siğil nasıl geçer  Siğiller Nasıl Oluşur ve Nasıl Bulaşırlar? si  il nas  l ge  er
siğil nasıl geçer

Siğiller Nasıl Oluşur ve Nasıl Bulaşırlar?

Siğil, papavoris grubundan bir virüsün (HPV – human papillomavirus) yol açtığı deri hastalığıdır. Derinin üst tabakasında görülen bu siğiller, deriden içeri girerek çoğalır. Deri altına geçen virüs, hücre düzenini bozmaktadır ve bu şekilde siğil oluşumu çoğalır. Tamamen virüs nedeniyle oluşmaktadır. Bu virüsler bulaşıcıdır ve bir kişiden diğer bir kişiye geçebilir. Ayrıca virüsü taşıyan kişide, kendi vücudunun diğer bölgelerine bulaştırabilir. “Siğiller nasıl bulaşır?” sorusuna açıklık getirecek olursak, direk temas halinde bulaşabilmektedirler. Ayrıca kullanılan ortak eşyalarda siğil bulaşmasına neden olur.

Siğil virüsleri, deride çatlak vb. bulunan bölgelerde de kolayca bulaşarak üreyebilmektedir. Ellerdeki siğiller, elle temas halinde, genital bölge siğilleri de cinsel yolla bulaşmaktadır. Kişiye siğil bulaşsa bile gözle görülmesi uzun zaman almaktadır. Küçük yaştaki çocuklarda oluşan siğiller ise bulaşıcı değildir. Yani yetişkin kimselere bulaşmaz. Bunun nedeni de virüse karşı bağışıklık kazanmış olduklarıdır. Ancak genital siğiller ve el siğilleri arasında farklılık meydana geliyor. Çocukların elinde ve diğer bölgelerinde çıkan siğiller, uzun zaman sonra genital bölgede de çıkabilmektedir. Siğilin gözle görülmesi uzun zaman alsa bile ayak tabanları, el ve düz siğillerin bulaşma riski, diğer etek siğillerine göre daha azdır. Etek siğilleri sadece cinsellikle bulaşır ve hızlıca yayılır.

Neden Bazı Kişilerde Siğil Gelişirken Bazılarında Gelişmez?

Siğil oluşumu kişilerde aynı faaliyeti göstermez. Eğer siğil bağışıklık sistemi güçlü olan birisine geçse bile çoğalamazlar. Tırnak yeme alışkanlığı olan kişilerde deri bütünlüğünün bozulması siğil riskini çoğaltmaktadır ve tırnak bölgesinde siğillere daha çok rastlanır.

Siğiller Neden Tedavi Edilmelidir?

Siğillerin kanseri tetikleyebileceği bilinmektedir. Ancak çocuklarda görülen siğiller, tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçebilir. Erişkinler de ise aynı şey söylenemez. Bu nedenle siğil tedavisi bir an önce yapılmalıdır.

Dermatoloji Uzmanları Siğilleri Nasıl Tedavi Ederler?

Bir çok yöntemi bulunan siğil tedavisi için, Dermatoloji doktorları kişinin yaşına, siğilin büyüklüğüne ve tipine bakarak en uygun tedaviyi başlatır.

Siğil Neden Çıkar?

Siğil nedeni araştırılırken siğilin 120 çeşidi olduğu tespit edilmiştir. Kişide siğil nedeni HPV virüsüne bağlıdır. Siğilin içindeki bazı virüsler ise kansere neden olabilecek tiptedir.

Siğiller Kendiliğinden Kaybolur Mu?

Siğilin kendiliğinden kaybolmasına dair ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştır. Psikolojik bir devrim ve aşırı heycanlanma ile ortaya çıkan siğil, kendiliğinden geçmektedir. Ayrıca kendiliğinden geçen siğiller, iz bırakmaz. Siğil tedavisi sonrası tekrardan nüksetme görülebilir. Nedeni de sadece gözle görülen siğillerin yok edilmesidir. Ayrıca siğilin çevresinde 2 cmlik virüslerinde olduğu kanıtlanmıştır. Siğilin tekrarlama nedeni de bu virüslerdir. Tedavi sonrasında 6 ay içerisinde siğil tekrarlamazsa, nüksetme olasığının az olduğu anlaşılır.

Genital Siğil Tedavisi

İlk olarak genital siğil tedavisinde estetik önemli yer tutmaktadır. Bölgenin temizlenmesi ve siğilin yok edilmesi beklensede işlemin çoğu estetiğe dayanır. Herkeste görülmesi kolay olan genital siğil tedavi yöntemi fazla seçenek sunmaz. Ancak tedavi yöntemi fazla olmasa da kişide uygulanan yöntemle siğillerin geçmesi mümkündür. Genital siğil tedavisinde ilk olarak lezyon boyutuna bakılır. Ayrıca tedavi edilse bile tekrar siğil oluşması mümkündür.

