Sarımsak Neye İyi Gelir
Sarımsak her ne kadar koku yapan ve kokusu geçmeyen bir besin olsa da faydaları saymakla bitmemektedir. Sarımsak, yüzyıllardır sağlık problemlerinin aşılmasında kullanılmaktadır. Çok yendiği zaman tansiyon düşürücü etkisi olsa da diğer sağlık problemlerine olan faydası ile her gün tüketilmelidir. Bu yazımızda sarımsak neye iyi gelir konusundan bahsedeceğiz.
Kötü kolesterolü düşüren sarımsak kalp sağlığı içinde oldukça faydalı bir besindir. Kokusundan öte faydaları göz önünde bulundurularak hemen hemen her gün iki adet tüketilmelidir. Sarımsak günlük magnezyum ihtiyacının %15’ini karşılamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan önemli vitaminleri sarımsak tüketerek elde edebilirsiniz.
Kalp ve Damar Sağlığını Sarımsak Yiyerek Koruyun
Kalp ve damar sağlığına iyi geldiği bilinen sarımsak, trigliserid ve total kolestrolünü düşürmektedir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığınızı her gün tükettiğiniz iki diş sarımsakla koruyabilirsiniz.
Damarların, her gün içinden çıkılmayan stres sorunundan korunması sarımsak tüketilerek sağlamaktadır. Sarımsağın içerisinde yer alan alojene maddesi kanın pıhtılaşmasına engel olduğundan kalp ve damarlar için büyük bir önem arz etmektedir. Sarımsağın kalp ve damara faydası bununla bitmiyor. Sarımsak içerisinde yer alan B6 vitamini homosistein adı verilen ve damarlara zararlı olan seviyeyi düşürmektedir.
Tansiyonunuzu Sarımsak Yiyerek Düşürün
Tansiyonun düşmesi ya da aniden yükselmesini engellemek için sarımsak tüketebilirsiniz. Ancak adet dönemine giren kadınların bu durumda sarımsak tüketmemesi gerekmektedir.
Eğer kan basıncınıza devamlı bir düşüklük varsa sarımsak yiyerek daha da düşmesine sebep olmamalısınız. Kan basıncı düşük olan kişilerin sarımsak tüketmeli durumunda daha da halsiz kaldığı görülmektedir. Sarımsağın tansiyonu düşürmeye etkisi doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde ortaya çıkacaktır.
Sarımsağın Anti Bakteriyel Etkisi
Sarımsak sadece bitki olarak tüketilmemektedir. Sarımsağın içerisinde bulunan maddeler tıbbi açıdan tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Vücut içerisinde bakterilerin ve virüslerin ortaya çıkardığı hastalıklar sarımsak kullanılarak bugün çoğu yerde tedavi ediliyor.
Antibiyotiğe karşı etkili olan bakterilerin etkisi bile sarımsak ya da sarımsak tozu kullanılarak azaltılmaktadır. Sarımsak yiyerek hem bakterilerden korunacaksınız, hem de bakterilerin vücudunuza verdiği zararlara karşı dirençli bir vücut oluşturacaksınız. Sarımsağın anti bakteriyel etkisi bu hususta devreye girmektedir.
Yapılan Çalışmalar Kanserin Sarımsakla Yendiğini Gösteriyor
Sarımsak çiğ olarak ya da pişmiş olarak tüketildiği zaman kansere karşı mücadele veriyor. Özellikle sıkça karşılaşılan kolon kanseri ve mide kanseri sarımsak yiyerek atlatılabilmektedir. Bu nedenle gün içerisinde midenizin aldığı kadar tükettiğiniz sarımsak sizi kanserden büyük oranda koruyacaktır.
Sarımsak kolorektal kanser riskini yapılan araştırmalara göre %30 oranında azaltmaktadır. Bu nedenle özellikle sık görülen kanserlerin vücudunuza karşı daha az etkili olması için sevdiğiniz yemeklere sarımsak koyabilir ya da çiğ bir şekilde günde iki adet tüketebilirsiniz. Sarımsağın kansere faydası ile pek çok kişi kanser riskinden belli oranlarda kurtuluyor.
Kış Aylarında Nezleye Düşman olan Sarımsağın Faydası
Sarımsak bazı sofralarda sevilerek tüketilen bazı sofralarda ise hiç tüketilmeyen bir besindir. Sarımsağın vücuda olan mucizesi oldukça fazladır. Özellikle kış aylarında yakamıza yapışan nezle ile sarımsak tüketerek baş edebiliriz. Peki, sarımsak nezlenin önüne nasıl geçiyor?
