 64 kalori değerindedir.

Ama özellikle bizim toplumuzda özel bir yeri olan rakı kendi başına içilmez. Yanında yenilenler ayrıca kalori kaynağı olurlar. Bira ve viskiyle beraber yenen kuru yemişlerin kalori oranları içkinin kendisinden bile yüksektir. Örneğin 100 gram badem yerseniz 610 kalori alırsınız. 100 gram kabak çekirdeği bile 580 kalori ihtiva eder. Yani sonuçta içki içmek bir şekilde kilo almanıza sebep olur. Her akşam bir kadeh şarap içseniz sadece onun fazladan vereceği 100 kalori üzerinden 5 haftada yarım kilo alırsınız. Çünkü yarım kilo vücut ağırlığı 350 kaloriye denk gelir. Kalori oranlarından başka ayrıca alkollü içecekler fiyatları bakımından da yüksektirler.

İçkinin Tarihi Eskilere Dayanıyor

Toplumda artık kabul edilmiş gerçeklerden olan sigara zararlıdır kavramı gibi kabul edilmiş bir başka gerçek de alkolün zararlı olduğudur. Ama tarihi çok eskilere giden alkollü içki tüketimi bir yandan da devam eder. İnsanlığın bulduğu en eski içkinin şarap olduğu sanılıyor ama antik Mısır’a kadar uzayan işaretler biranın da yaygın olarak tüketildiğini ortaya koyuyor. Zaten bu içkiler üzümün ve arpanın fermente edilmesi yani mayalandırılması sonucu elde ediliyor. İçki piyasası şeker ya da nişastalı ürünlerin fermantasyonu sonucu elde edilen az alkollü içkilere ve bu içkilerin damıtılması sonucu üretilen yüksek alkollü ürünlere göre çeşitleniyor. Örneğin temel olarak arpa fermente ederek bira, bira damıtılarak viski elde ediliyor. Ya da üzümün fermantasyonu şarap, şarabın özel biçimlerde damıtılması ise konyak diye bilinen içkiyle  sonuçlanıyor. Alkollü içecekler fiyat listesi tüm bu üretimin sonunda oluşan maliyetlerle ve TAPDK tarafından ürünlere konan resmi vergilerle belirleniyor.

Alkollü İçeceklerin Faturaları

Özellikle Batı toplumlarında şarap ve bira çoğunlukla günlük hayatın içindedir. Fransızlar şarabı, Almanlar birayı en çok tüketen uluslardandır. Bizde de kutlamaların, eğlencelerin, resmi toplantıların yemek ve ikram kısımlarında alkollü içkilerin hafif olanları çoğunlukla yer  alır. Özellikle firmaların resmi toplantıları sırasında yapılan giderlerin sonradan muhasebesel açıdan masraf gösterilmesi sırasında alkollü içeceklerin yer alıp almayacağı hep bir tartışma konusu olmuştur. Alkollü içecekler gider yazılabilir mi konusundaki temel kriter firmanın bu toplantılarını ticari faaliyet sayıp saymadığı, bunun sonucunda kar elde edip etmediğidir. Yani yoruma açık bir konudur ve gerektiğinde mükelleften açıklama yapması ve ispatlaması istenebilir.

Alkollü İçecekler ve Uyuşturucu Maddeler

Bütün uyuşturucu maddelerde olduğu gibi alkol kullanımı da sonuçta bağımlılıkla sonuçlanır. Sigarayla beraber alkol bağımlılığı en büyük halk sağlığı sorunlarından biridir. Son yıllarda tüm bu tehlikelerin yanına özellikle gençler arasında hızla yaygınlaşan uyuşturucu bağımlılığı da ekleniyor. Alkollü içeceklerin ve uyuşturucu maddelerin sağlık açısından zararları nelerdir sorusu hem üzerinde sayfalar dolusu açıklama yapılacak kadar uzun hem de yaşattıklarının bilinmesi açısından çok üzücü bir konudur. 

error: Copyright! Yaşamloji