Karbonhidratın Faydaları
İnsanların günlük enerji ihtiyaçlarını karşılama adına kullandıkları besinlerin başında karbonhidratlar gelmektedir. Bir insan günlük enerji ihtiyacının %55-%65’ini karbonhidratlardan sağlamaktadır.
Karbonhidrat Çeşitleri
Karbonhidratlar farklı şekillerdedir. Günümüzde en yaygın olarak bilinen karbonhidrat çeşitleri ise glikoz, laktoz, nişasta, fruktoz ve sakkaroz’dur. Şeker formunda olan karbonhidratlar çok kolay bir şekilde sindirilmektedir. Sindirilen karbonhidratların kana karışma süresi ise oldukça hızlıdır.
İnsan vücudunca günlük olarak yeterli miktarda karbonhidrat ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bu yüzden insan günlük olarak karbonhidrat ihtiyacını karşılayan türden besinleri yemesi şiddetler tavsiye olunmaktadır.
Karbonhidrat faydaları da işte bu noktada önem kazanmakta kişilerin sağlıklı olabilmesinde büyük rol oynamaktadır. Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek insanların günlük karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Karbonhidratın Faydalarına Genel Bakış
Karbonhidratlar vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamada ve bağırsakları çalıştırmakta oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Vücut enerji sağlamada öncelikle karbonhidratları kullandığı için özellikle kolesterol noktasında rahatsızlığı olanlar özellikle bu besinleri tüketmektedir.
Karbonhidratlı Besinler
Karbonhidratlı besinler günümüzde çok çeşitlilik arz etmektedir. Unlu mamuller, baklagiller, patates, tatlılar, şekerler, muz, elma karbonhidrat yönünden zengin besinler arasındadır. İşlenmemiş özellikte olan doğal karbonhidrat zengini besinler kepekli doğal un, taze sebze ve meyveler; işlenmiş beyaz un, patates cipsi, beyaz şeker, gibi besinlere göre sağlık noktasında daha iyi olmaktadır.
Karbonhidratlar Ne Kadar Kalori Verir?
Vücuda birinci derecede enerji veren besin maddesi olarak kullanılan karbonhidratların 1 gramı 4 kalori enerji kazandırmaktadır. Çocukların gelişiminde özellikle büyük katkısı bulunan besin maddesinin yetişkinlerin sağlıklı bir yaşam sürmesinde de oldukça önemli bir işlevi mevcuttur.
Sadece sağlıklı besin içerisinde bulunmayan karbonhidrat besin grubunun günümüzde sıklıkla tüketilen abur cubur türünde ürünlerin tüketilirken dikkat edilmesi gerekmektedir. Fazla düzeyde tüketilen karbonhidratı vücut sağlığına olumsuz etkisi bulunmaktadır.
Kaç Çeşit Karbonhidrat Bulunmaktadır?
Temelde iki farklı çeşit karbonhidrat bulunmaktadır. Birincisi rafine karbonhidratlar ikincisi ise rafine olmayan yani karmaşık karbonhidratlar.
Rafine Karbonhidratlar
Beyaz şeker ve içinde beyaz şeker bulunduran besin grupları rafine karbonhidrat grupları içerisinde değerlendirebilir.
Şeker asitli içecekler, hazır meyve suları, kurabiyeler, reçeller, çikolata ve kahvaltıda tüketilen yulaf gibi ürünler, bisküviler ve bunun yanında fırında pişen birçok hamur içi bu grup karbonhidrat türü ürünlerdendir. Beyaz un kullanılarak yapılan her türlü besin maddesi de rafine karbonhidratlı ürünler arasındadır.
Rafine Olmayan Karbonhidratlar
Rafine olmayan karbonhidratlar gurubunda ise daha çok sağlıklı karbonhidratlar bulunmaktadır. İnsanlar bu grupta bulunan karbonhidrat ürünlerini gönül rahatlığı ile tüketebilmektedir.