Genital Bölge Siğilleri İçin Tedavi Yöntemleri

Kendiliğinden İyileşme Evresi: Hastaya hiçbir tedavi yöntemi uygulamadan kendiliğinden kaybolmasıdır. Bunun olabilmesi için hastanın uzun süre beklemesi gerekir. Hele de Norservikal virüslü siğillerde iyileşme süresi daha kısadır. Bu siğillere sahip kişilere doktor zaman tanır ve siğillerde azalma olup olmadığı kontrol edilir. Siğillerin kendiliğinden geçmesi durumunda ilaçla destek verilir ve cerrahi işleme gerek kalmaz.

Krioterapi Yöntemi: Siğil tedavi yöntemleri arasında bulunan krioterapi yöntemi, likid hidrojenle dondurulur. Tedavi başlangıcında hafif ağrı yaşanır. Ayrıca tedavi fiyatının uygun olması ve kesin çözüm vermesi durumunda en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Tedavinin olumlu yönü ise çözümün iyi sonuç vermesidir.

Lazer Tedavi Yöntemi: Lazer tedavi yöntemi siğil üzerine ışın verir ve yok etmeyi amaçlar. Ayrıca genital bölge siğili için lazer tedavisi oldukça etkilidir. Lokal anestezi ile uygulanır. Ancak bölgede iz kalma olasılığıda yüksektir. Tedavinin ardından kişiye ağrı kesici verilir ve bu tedavi, Krioterapiden daha pahalıdır.

İnterferon Tedavi Yöntemi: Genital bölgede oluşan siğilin içerisine enjekte ile ilaç gönderilir. Hem maliyeti hem de yan etkileri çoktur. Bu sebeple çok fazla tercih edilmez.

Elektrokoter Yöntemi: İlaç ve krem kullanması halinde tedaviden yanıt alınmadıysa bu yönteme başvurulur. Çoğunlukla bölgedeki siğil cerrahi işlemle çıkartılır ve kalanları ise dağlanarak yok etmektedir.

Leep İle Tedavi Yöntemi: Siğilin altından kancaya benzeyen bir aletle siğili yakar. Ağrılı bir tedavidir ancak tedaviye kesin çözüm verir.

Siğil Türleri

  • Yaygın Siğiller : El, parmak ve tırnak çevrelerinde görülür. Bu siğil türü çok yaygındır. Yaş olarak da en çok çocuklarda görülür.
  • Ayak Tabanı Siğilleri : Diğer siğil türlerine göre farklılığı dışarıda değil de deri içinde gömülü olarak bulunmasıdır.
  • Düz Siğiller : Küçüktürler, yumuşak olurlar ve üzerleri düzdür. Vücudun tüm bölgelerinde çıkabilen bu siğiller özellikle diz, boyun ve bileklerde daha sık görülmektedir.
  • İpliksi Siğiller : Genel olarak göz kapakları ve dudak çevresinde görülmektedir.
  • Genital Siğiller : Yaş grubu olarak yaygın siğillerin aksine yetişkinlerde daha fazla görülür. Farklı büyüklüklerde ve sayılarda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajina, rahim ağzı gibi iç kısımlarda da olabilir. Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda rahim ağzını uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.

Ayak Tabanındaki Siğil Tedavisi

Hastanın ayak tabanında oluşan siğil tedavisi oldukça zordur. Nedeni ise ayaktaki siğillerin derinin iç kısmına gömülü olmasıdır. Ayak siğilleri tedavisinde, lazer, koter, çeşitli kimyasallar, salisilik asitliflasterler ve klasik metotlardan yardım alınır. Doktor tavsiyesi de ayağa uygulanacak baskının azalması için ona uygun ayakkabı giyilmesidir. Ayrıca nem siğilleri çoğalttığından ayakların kuru tutulması gerekir.

Siğil Duası

Allahümme müsağğira’l-kebiri ve mükebbira’s-sağiri sağğir ma bi.

Siğil duasının anlamı: ”Büyüğü küçülten ve küçüğü büyülten Allah’ım! Bu bendekini (siğilleri) küçült.”

Yukarıdaki duayı 7 kere okuyup hem şehadet parmağınızla gezdirip hem de siğilin üzerine üflerseniz, Allah’ın izniyle geçer.

error: Copyright! Yaşamloji