düşük kalorili yiyecekler  Düşük Kalorili Yiyecekler du  s  u  k kalorili yiyecekler
düşük kalorili yiyecekler

Düşük Kalorili Yiyecekler

Düşük Kalorili Yiyecekler

Hayatımızın en büyük sorunlarından biri artık fazla kilolar. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı ve obeziteyi günümüz halk sağlığı açısından en büyük tehlike sayıyor. Hatta kalp ve damar hastalıklarının bile önünde geliyor artık bir türlü verilemeyen kilolar.

Bu yüzden zayıflama yöntemleri nerede bulunursa hemen okunuyor, sürekli rejimlere başlanıyor. Bir taraftan da biliniyor ki bu işin aslında tek çaresi var. Gün içinde yaktığınızdan daha az kalori alırsanız doğal olarak zayıflarsınız. Bu neredeyse matematiksel bir gerçek. Bunun için de kalori yakmanızı arttırmanız gerek.

Yani daha çok hareket etmelisiniz. Sonuç olarak düşük kalorili yiyecekler listesini takip eder ve düzenli olarak egzersiz yaparsanız bir süre sonra kilo vermeye başlamamanız için hiçbir neden yok.

Nedir Bu Kalori?

Kalori enerji miktarını ölçen bir birim. Tam tanımıyla normal atmosfer basıncında bir gram suyun sıcaklığını bir derece arttıran enerji miktarı kalori olarak tanımlanıyor ve uzun yıllardır joule (jül) olarak ta biliniyor.

Yani yenilen, içilen jer şey içinde bir enerji kapasitesi taşıyor. Önemli olan bu enerji miktarlarını düşük tutabilmek. Belik de bu yüzden bir kalori cetveli tutmakta da fayda var. Bu cetveli zayıflamak isteyen herkes mutfağın görülür bir yerine asmalı. Bu yapılacak mantıklı bir diyet başlangıç hareketidir.

Örnek vermek gerekirse; 100 gram brokoli 35 kalori veya 100 gram sucuk 452 kalori diye açıklayan listeler size yiyeceklerin enerji durumlarını açıklayan kalori listeleridir.

düşük kalori  Düşük Kalorili Yiyecekler du  s  u  k kalori
düşük kalori

Her zaman Sebzeler Öndedir

Kalori listelerinde her zaman için sebze ve meyveler düşük sıralarda yer alırlar. Ama bu sebzelerin besleyici olmadığı anlamına gelmez. Aksine protein ve mineral açısından hepsi çok zengindir.

Örneğin pek kimsenin sevmediği kereviz sapı hem çok düşük kalorilidir hem de lifli olduğu için tok tutar. Ayrıca kereviz sapını sindirmek için vücut aldığından daha çok enerji harcar. Yani kereviz sapı bir yerde negatif kalorili bir yiyecektir. Düşük kalorili yiyecekler nelerdir sorusuna bu yüzden her zaman sebzeler ve meyveler olarak cevap gelir. Örnekler bunu gösteriyor.

Kereviz sapı: Yüzde 75’i sudur ve C,A,K vitaminlerini taşır.

Greyfurt: Tatlı ve mayhoş olan meyvenin de çok büyük bölümü sudur. Ne zaman acıksanız atıştırabilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzeler: Her biri, özellikle ıspanak enerji ve mineral deposudur.

Roka: En çok yağ yaktıran sebzelerdendir.

Salatalık: Tokluk hissi yaratır ve cilt sağlığı için mükemmeldir.

Ara Öğünler Yapın

Zayıflamaya karar verip diyete başladığınızda kendinizi hiçbir zaman aç bırakmayın. Bunun anlamı az ama sıklıkla yiyin demek. Ana öğünlerden başka kendinize ara öğünler yaratın.  Düşük kalorili atıştırmalıklar arasında da meyve ve sebzeler doğal olarak ağırlıdır.

Bir kase yoğurt: Dilerseniz meyvesini de kendiniz katabilirsiniz. Böylece şeker miktarını daha iyi ayarlarsınız.

Bir domates veya bir salatalık : Sadece 14 kaloridir.

Bir porsiyon meyve: Özellikle yazları bir şeftali ve ya iki erik kışlarıysa bir elma ideal bir ara öğün olurlar. 

Hayat Boyu Sağlıklı Beslenme

Aslında meyve ve sebze ağırlıklı beslenip hareketli yaşamak sadece zayıflamak amacı ile değil, bütün hayatınız boyunca takip edeceğiniz bir yaşam reçetesi olmalı. Ama tek taraflı da beslenmeyin.

Tok tutan başka yiyecekleri de listenize almalısınız. Tok tutan yiyecekler glisemik endeksi düşük olan yiyeceklerdir. Glisemik endeks kan şekerini yükseltme ölçüsüdür. Kan şekerini uzun zamanda ve az miktarda yükselten bu yiyecekler arasında;

Karbonhidrat Grubu: Lifli besinler, kepek ve buğday ürünleri ile

Fruktoz taşıyan besinler: Yani içinde meyve şekeri olan besinler başta gelir. Muz, avokado, çilek ve balı her zaman severek yiyebilir ve kendinizi uzun süre tok hissedebilirsiniz.

Düşük Kalorili Sofralar Kurun

Temel kriteriniz olan kalori hesabını yaparak da lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Düşük kalorili yemek tarifleri şimdi ilgili bütün internet sitelerinde yer alıyor. Bu listeleri kullanarak bir haftalık bir diyet menüsünü kolayca oluşturabilirsiniz. Unutmayın yemeklerin kalorisini arttıran katılan soslar ve yağlardır.

Ayrıca tuz, şeker ve undan sofranızı uzak tutun. Diyet yemeklerinin pişirilme biçimleri de ızgara ve haşlamadır. Kızartmaya rastlayamazsınız.  Ama gene de diyet yemeklerini bile lezzetli yapmanın yolları var. Örneğin düşük kalorili yemeklerden

Labneli Ispanak: Haşlanmış ıspanağın labne ile karıştırılması ve kepek ekmeklerine sürülmesi ile yapılıyor.

Hellim peynirli patlıcan dilimleri: Fırında patlıcan ve hellimin kızarmasıyla lezzetlenebilir.

Diyet Karnıyarık: Patlıcanları kızartmak yerine fırınlayabilirsiniz. Geri kalan malzemeyse aynı, sadece sıvı yağı da çok az kullanın.

Tatlılar da Var

Canınız tatlı çektiğinde de düşük kalorili tatlılar deneyebilirsiniz. Tariflerini kolayca bulabileceğiniz tatlılar arasında unsuz ve şekersiz kurabiye, tumbir, kivi ile şekerlendirilmiş irmik tatlısı ve badem unundan yapılmış kek sayılabilir.

error: Copyright! Yaşamloji