Rafine olmayan karbonhidratlar gurubunda kepekli ekmek, yulaf ezmesi, arpa, hububat içeren gıda maddeleri, esmer pirinç, kepekli makarna, rafine olmayan kepek unu, meyve ve sebzeler ve bunların suları yer almaktadır.
Karbonhidratların Faydaları Nelerdir
Karbonhidratların ve özellikle de rafine karbonhidrat ürünlerinin faydaları ise çok fazladır. Öncelikle karbonhidratlar vücudun ısı ve enerji gereksinimlerini karşılamaktadır. Basit şeker diye tabir edilen glikoz beyin ve sinir sisteminin temel enerji kaynağıdır.
Karbonhidratlar vücudun su ve elektrolit dengesini karşılanmasında aktif rol üstlenmektedir. Lif yönünden zengin olan bu ürün kişiye doygunluk hissi vermektedir. Açlığın bastırılmasında büyük etken olan karbonhidrat besini kişinin diyet programından istediği ve beklediği maksimum verim alabilmesine yardımcı olmaktadır.
Karbonhidrat Doğal Vitamin Kaynağı
Karbonhidratlar doğal vitamin kaynağıdır. Kahverengi pirinç, kereviz, çilek, tahıl ürünleri gibi besinlerde çok farklı türde vitamin bulunmaktadır. B2, B3, B5, ve C vitamini yönünden zengin olan karbonhidratlarda aynı zamanda vücudun sağlığı açısından gerekli olan mineraller de bulunmaktadır.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan karbonhidrat besin grubunun bir çeşidi olan laktoz, bağırsaklardan kalsiyumun emilimini sağlamaktadır. Polisakkarit olan posa, bağırsak hareketlerini sonucunda şeker emilimin dengelemesinde büyük rol oynar. Posa bunun yanında, kolesterolün geri emilimini engelleyerek ya da geciktirerek, kandaki kolesterolün dengelenmesini yardımcı olmaktadır.
İnsanların Bedensel Ve Zihinsel Enerji Kaynağı
Karbonhidratlar insanlara zihinsel ve bedensel enerji sağlarlar. Düzenli ve aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketilen rafine olmayan karbonhidrat ürünleri kişilerin zihinlerini canlı tutmasına ve bu kişilerin bedensel enerji yönünden de sorun yaşamamasına katkı da bulunmaktadır.
Çocuk Gelişimi
Karbonhidrat tüketimin faydalarından biri de çocuk gelişimi üzerinedir. Çocuk gelişiminde en önemli besinlerden biri olan ürün günlük olarak yeterli miktarda tüketildiğinde çocuğu gelişim noktasında bir sıkıntı yaşamasının önüne geçmektedir.
Diyet Yaparken Kullanılan Vazgeçilmez Besin Kaynağı
Sağlıklı karbonhidratlar diyet yapan insanların vazgeçilmez ürünleri arasındadır. Bu tür karbonhidratları tüketmek özellikle kilo problemi yaşayan kişilerin kilo almamasını sağlamaktadır. Ürünler kişilerin kilo almasına engel oldukları gibi vücudunda dinç olmasına katkıda bulunmaktadır.
Karbonhidratın Diğer Faydaları
Karbonhidrat besin ürünleri bunlarında dışında kan dolaşımından nefes alığı veremeye, karaciğer sağlığından kas sağlığına ve vücutta bulunan hücrelerin gerekli işlevlerini yerine getirmeleri için ihtiyaç duydukları enerjiye ulaşmalarında büyük etkendir.
Karbonhidrat ürünlerinden kişilerin maksimum verim sağlayabilmeleri için ise bu ürünler düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Düzenli, yeterli miktarda tüketilmeyen veya aşırı derece tüketilen karbonhidrat ürünleri kişilerin bu üründen bekledikleri maksimum verimi alamamalarına neden olmaktadır.