sedef hastalığı  Sedef Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemi – Cilt Bakımı sedef hastal
sedef hastalığı

Sedef Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemi – Cilt Bakımı

Sedefli Hastalığı Nedir?

Sedef deri hastalıklarının en önemlilerinden biri olup kronik, sürekli tekrarlayan ve sık rastlanıla bilen bir rahatsızlıktır. Deri örtüsünün bulunduğu tüm bölgeleri tutabilir. Saçlı deride, elde, tırnakta, ayakta, gövdede, dizde, dirsekte, kısacası tepeden tırnağa tüm vücudu etkileyebilir. Ancak şiddeti kişiden kişiye değişir. Kimi hastalarda sadece nokta ve plaklar halinde gözlenirken, kimi hastaların vücudun muhtelif kısımlarına da yayılarak daha geniş deri bölgelerini etkileyebilmesi mümkündür. Şu bilinmelidir ki sedef bir cilt rahatsızlığı olmakla beraber, diğer organların bozulmalarıyla alakalı ilişkisi olmaz ve yoktur.

Cilt Bakım Yöntemleri

İlaçlar ve buna benzer başka cilt bakım ürünleri sedef hastalığı tedavisinde tek bir seçenek ve tedavi yöntemi değildir. Sizin için ve cildinizin daha iyi görünüyor olması kendinizi daha iyi hissetmeniz için bazı hayat tarzı değişiklikleri de bulunmaktadır. Bu tür imkânları da deneyerek,  cildinizin kaşınma problemini önleyebilir, kabuklanmalar karşı giderilir, iyileşme daha hızlanır ve iltihaplı cildin geçmesi sağlanır.

Nemlendirme Yöntemi

Yapılabilecek en basit ve en etkili yollardan biridir. Ciltte kuruluk, kızarıklık, kaşıntı, ağrı ve pullanmaları azaltmak için cildi nemli tutunuz. Ayrıca nem cildin iyileşmesinde de yardımcı olabilir. Hangi tür nemlendirici kullanacağınız cildin kuruma derecesine bağlı olmaktadır. Merhemler daha yoğun olduğu için de nemlendirme özelliği daha yüksek olmaktadır. Losyon kullanımları ise daha az yoğundur ve daha kolay uygulana bilir. Kremler ise merhemler ve losyonlar arasında bir yerde kalır. Yüksek fiyatlı olanlardan almak zorunda değilsiniz. 

Banyo ve ya duştan sonra nemlendiriciyi cildinize yavaşça ve tamamını kapsayacak şekilde sıvazlayarak sürmelisiniz. Gün boyunca buna devam edin ve kıyafet değiştirdikçe de uygulayın. Dışarısı soğuk ya da kuru olduğunda daha fazla uygulamanız gerekebilir. Ayrıcı evinizde ısıtıcı çalıştırdığınızda ortamın havası kuruyacağından nemlendirici kullanmanız yararlı bir tedavi yöntemi olacaktır. Kullandığınız bu nemlendirici aynı zamanda size de cildinizin nemini koruyama yardımcı olacaktır.

Günlük Banyo Yaparak Cildinizi Yatıştırın

Yumuşak bir sabun ile günlük banyolar yapmak, kaşıntılı lekeleri yatıştıracağı gibi cilt kuruluğunu da gidermenize yardımcı olacaktır. Daha fazla rahatlama için su içine yağ, ince öğütülmüş yulaf ezmesi, epsom tuzu ya da ölü deniz tuzu atarak 15 dakika bekletin. Sıcak su ve çok ser sabunları kullanmaktan kaçının. Bu durum zaten kuru olan ve baskı altında olan cildinizi daha fazla zorlayacaktır.

Kurulama yaparken havluyla ovmak yerine, kuru cilt üzerine yumuşak ovmalar ile kurulama yapınız. Havlu ile cildinizi ovalamanız yarayı daha da kötü hale sokabilir. Kurulamadan hemen sonra nemlendirici ile cildinizi nemlendiriniz.

Güneş Işığı İle Tedavi Yöntemi

Az miktarda Ultraviyole ışını, sedef lezyonlarının iyileşme, yatıştırılmasına hatta düzelmesine yardımcı olur. Güneş ışığını haftada 2-3 kez normal bir şekilde alınız. Güneş altında fazla durulması ciltte güneş yanığı ve cilt kanseri gibi artırması dolayısıyla cilt sorunlarının daha kötü bir duruma gelmesi nedenleri olabilir. Klasik hayatınıza UV terapisi eklemek için önce hekiminize danışın. Ayrıca uyguladığınız terapide aşırıya kaçmamak için düzenli kontrollerinizi de yaptırmalısınız.

