zayıflama yöntemleri hareketleri zayıflama yöntemleri Zayıflama Yöntemleri zayiflama yontemleri hareketleri
zayıflama yöntemleri hareketleri

Zayıflama Yöntemleri

Zayıflama için, çağımızın en önemli hastalığından biri olan obezite beraberinde de birçok hastalığı getiriyor. Paketlenmiş hazır gıdalar, iş hayatının yoğunluğu, pasifleşen hayat koşulları, stres gibi birçok nedenden dolayı alınan kilolar bir zaman sonra yığılma yapı verilmesi zorlaşıyor.

Kilo ve Beraberinde Yarattığı Olumsuz Durumlar

Hayat boyunca herkes bir ya da birkaç defa kilo problemi ile karşı karşıya kalır. Bu durumda ani önlem almak önemlidir. Fakat durumun fazlalaşması sonucun da diyet kararı verilip sıklıkla bundan vazgeçilir.

İnsanların günlük hayatlarına etki eden kilolar oldukça olumsuz durumlar yaşanmasına sebep olurken sadece fizyolojik değil psikolojik de birçok problemi ve de hastalığın yaşanmasına yol açabilir.

Kilo Neden Alırız?

Hazır yemekler, pasif yaşam, fazla stres altında olma, yaşam koşullarında değişme, bunalım gibi nedenlerden ötürü kilo alımı hızlanır. İnsanlar dışarıda yemek yeme alışkanlıkları ile bu durumu daha da perçinlerler.

Bunun yanı sıra kadınlarda hamilelikte alınan fazla kilolar ve gebeliğin sonrasında eklenen kilolar ile de bu artışa ayna tutarak devam eden bir süreçte yaşarlar. Özellikle yaşın ilerlemesi ile metabolizmanın yavaşlaması durumları yaşanarak kilo alımı daha da hızlanır.

Kilo Verme

Kilo vermek için ön koşul buna kararlı olmaktan geçer. Ayrıca kilo vermeye hazır olmak ile de alakalıdır. İki durumda kişinin zihninde oluşturup hayata geçirmesi gereken durumlardır. Öncelikli olarak günlük yaşamda yaşanılan sıkıntılar, kıyafet problemleri, hareketlerin kısıtlı olması ya da tamamen azalması, yazın aşırı terleme gibi durumlardan tamamen kurtulmayı istemek ön koşuldur. Bunu elbette ki kilolu olan herkes ister. Bunun akabinde ise bu koşulları sağlamak için siz ne kadar hazırsınız, bunu kendi içinizde yanıtlamalısınız.

Yaşadığınız yaşam koşullarındaki farklılaşma, duygusal çöküntü, stres gibi sebeplerden dolayı alınan kilolarda kilo vermeye hazırlanma bunu hırs haline getirmek ile daha da kolay olur.

Diyette Küçül Kaçamaklar

Önünüze koyduğunuz hedefte ilerlerken yapacağınız küçük kaçamaklar her daim yaşanılan bir durumdur. Bu gibi yaşanan kaçamaklarda ise diğer gün ya aktiviteyi artırmak ya da daha az yemek yemek ile kendinizi motive edebilir ve kilo vermenizi durdurmak yerine devamlılığı sağlayabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz küçük kaçamak sonrası diğer gün yaptığınız az yemek yeme ya da aktivite fazlalaştırmayı bir ceza olarak algılarsanız bu size olumsuz bir dönüş katar. Bunun yerine yaşam koşulumu engelliyorum, öğün dengemi tamamlamalıyım ya da dengeli beslenemem için gerekli bulduğum çözüm şeklinde lanse ederseniz olumlu bir geri dönüşüm ile de cevap alırsınız.

Protein Diyeti ile Zayıflamak

İsimleri sürekli değişse de protein ağırlıklı beslenmeyi destekleyen birçok diyetin ana teması protein diyetidir. Burada vücuda protein takviyesi verilip enerjinin buradan atılmasını sağlanır. Bu anlamda kısa zamanda oldukça iyi kiloların verilmesi ise bu diyetlerin daha çok rağbet görmesine sebep oluyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda protein diyetlerinin insan metabolizmasına zararları da saptanmıştır. Vücut dengesi her gıdadan alınan besinler ile sağlıklı olur. Bu anlamda tek düze beslenme şekli ile verilen kilolar sağlıksız beslenme ile verilmiş olup ciddi anlamda problem yaratabilecek olan diyetledir. Bu her türlü tek düze yapılan diyetler içinde geçerlidir.

