Dil büyümesi nedir? Dil büyümesi bir çok insanda görülen bir dil rahatsızlığıdır. Bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Bazı insanlarda tedavi edilerek geçen bir hastalıktır. Bazı kişilerde tedavi uzun sürebilir. Bu hastalıktan şikayetçi olan bir çok insan vardır. Ayrıca, dil büyümesi tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. 2 ya da 3 gün içinde kendiliğinden de iyileşebilen dil büyümesi, beslenme alışkanlıklarımız ile ilgilidir. Lifli yiyeceklerin, sıkça tüketilmemesinden dolayı oluşan bu hastalık, bir çok insan için endişe vericidir. Sıkça tüketilen taze meyve, lifli gıdalar tüketilmediğinden oluşan bir rahatsızlıktır. Taze sebze meyvenin az tüketimi sonucunda böyle bir rahatsızlıkla karşılaşmak mümkündür. Tüm insanlarda sağlıklı bir dilin rengi her zaman pembe olur. Bunun sebebi de yine yediğimiz besinlerin taze, doğal olmasıdır. Endüstriyel besinler tüketen bireylerde bu hastalık görülür.
Dil kendi kendini çok kolay temizleyen bir organımızdır. Vücudun yumuşak, ıslak ve hassas olan bir organdır. Alınan lifli ve sert yiyecekler dilin ölü hücrelerin temizlenmesini sağlar. Bu lifli yiyecekler yeteri kadar yenilmediğinden dil üzerindeki hücreler temizlenmez. Kendi kendini temizleyemeyen dil pembe rengini kaybeder ve dilin rengi pembe değil farklı bir renk olur. Bu da dil büyümesine neden olur. Yediğimiz sert yiyecekler dil üzerindeki ölü hücreyi temizler ve hücreyi yeniler
Dil Büyümesi Nedenleri
Dil büyümesi nedenleri, vitamin eksikliğine bağlı olarak dil büyümesi görülür. Yeteri kadar lifli gıdaların alınmaması sonucu dil büyümesinin nedenlerindendir. Taze meyve ve sebzenin tüketilmemesi de sebepler arasındadır. Vücuttaki demir oranının az olması yani demir eksikliğinin olması da hastalığın oluşum nedenidir. Dildeki yaralanmalar, iltihaplanmalar ve aft yaraları, yine dil büyümesinin nedenlerindendir. Dil büyümesinde dilin yeterince kendini temizleyemediği için ortaya çıkar.
Dil Büyümesi Belirtileri
Dil büyümesinin en belirgin belirtileri dilin sarkık ve büyük olmasıdır. Dilde şişlik görülür. Yetersiz beslenme sonucunda dil pembe değil koyu renkte olur. Sağlıklı bir dilin rengi pembedir. Dil büyümesi belirtilerinde, yediğimiz ve içtiğimiz gıdalardan yeteri kadar tat alamayız. Dilin büyümesinden olay dilde sertlik hissedilir. Yine dilimizin hissizleştiğini fark ederiz. Dil büyümesinde, öncelikle dil şişkinlik olur, rengi koyulaşır ve çeşitli yaralar oluşur. Bu durum bir kaç gün içinde geçmediğinde mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Bu dil şişmesi gece uykuda ölümlere neden olabilir. Bu ölümlerin nedeni, dilin fazlaca şişmesi ve büyümesi sonucu soluk borusunu tıkaması ve hastanın nefes almasını engeller. Bu tür durumların yaşanmaması için, öncelikle önlem alınıp bir uzmana gidilmelidir.
Dil Büyümesi Tedavisi
Dil büyümesi doktora görünmeden kendiliğinden de iyileşebilir. Bu durum bir kaç gün sürer ve geçer. Kişi kendi dilini ayna yardımıyla kontrol ederek dil büyümesi olup olmadığını anlayabilir. Bu geçici bir dil büyümesidir.
Dil büyümesinin tedavisinde, ağız içi yaralar, aft gibi şikâyetlerde doktorunuzun verdiği ilaç ve gargara suyu ile tedavi edilebilir. 2 ya da 3 gün içinde durumda bir düzelme olmadığı takdirde, uzman bir doktora danışılabilir. Uzman doktorun, dilden alacağı hücre örneğiyle, yapılan bir takım test ve laboratuarda incelenmesinden sonra hastalığın teşhis konulur. İlaç tedavisi ile dil büyümesi tedavisi gerçekleşmediğinde, cerrahi müdahale ile tedavi yapılır.
Doğal Yöntemlerle Dil Büyümesi Tedavisi
Doğal yöntemlerle dil büyümesi tedavisinde kullanılan bitkilerle de tedavi mümkündür. Bu bitkileri aktarlardan rahatlıkla bulabilirsiniz. Hatta bir çoğunuzun evinde bulunan bu malzemelerle bu kürleri hazırlayabilirsiniz. Bunun için rahatlıkla kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir kür kullanabilirsiniz. Ayrıca dil büyümesinde dilin yeterince kendini temizleyememesi sonucu ortaya çıkar. Bunun için size gerekli olan diş fırçasıdır. Dişlerinizi fırçalarken, dilinizi de fırçalayabilirsiniz. Fırçanın çok sert olmamasına dikkat edin. Ayrıca dilinizi tahriş edecek kadar sert fırçalamamaya da dikkat etmelisiniz. Dilinizi fırçalamanız aynı zamanda ağız kokusunu da giderecektir.
Doğal yöntemlerle dil büyümesinde tedavi için gerekli malzemeler; Bir su bardağı su, bir büyük narın sadece kabukları, evde hazırladığınız bir su bardağı şeftali suyudur.
Öncelikle; bir su bardağı soğuk suya bir adet narın kabuklarını koyun. Yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynatın. Daha sonra bu kaynayan suyu tel bir süzgeçten geçirip süzün. Daha önce hazırlamış olduğunuz şeftali suyunu ve nar kabuğu suyunu karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı gargara yapın.
Ayrıca, karabaş otu, karabiber, zencefil, sarımsak, da geçici dil büyümesinde kullanabileceğiniz bitkiler arasındadır.
- Bir tutam karabaş otu suda kaynatıp süzülür. Yine yapılan bu karabaş otu ile gargara yapıp tedavi edilebilir.
- Karabiber ve zencefil toz haline getirilir, daha sonra zeytinyağı ile karıştırılır. Karabiber ve zencefil kürü dile sürülerek tedavi edilebilir.
- Karabaş otu sıcak suda 30 ya da 40 dakika bekletilerek demlenir. Daha sonra suyu süzülür. Suyunu süzdükten sonra karabaş otu, sarımsak yağı ile karıştırarak koyu bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Dilin üzerine sürülerek tedavi edilir.
Bu kürlerin uygulanması dilin tedavi süresince yapılır. Fakat bu tedavileri yapmadan önce mutlaka bir uzman doktora danışılmalıdır.