Aşırı Terleme Sebepleri
Toplum içinde yaşayan kişiler olarak insanın kişisel bakımını yapması gerek. Yani sadece güzel giyinmek değil söz konusu olan. Güzel taranmış saçlar, temiz bir yüz, fırçalanmış dişler, asla kirli olmaması gereken el ve tırnaklar da kişisel bakımın parçası.
Ama bir de terlememek var. Kozmetik sanayi ürettiği deodorant veya parfümlerle bu işe çare olmaya çalışıyor ama terlemek insana bazen sorunlar yaratabiliyor.
Doğal Bir Olay
Hava sıcaksa, durum ayarlanamayıp kalın giyinilmişse, bedenen çalışılmışsa, spor yapılmışsa, alkol alınmış hatta sigara içilmişse, baharatlı ve acı yiyecekler yenmişse, çay ve kahve gibi sıcak içecekler içilmişse ve heyecan verici bir durum yaşanmışsa vücudun terlemesi son derece normal.
Zaten terleme vücudun ısı dengesini sağlayan ve aslında çalışması gereken bir mekanizma. Ter bezleri yeterince çalışmalı gibi vücut ısındığında beden soğutulabilsin. Hatta böylece zararlı toksinler dışarı atılabilsin. Toplumsal hayatta bize dert olan aşırı terleme sorunu. Terin koktuğunu ve çevreyi rahatsız ettiğimizi düşünüyoruz, terliyorsak telaşlanıyoruz.
Bölgesel ve Genel Terleme
Aşırı terleme bölgesel (lokal) veya genel (generalize) olabiliyor. Özellikle ellerin terlemesi birinci bölüme örnek. Bu durum uykuda gerçekleşmiyor. Çünkü beyin ter bezlerini uyarmıyor. Genel terlemenin ise farklı nedenleri var.
Başta gelen neden artık dünyada bir sürü hastalığın da temel nedeni olan obezite. Aşırı kilolu kişiler aşırı terliyorlar. Aşırı terlemenin belirtilerinden olan yüzün kırmızılaşması obez kişilerde hep görülen bir durum.
Bundan başka antidepresan türü alınan ilaçlar, geçirilen ateşli hastalıklar, diyabet, böbrek üstü bezlerinin iyi çalışmaması, zehirli guatr da denen hipertiroidi yani tiroid bezinin çok çalışması ve heyecanlanmak da genel terlemeye sebep oluyor. Kadınların ilerleyen yaşlarında girdikleri menapoz dönemi ve öğrencilerin bitmeyen sınav heyecanı da aşırı terleme nedenleri arasında.
Uykuda Bile Terliyoruz
Gündüzleri aşırı terleyen ellerimiz uykuda terlemiyor ama vücudun geri kalanı uykuda bile ter bezlerinin yönetimi altında. Uyunulan oda sıcaksa, uyumadan önce sıcak içecekler içmişsek ve dayanamayıp acılı yemişsek uykuda bile terlememiz devam ediyor.
Unların hepsi bir dereceye kadar normal. Ama bu terleme durumu yaşam kalitenizi etkilemeye başlamışsa ve güzel kokular artık işin üstesinden gelemiyorsa yani aşırı terleme zararlarını görmeye başlamışsanız başka tedavilere yönelebilirsiniz.
Tokalaşmak Bile Sorun Oluyor
Aşırı terleme sonucu kişi çevresini rahatsız ettiğini düşünüyor. Hatta bazen eller o kadar terliyor ki insan tokalaşmaya bile çekiniyor. Bu ve benzeri çekinceler insanın sosyal ilişkilerini engellemeye başlıyor.
Uygun yerlere koyulan deodorantlar çare olmuyor, ikide bir sürülen kolonyalar da yetmiyor. Bu durumda aşırı terleme nasıl önlenir diye düşünmenin ve ona uygun çözümler bulmanın hatta belki cerrahi müdahalenin zamanı gelmiş oluyor.
Tıbbi Çareler
Raşitizm denilen ve çocuklarda eğri bacak gelişimine neden olan hastalık C vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor ve raşitik olan çocukların kafalarının arkası terliyor. Bu gibi hastalık nedenleri yüzünden olan terlemelerin dışında aşırı terleme nedeniyle doktora gittiğinizde aşırı terleme sebepleri nelerdir diye öncelikle sizi aydınlatmaya çalışacak olan doktorunuz daha sonra bazı değişik tedaviler deneyebilir.
Örneğin el ve ayak terlemelerine karşı suya sokulan eller ve ayakların su banyosuna çok düşük düzeyde elektrik veriliyor. Bu zamanla işe yarayan bir uygulama. Ama siz kendi başınıza yapmaya kalkmayın.
Botoks Yapılabilir
Bu yöntemden başka botoks uygulaması da aşırı terleme tedavisi amaçlı kullanılabiliyor. Yaklaşık 20 dakika kadar süren bu uygulama öncesi önce bazı testler yapılıyor ve vücudun terleyen yerine önce iyot solüsyonu, biraz bekledikten sonra da nişasta sürülüyor.
Nişastanın renginin mora dönüşmesi aşırı çalışan ter bezi olduğunu gösteriyor. Buraya enjeksiyonla yapılan botoks uygulaması biraz acı veriyor ama soruna bulunan çarelerden biri. Kozmetik konusunda yaşlanmayı önlemek ve kırışıklıkları gidermek amacıyla denenen botoks, colostridium botulinum adı verilen bakteriden elde edilen bir çeşit proteinin deri altına enjekte edilmesiyle yapılıyor.
Uzun zamandır bazı göz hastalıklarının tedavisinde de denenen botoksun aşırı terlemeyi önlediği de düşünülüyor.
Cerrahi Müdahale de Var
Aşırı terleme şikayeti olan kişiler için seçebilecekleri son yöntem ise cerrahi müdahaleler. Aslında bu yöntem hiperhidroz diye adlandırılan aşırı terleme sorununda bütün yöntemler denenmişse ve sorun çözülememişse uygulanıyor.
Aşırı terleme nasıl geçer sorusunun en uç noktasını oluşturan bu çözümde koltuk altında girilerek yüz kısmına doğru çıkılıyor ve terlemeye neden olan sinirler kesiliyor. Ya da koltuk altı ter bezleri alınıyor. Bunlar sorunun giderilmesi açısından akla gelen son çareler sayılabilir.
Fazla Dert Değil
Aşırı terleme insanı zaman zaman zora soksa bile sonuçta hayatını fazla olumsuzlarla doldurmadığı sürece problem değil gibi duruyor. Ama estetik kaygıların ve kozmetiğin her an öne çıkarılmaya çalıştığı modern kültürlerde, özellikle genç kızlar arasında en istenmeyen durumlardan biri olarak görülüyor.