Sarımsak kış aylarında tüketildiği takdirde sarımsağın bağışıklık sistemine faydası ile hastalıkların önüne geçiyor. Özellikle üst solunum yollarını etkileyen virüslere karşı savaştığı için en ağır hastalıkların bile sarımsak tüketerek önüne geçebilirsiniz. Nezle olduğunuz zaman, öksürük ve hapşırığa karşı sarımsak tüketerek karşı koyabilirsiniz.
Demir İhtiyacınızı Sarımsak Tüketerek Karşılayın
Demir ihtiyacınızı sarımsak tüketerek karşılayabilirsiniz. Sarımsak demirin vücuda metabolize edilmesine yardımcı olmaktadır.
Eğer demir eksikliğiniz varsa bu durumu sarımsak tüketerek karşılayabilirsiniz.
Sarımsağın Vücuda Olan Diğer Faydaları
Sarımsağın tıp alanında dahi tedavi amaçlı kullanılması oldukça faydalı bir besin olduğunu gözler önüne seriyor. Sarımsak selenyum açısından zengin bir besindir. Bu nedenle günde en az iki diş tüketilmelidir. Bağırsak parazitlerini temizlediği için sancılı ishal olaylarının önüne geçmektedir.
Cilt hastalığına sarımsak tedavisi, mantar tedavisinde de kullanılmaktadır. Gün içerisinde yediğiniz sarımsak sağlığınıza kalkan oluşturarak o gün kalp krizi geçirme riskinizi en aza indirmektedir. Boğaz kaşıntınız varsa sarımsak yiyerek bu kaşıntının önüne geçebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için sinirim sisteminizin düzene girmesine de yardımcı olmaktadır.
Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer
Sarımsak, vücutta koku yapan ve ağzı kokutan bir besindir. Bu nedenle faydasından ziyade çoğu insan tarafından pek fazla tercih edilmemektedir. Artık sarımsak yedikten sonra bil bu kokunun önüne geçebileceğiniz yöntemler geliştirilmiştir. Peki, bu yöntemler nelerdir? Sarımsak kokusunu önlemenin yolları sizin için de artık sarımsağın kâbusa dönüşmesine engel olacaktır.
Sarımsağın insan vücuduna olan faydası saymakla bitmemektedir. Her ne kadar faydalı olsa da kokusu nedeniyle sofralarda çok fazla tercih edilmemektedir. Ancak günümüzde geliştirilen bazı yöntemler sarımsağın kokusunu giderek cinsten. Sarımsağın neden koku yaptığını çoğu zaman siz de merak etmişsinizdir. Sarımsağın koku yapmasının temel nedeni içerisinde bulunan AMS adı verilen bileşimdir. Bu nedenle yendikten sonra vücutta ve ağızda sarımsak koku yapmaktadır.
Sarımsak Kokusundan Nasıl Kurtulunur
Aslında çoğunuzun uzun zamandır fark etmediği bir nokta var. Sarımsak içerisinde koku yapan AMS adlı bileşen sarımsak yiyenlerin bu kokuya maruz kalmasına neden oluyor. AMS adı verilen madde sarımsaktan çıkarıldığı zaman bu sorunla baş edilebiliyor.
Sarımsak içerisinde yer alan yeşil bölge koku yapan AMS noktadır. AMS adlı bölge sarımsağın içerisinde yer alan yeşil bölgedir. Sarımsak yeneceği zaman bu yeşil bölgeyi sarımsağı ortadan ikiye bölerek alabilir ve bu kokudan kurtulabilirsiniz.
AMS Bölgesini Çıkarmayı Unuttuysanız Ağzınızı Sütle Çalkalayın
Sarımsakta en çok koku yapan AMS adlı bileşeni sarımsağı ikiye ayırarak çıkarmayı unuttunuz. Bu durumda yapacağınız şey bir bardak sütle yaklaşık iki dakika boyunca ağzınızı çalkalamak ve sütün geri kalanını da içmektir. Bu şekilde sarımsağın kokusunu sütle giderme işlemi tamamlanmış olur.
Sarımsağın kokusunu gidermek için süt içtikten sonra ağzınızdaki sarımsak kokusunun gittiğini göreceksiniz. Eğer elinizin altında süt yoksa, karbonat ile suyu karıştırarak da aynı işlevi gerçekleştirebilirsiniz.
Maydanoz ve Karanfil İle Sarımsak Kokusu Giderme
Eğer sarımsağın verdiği kokuyu geçirebileceğiniz süt ya da karbonatınız yoksa maydanoz ve karanfil kullanabilirsiniz. Maydanozu çiğ yiyebileceğiniz gibi suyunu da içebilirsiniz.
Karanfili de tane olarak ağzınıza atarsanız kısa sürede ağzınızdaki sarımsak kokusunun gittiğini hissedeceksiniz. Sarımsak kokusunu giderme yöntemleri arasında en etkili yöntemlerdir.