kişiye özel diyet nasıl yapılır kişiye özel diyet nedir, kişiye özel diyet nasıl yapılır, boy kilo göre zayıflamak, kişiye göre diyet listesi programları Kişiye Özel Diyet Nedir Nasıl Yapılır? kisiye ozel diyet nasil yapilir
kişiye özel diyet nasıl yapılır

Kişiye Özel Diyet Nedir Nasıl Yapılır?

Kişiye Özel Diyet Nedir?

Her bireyin kendine has fizyolojik özellikleri vardır. Kişiye özel diyet nedir açıklamaya çalışalım; bireyin anatomik özellikleri baz alınarak hazırlanan bir diyet programına kişiye özel diyet programı denir.

Bu program hazırlanırken kişinin günlük yaşam tarzı da göz önünde bulundurularak hareket edilir. Bu yüzden bir kişi kendine özel hazırlanmış programı başkalarıyla paylaşmamalıdır. Daha doğrusu bir kişide işe yarayan diyet programı bir başka kişide işe yaramayabilir. Bu sebeple kişiye özel diyet listesi hazırlanır ve uygulanır.

Bir diyetisyen zayıflamak isteyen hastanın profilini iyi tanımalıdır. Aynı zamanda kişinin sosyal yaşamını iyi çözümlemelidir. Örneğin sabahları uyanma saatini, akşamları kaçta uyuduğunu, iş düzeninin ne şekilde seyrettiğini bilmelidir.

Kişiye Özel Diyet Programı Hazırlarken Kan Değerlerine Bakılır

Bir diyet programı hazırlanırken öncelikle kişinin kan değerlerine bakılmalıdır. Bu oldukça önem arz eder. Kanda bulunan şeker düzeyini, kolesterolü, karaciğer enzimlerinin çalışma seviyesini, B12 ve demir değerlerini, tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesini kapsayan bu tahliller kişiye özel hazırlanması gereken besin takviyesinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Kişiyi diyet programına adapte etmek adına sevdiği ya da alerjisi olan gıdalar programda yerini bulur.

Kişiye Özel Diyet Nasıl Yapılır?

Bireye özel hazırlanmış, yaşam koşullarına uygun, öğünlerini ne zaman aldığına göre tasarlanmış, gün içerisindeki hareket etme potansiyeline uygun tarzda hazırlanmış olmalıdır. Kişide var olan bir hastalık varsa daha da kötüye gitmesini engelleyecek bir program hazırlanmalıdır. Bu program kişinin istenilen forma gelmesini sağlamalıdır. Kişiye özel diyetin en bariz özelliklerinden biri kişiyi motive edecek yiyeceklerden yani onun sevdiği yiyeceklerden oluşmasıdır.

Kişiye Özel Diyet Boy ve Kilo Ölçümü

Kişiye has hazırlanan diyet programlarında bakılan en önemli hususlardan birisi boy – kilo ölçümü dür. Her bireyin boy uzunluğu bir değildir ve sadece kiloya bakarak bir program hazırlamak kişinin boy kilo endeksine uygun olmaz. Evrensel formlar vardır ve bu formlara bakılarak bireyin zayıf mı yoksa fazla kiloda mı olduğu ya da ideal ağırlığa sahip olup olmadığına bakılır. Vücut sadece yağlardan ibaret değildir ve kişide kemik ağırlığı, kas ağırlığı ve yağ ağırlığı oranına bakılır. Tüm oranlar karmalanır ve kişiye has olan sağlıklı beslenme programı oluşturulur. Diyet programın hazırlanmasına baş etken vücuda alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması gerekmesidir.

Kişiye Özel Diyet Programında Uygulanan Tahliller

Bu diyet programı hazırlanırken kişiyle birebir görüşme ayarlanmalıdır. Bu şekilde onun tüm özellikleri saptanır ve bu şekilde ona özel program hazırlanması mümkün hale gelir. Son 6 ay dahilinde yapılmış bir kan testi varsa hastadan o istenir. Eğer yoksa şayet yenisi istenilir. Hemogram değerlerinin bakıldığı bu tahlilde kişinin diyete olan dayanıklılığı tespit edilir. Vücudun yapı taşlarından olan B12 ve demir gibi maddelerin vücutta bulunma oranına bakılır. Kişinin dönemsel durumlarına göre tahlile başka maddeler de eklenebilir. Açlık ve tokluk şekerine bakılmalıdır. İyi ve kötü kolesterol dengesi araştırılmalıdır. Diyete girilen programa göre tahlillerin içerikleri değişiklikler gösterebilir.

Kişiye Özel Diyette Metabolizma Hızı

Kişiye has hazırlanan diyetlerde metabolizma hızı devreye girmektedir. Metabolizma hızı ise cinsiyet farkına ve yaş farkına göre değişkenlikler gösterir. Metabolizma hızı ölçülebilmektedir ve buna özel cihazlar bulunmaktadır. En kapsamlı ve en önemli ölçüm yöntemlerinden birisi oksijen maskesi yardımıyla gerçekleştirilen yöntemdir.

Vücuttaki oksijenin tüketim oranından yola çıkılarak kişinin metabolizma hızı ölçülmektedir. Bu yöntem oldukça masraflıdır ve diyetisyenler genellikle vücut ölçüm cihazlarından yararlanmaktadırlar. Örneğin bir bireyin kas kitlesi yoğunluktaysa metabolizma hızı da o yoğunlukla paraleldir. Erkekler kadınlara nazaran daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir. Kas yerine yağ kitlesi yoğunluktaysa metabolizma için bu tam tersi etki yaratmaktadır. Metabolizma hızını artırmak isteyen bir birey düzenli diyet programına uymalıdır ve sık sık yemek yemelidir.

Kişi Kendini Diyete Nasıl Motive Etmelidir?

Diyet yapmak oldukça kolay ve bir o kadar da zor bir iştir. Hayatınızı belli bir düzene oturtmanız ve ardından o düzene ayak uydurmanız gerekmektedir. Bu düzenin sizlere ola getirisini fark ettiğiniz zaman diyete adapte olmanız daha da kolay olacaktır. Ancak faydalarını görmek isteyen bir kişi sabırlı olmalıdır çünkü diyet meyvesini bir müddet sonra vermeye başlar. Varsa bir sağlık sorununuzun kişiye özel diyet sayesinde oldukça azaldığını fark edeceksiniz ve bir hastalığın düzenli beslenme sayesinde kaybolduğunu fark edebileceksiniz. Diyet için aynaya bakıp kendinize bir söz vermelisiniz.

error: Copyright! Yaşamloji