Kireçlenme Neden Olur
Eklem hastalığı olarak bilinen ve çok yaygın bir hale gelen kireçlenme hastalığı kronik bir durum içerisindedir. Her yaştan insanın karşısına çıkabilecek bir durum olduğu gibi genel anlamda yaşı ilerlemiş kişilerde daha sık yaşanan bir olaydır. Kireçlenme kemik uçlarını örten kıkırdağın bozulmasını sonucu yaşanan bir durumdur. Bu bölge kemiklerin birbiri ile etkileşim haline girdiği ve hareketi sağlayan alandır. Kıkırdakların eski işlevini kaybetmesi sonucu kemiklerde hareket zorluğu yaşanabilmektedir. Kemikler korunmasız bir şekilde kalarak birbirine sürtünmeye başlarlar. Kıkırdakta gerçekleşen bu sorunun ardından hareket alanları kısıtlanır ve eklem yerleri eskisi kadar rahat kullanılamaz. Merdivenleri ve ya yürüme anında bir takım problemler oluşturur. Kireçlenme nedenleri içerisinde kıkırdağın eski işlevini gösterememesi ve yıpranması çok ciddi problemlere yol açabilmektedir. Sürtünme sonrasında zayıflayan kemikler kolay bir şekilde kırılabilir ve kemik sıvısı içerisinde hareket edebilir. Bu hareket karşısında tahriş ve ağrı meydana gelebilir. Kemik uçlarının zarar görmesi, çatlaması hatta kırılması ile çevre dokularda bunlardan etkilenebilir. Ağrılı bir yaşam süreci geçirilmesi mümkündür. Kireçlenme nedenleri ile iltihap oluşumu gerçekleşir ve eklem zarı zarar görebilir.
Kireçlenme Belirtileri Nelerdir
Kireçlenme insan yaşamını olumsuz etkileyen ve ağrılı bir dönem geçirmenizi sağlayan durumdur. Kireçlenme belirtileri belirlenirken ilk önce hangi eklemin zarar gördüğü ve durumun ciddiyeti önem kazanır. Genel anlamda kendini gösteren belirtiler sabah uyanma anı ve dinlenme sonrasında tutulma gerçekleşmesidir. Bu işlevin ardından ağrı kendini gösterebilmektedir. Kireçlenmeden etkilenen eklemlerin başında bel, diz, ayak ve kalça bulunmaktadır. Belirtilen eklemlerde kireçlenme problemi yaşanması ile merdiven çıkmada, herhangi bir şeyi yerinden kaldırmada, yürüme esnasında zorlanmalar meydana gelebilmektedir. Bir diğer yaygın kireçlenme eklemleri boyun ve parmaklardır. Elde ve ya parmaklarda çeşitli problemler yaşanması ile birlikte nesneleri yerinden kaldırırken ve ya bir cismi kavrarken sorunlar yaşanabilmektedir. Kalem tutmakta dahi işler zorlaşabilmektedir.
Kireçlenme Nedenleri Nelerdir
Kronik bir rahatsızlık olan kireçlenmenin birden çok sebebi bulunmaktadır. Kalıtım ve yaşam tarzından ziyade birkaç sebebin bir araya gelmesi ile kireçlenme oluşabilmektedir. Kireçlenmenin kalıtım ile ilişkilendirilmesi önemlidir. Vücudumuzun kıkırdağı oluşturan protein üretimini tam olarak yerine getirmeyen yapıların çalışmaması ve ya zarar görmesi ile eklem bozuklukları yaşanabilmektedir. İnsanlar içerisinde pek görülme ihtimali olmasa bile yaşandığı zaman aralığında 20’li yaşların içinde baş gösterebilmektedir. Yaşanan bireylerde protein üretimi gerçekleşmediği için kemikler sürtünmeye başlar ve yıpranmalar meydana gelir.
Diğer bir genetik bozuklukta kemiklerin bir araya gelememesi yani eklemlerin sürekli olarak birleşememesi ile kıkırdaklarda çok daha çabuk bir süre içerisinde yıpranırlar ve sorun yaratmaya başlarlar. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta ise kireçlenmenin oluşma ihtimali bulunan genler taşınmasına rağmen kireçlenme olunacağı anlamına gelmemektedir. Kireçlenmenin oluşması adına yaşam biçiminizin de büyük bir önemi bulunmaktadır. Beslenme bozukluğu, uyku düzeninin yanlışlığı, sigara alkol kullanımı, spor gibi alışkanlıklar kireçlenmenin nedenleri arasındadır.
Kilo alımı sonucu da kireçlenme yaşabilmektedir. Vücudumuzun yükünü taşıyan kalça ve dizimiz fazla ağırlık gelince zorlanmaya başlar. Eklem yerlerine normalde daha fazla yük binmesi sonucu kireçlenme oluşumu hız kazanmaktadır. Alınan her bir kilo eklem yerlerine bunun birkaç katı olarak baskı olarak geri dönmektedir. Bunun sebebi de yer çekiminin var olmasından ötürü ağırlık aşağıya farklı basmaktadır. Fazla kiloları olan insanlar uzun yıllar boyunca bu şekilde yaşayarak eklem yerlerine zarar vermektedir. Obezite hastalığına yakalanan kişiler kireçlenme hastalığına daha kolay yakalanabileceği gibi genetik faktörlerinde bir araya gelmesi sonucu hastalık daha kötü bir şekilde seyir edebilmektedir.
Yaralanma ve aşınma problemleri yaşayan kişiler de kireçlenme ile karşı karşıya kalabilmektedir. Sürekli olarak eklem yerlerinden ameliyat olan bireyler, spor ve ya mesleklerinden ötürü dizlerini kırarak hareket eden ve ameliyat olan kişilerde meydana gelmektedir. Spor olarak sert ve ya eklem yerlerini sık bir şekilde kullanan kişiler tendonlarını ve bağlarını sakatlayabilmektedir. Bu durumda kıkırdakların aşınmasına sebep olabilmektedir. Omuzlarına normalde daha fazla yük binen kişiler artan, baskılar ve tekrarlanmaları sonucunda yaralanmalar yaşayabilmektedir. Diğer türlü de kireçlenmeye yol açabilmektedir.
Bir diğer kireçlenme nedeni ise yanlış egzersiz yapımıdır. Spor ile uğrana kişiler ters bir hareket yapınca iş sakatlanmaya kadar gitmektedir. Çoğu insan bunu bahane ederek kendini spordan uzaklaştırmaya çalışmaktadır. Sağlıklı bir yaşam isteyen insanlar düzenli beslenme ve spor yaparak kendilerini daha dinç tutabilirler. Gerek dışarıda gerekse evinizde düzenli aralıklar ile spor yapmanız tamamen size fayda sağlayacaktır. Spor yaparken dahi dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Kaldıracağınız ağırlık, koşacağınız yol, bunlara uygun kıyafet ve daha bir çok durum söz konusudur. Koşuya karar vermenizin ardından uygun bir ayakkabı almamanız bile eklemlerinize ciddi Basklar oluşturabilmektedir. Kireçlenmenin diğer nedenleri arasında çeşitli hastalıkların etkileri de olabilmektedir. Romatid, tiroid bezlerinin aşırı çalışması ve ya az çalışması, diyabet rahatsızlığı çeken kişiler, metabolizma hastalıkları kireçlenmeyi tetiklemektedir.