sağlıklı beslenme  Sağlıklı Beslenme ve Yararları sag  l  kl   beslenme
sağlıklı beslenme

Sağlıklı Beslenme ve Yararları

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmek yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışmasını sağlamak için gıda öğelerinden olan yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli olacak şekilde almalıyız. Vücudumuzun tüm gıda maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlış bir davranıştır. Düzenli beslenerek mineraller, vitaminler ve lifler gibi önem teşkil eden gıda maddelerinden de almış oluruz.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Doymuş yağ oranı yüksek besinleri daha az tüketmeniz gerekmektedir. Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısır özü, soya, fındık, zeytinyağı )  almaya özen gösterin. Yarım yağdan oluşan süt ve yağsız yoğurt tüketmeye özen gösterin. Yağlı kırmızı et yerine yağsız et seçip, kuru baklagiller, balık ve tavuk tercih ediniz. Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgara pişirme yöntemlerini deneyip pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.

Güne kahvaltı yaparak başlayın. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün 3 ara öğün olarak bölün ve sık beslenin. Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biri de meyvelerdir.  Düzensiz ve kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Bu nedenden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin.

Sağlıklı Beslenmenin Yararları

Sağlıklı yaşam için beslenmenin birçok yararı vardır. Bunlar:

  • Şişmanlık riskini azaltır.
  • Stres azaltılmada yardımcı olur.
  • Birtakım hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kişilerin kendilerine yönelik olan güven duyumunu daha fazla, çevresiyle uyumunu daha iyi, ruhsal sağlıklarını daha iyi ve dengeli hale getirir.
  • Yetişkinlik döneminde ve yaşlılık döneminde olabilecek kemik bozuklukları ve kalıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Sağlıklı Beslenme İçin Uyulması Gereken Kurallar

Açlıktan ve fazla besinden kaçınıp yeterli ve dengeli beslenin. Yediğiniz ve içtiğiniz yiyeceklerin mikroplar ve kimyasal maddelerden arındırılmış olmasına özen gösterin. Sigara kullanmayın. Daha çok posalı yiyecekleri tercih edin. Hareketsizlikten kaçınıp her gün düzenli egzersizler yapın. Günlük saf şeker üretiminizi azaltmaya çalışın. Alkol ve sigara kullanmayın veya en aza indirin. Öğün atlatmayın günde üç ana öğün tüketin yiyeceklerinizi yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.

Sağlıklı Beslenmede Spor Yapmanın Önemi

Sağlıklı yaşam için beslenme ve sporun önemi yıllardır bilinmektedir. Organizmayı zinde ve sağlıklı tutmak için spor yapmak bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlıkla ilgili hareketler bütün vücut fonksiyonlarının ahenk içinde çalışmasını sağlar.

Sağlıklı Beslenmede Balığın Önemi

Balıkların yağında diğer hayvanlara oranla daha fazla OMEGA-3 yağı bulunmaktadır. Bu bulunan yağ sayesinde; bağışıklık sistemi güçlenir, kansere karşı koruma sağlanır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur, kanı akışını kolaylaştırıp, inceltir ve kanın pıhtılaşmasını önler, yangı önleyici etkisiyle romatizmalı hastalıklara karşı savunma sağlar. Balıklar A, B K vitaminleri ile fosfor ve iyot minarelerinden zengindir. İyi kalitede protein kaynağı oluşturup kılçığı ile tüketilebilenlerin bu şekilde tüketildiği zaman diğer taraftan kalsiyum kaynağıdır.

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme

Yaşlı bireyler, yetersiz besin tüketimleri ve beslenme problemleri nedeniyle bütün toplumlarda öncelikli olarak beslenmelerine dikkat etmesi gereken grup içinde yer alır. Yaşlılıkla birlikte oluşan hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesini sağlamada ve tedavi edilmesinde beslenme etkin bir rol oynamaktadır. Yeterli ve düzenli beslenme, işlevsel durumun sürdürülmesi ve sakatlıklardan korunmada önemlidir. Bakım ve tedavi gören yaşlıların uygun beslenme proğramlarına göre beslenmesi, sağlıklı ve kaliteli yaşam için önemlidir.

Sağlıklı Beslenmede Kış Aylarında Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yaşamın her döneminde sağlıklı ve düzenli beslenmek sağlığın korunması için esastır. Kış aylarında çoğunlukla beslenme alışkanlıklarının başında, daha yağlı yiyecekleri tüketmeye olan eğilimdir. Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, margarin ve gereğinden fazla tereyağından kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden uzaklaşılmalıdır. Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı yapılmalıdır. Balık beyin fonksiyonlarının gelişimi için gereklidir. Doymamış yağ asitleri, fosfor, kalsiyum, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez tüketilmelidir.

Sağlıklı Bebek Beslenmesi

Geleceğimiz olan bebeklerimizin beslenmesi sağlıklı ve başarılı bir kuşak olabilmeleri için çok önemlidir. Öncelikle herhangi bir engel durumu olmadığı sürece anne sütü vermekten kaçınmayınız. Anne sütü bebek için en değerli ve yeri başka bir şey ile değiştirilemeyecek nadide besin kaynağıdır. Bebeklere 1 yaşını doldurmadan tuz vermeyeceğimiz için, yemekleri tuzsuz ve baharatsız pişirin. Ayrıca şeker vermekten de kaçının. Bebeğe vermeye başlayacağınız her besin çok az bir miktarda ve alerjen olup olmadığı denenerek verilmelidir. Bebeklerinize anne sütüyle birlikte ek besinlere geçişte; yoğurt, taze meyve-sebze suları, pekmez reçel ve yumurta sarısına başlanılmalıdır.

Sağlıklı Beslenme Diyeti Nasıl Olmalıdır

Tek bir besinin mucize gibi sunulması ya da kilo alma gibi olarak görülmesi son derece yanlış bir olaydır. Unutulmamalıdır ki her besin vücudumuz için faydalıdır. Mesele tüketim sıklığını doğru ayarlayabilmektir. Hem diyet yapıp hem de sağlığınızı korumak için öncelikle bol su tüketin, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atıkların atılmasında su elzemdir. Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr. ı geçmemelidir. Bir günde en fazla üç yemek kaşığı yağ tüketin. Öğünlerinizi önceden belirleyin ve bol yoğurt ve yarım yağlı süt tüketin.

error: Copyright! Yaşamloji