Sedef İçin Evde Cilt ve Eklem Bakımı

Cildiniz size yarar sağlayacak bir çok evde yapabileceğiniz şeyler vardır, bunlar sizin eklemlerinize de iyi gelecekler şeylerdir. Bunlardan önemlisi rutin olarak ilaçlarınızı almanız ve doktor tavsiyelerinize uymanızdır. Evinizde kolaylıkla uygulayabileceğiniz ipuçları şunlardır.

Cildiz İçin En İyisi;

Cilt İçin Nemlendirme: Kuru ve çatlamış deri kolayca yaralanma eğiliminde olur ve sedefinde tetiklenmesine sebep olur. Dolayısıyla cildi nemlendirmek için sıcak ve uzun banyolardan ziyade, ılık ve kısa süreli banyolar nemlendirmeniz için daha faydalı olacaktır. Her yıkanmadan sonra cildinizi nemlendirin ve krem veya losyonunuzu uygulayın.

Yumuşak Sabunlar Kullanmalısınız: Sıvı sabunlara karşı daha dikkatli olmalısınız, bu tür ürünler sabundan ziyade deterjan olur ve cildi tahriş edecektir.

Güneş Yanıklarına Maruz Kalmayın: Bu durum sedefinizin artma riskini tetikleyebilir.

Kaşımayın: Kaşıntının cildi tahriş ettiği ve mevcut sorunları daha da kötüleştirdiği için bunu unutmamanız gerekir.

Eklemleriniz İçin

Günlük planlarınızı psoriatik artriti daha da kötüleştirme durumu ya da daha iyi götürme yolunda belirli bir etkeni vardır. Eklemleriniz için önemli ipuçları şunlardır;

Kaslarınıza Egzersiz Yaptırın: Kaslarınız için belirli ve düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler, eklemlerinizi daha esnek tutmaya yarar sağlayarak, eklem çevresindeki kasları daha güçlü hale getirir ve kilonuzun normal aralıklarda kalmasına yardımcı olur.

Buz Paketi Kullanmak Faydalı Olacaktır: Cildin soğuk tutulmasının iltihabı karşılama yönünden etkilidir.

Etkili Beslenin Önemi: Artritleri yok eden herhangi bir diyet çeşidi olmamaktadır. Ancak doğru beslemenin sizin vücudunuza yarar sağlandığı bilinmektedir.

Yeterince Dinlenin: Mümkün olduğunca aktif olmak iyi bir şeydir. Ancak aynı zamanda dinlenmekte gerekir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar molalar vermek size iyi gelecektir.

Eklemlerinizi Desteklemeniz Gerekir: Atel kullanılması, eklemlerin daha sağlıklı ve iyi çalışmasını sağlayacak ve ağrı ve şişliklerin inmesine fayda sağlayama yarayacaktır.

Sedef Hastalığı İçin Bitkisel Yöntemler

  • Acı mısır baklası kaynatılır, elde edilen mayi pansuman yapılarak yıkanır.
  • Sarımsak yakılır, elde edilen külü bal ile karıştırınız ve sürünüz.
  • Havacıva sirke ile merhem yapılır ve rahatsız bölgeye uygulanır.
  • Turunç kabukları yakılarak külü elde edilir, zeytinyağı ile merhem haline getirilir ve sedef olan yere günde 2-3 defa uygulanır.
  • Hardal lapa yapılarak rahatsız böyleye koyulur.
  • Bol bol deniz banyosu yapınız.
  • Hatmi çiçeğinin kökü sirke ile merhem yapılır ve sürülür.
  • Defne tohumu, sirke ile merhem haline getirilir ve uygulanır.
  • Kükürt suda eritilir. Bunun ile elde edilen mayi ile birlikte yaralar yıkanır ve üstüne cıva merhemi sürülmesi gerekir.
  • Nohut, bal, kuru üzüm, sabun ile bakladan eşit miktarda alınır ve hamur haline getirilerek yaralara uygulanır.
error: Copyright! Yaşamloji