Sağlıklı Kilo Verme

Diyet yaparken uygulamanız gereken en temel nokta sağlıklı kilo vermeyi başarabilmektir. Sağlıklı kilo verme demek vücut dengesinin korunması ve kilo kaybı sonucunda olumsuz durumlar ile karşılaşılmanın da önüne geçmesi demektir.

  • Sağlıklı kilo verme için öncelikli olarak bu yaşanan süreci bir iş ya da bir mecburiyet olarak görmemek ile başlar. Kişiyi mecburiyet ya da bağlayıcı unsurlar tedirgin eder ve yasak olan her şey daha cazip hale dönüşür. Bu neden ile yasak koymayın. Diyet yapmanın eğlenceli yolunu keşfedin. Bunun için yapılan egzersiz ya da spor aktivitelerinizde sizi yükseltecek, enerjinizi artırıp motivasyonunuzu hızlandıracak müzikleri dinlemeniz oldukça faydalı bir çözüm olacaktır.
  • Kıyafetlerinizi gözden geçirin eski ve artık hiç giyemediğiniz beğendiğiniz bir kıyafeti (yoksa böyle bir kıyafeti satında alabilirsiniz) gardırobunuzun en önüne ya da görebileceğiniz bir yere asın. Fakat bu kıyafet bedeninizden çok küçük olmamalı. Bunu yavaş yavaş dengeleyerek yapın. Her kilo verişinizde bir beden daha küçük kıyafet ile motivasyonunuzu artırın.
  • Giyim kurallarınızı değiştirin. Bol kıyafetler yerine dar kıyafetler giymeye özen gösterin. Bu sayede yemek yediğinizde sıkışma yaşayacak ve durmak zorunda kalacaksınız.
  • Yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirin. Örneğin televizyon karşısında yemek yemek, dışarıda yemek yemek gibi alışkanlıklarınızı terk edebilirsiniz. Özellikle alışverişe aç çıkmak ya alışveriş sırasında hazır gıda tüketimine sebep olur ya da eve dönüşte fazla yemek yemeğe sebep olur. Bununla beraber kendinizi çok fazla aç bırakmayın. Açlık hissettiğinizde bunu su, yoğurt ya da elma gibi gıdalar ile geçiştirebilirsiniz. Fakat asla öğün saatinizde geçiştirme yapmayın.
  • Stresten uzaklaşmak için kendinize bir yol haritası çizin. Sizi en çok ne mutlu eder? Bu bazen doğada yürüyüş, bazen dostlar ile sohbet olabilir. Kendinize bu anlamda zaman ayırarak stresten arının. Stresli olmak yemek yemeğe meyil kazandırır.
  • Su hayatınızın her alanında yanınızda olsun. Suyu bol bol tüketmeye özen gösterin.
  • Kahkaha atmak zayıflamanın en temel noktasıdır. 15 dakika kahkaha ile gülmek 280 kalori harcamanıza sebep olur. Ayrıca sizi stresten de koruyarak diyetinize katkıda bulunur.
  • Şeker, hamur işleri, hazır gıdalar, kızartma, yağlı besinleri öncelikli olarak azaltın. Birden bırakmanız daha yararlı olsa da psikolojik olarak yasak olarak algı yaratacağından azaltarak bırakmak en doğrusudur.
  • Günlük hayatınızda daha hareketli olmaya çalışın. Örneğin kitap okurken arada evin içinde gezinebilirsiniz ya da televizyon seyrederken egzersiz hareketlerini yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra dışarı çıkmaya özen göstermeniz de hem psikolojik olarak rahatlamaya hem de vücudunuzun daha sıkı bir şekle girmesine sebep olur. Bu nedenle dışarı çıkın ve tempolu yürüyün. Mümkünse ileriki dönemlerde bunu koşma olarak yerine getirebilirsiniz.
  • Hafta da en az iki kere balık yiyip, et türü ürünleri ızgara olarak yemek de diyete katkı sağlar. Bunun yanında bolca sebze tüketebilir ve aşırı olmamak kaydıysa meyve de tüketebilirsiniz.
error: Copyright! Yaşamloji