bel fıtığı bel fıtığı Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? bel f  t
bel fıtığı

Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, omurgada bulunan arasındaki kıkırdağın aşırı zorlaması ile yerinden oynayarak omurilik kanalına doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bunun tıp olarak bilinen ismi de herni disk aldır.

Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?

Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmak gibi faktörlerin dışında kişiye ait çalışmalarda bel fıtığının oluşmasını etkiler ve önemli rol oynar. Kişiye ait faktörlere ilk etken omuriliğini arasında bulunan ve disk ile bilinen verilen kıkırdaklarda ki yozlaşma gelir. Dünya da  hiçbir şeyin tesadüfe bırakılmadığı gibi diskin beslenmesi de belirli bir çizelge program içinde gerçekleşmektedir. Belirli maddeler belirli diskin yerlerinden geçmektedir. Fakat yaş ilerledikçe diski besleyen damarlar da azalır ve yaklaşık sekiz yaşından sonra hiç meydana gelmezler. 8 yaşını geçtikten sonra diskin beslenmesi idi füzyonla olur. Disklerin ihtiva ettiği su oranı da küçük yaşlardan itibaren azalmaya başlar ve seviyesi düşer.

Bir ceninin diskinde su oranı % 90 iken, küçük yaşlardaki çocukta bu oran % 80’e, yaşı ilerlemiş yetişkin insanlar ise % 50-60’a düşer. Sonun olarak da diske giderek küçülür ve uzunlamasına olan boyu azalır. Bunun ismi de disklerdeki beslenme bozukluğu ve kimyasal değişiklikler ve disk üzerine uygulanan mekanik kuvvetlerin yaptığı yozlaşma eşlik eder. Diske giren oksijen ve besin miktarı giderek azalırken metabolizma artıklarının atılması daha da zorlaşır. Zaman geçtikte disk  elastikiyetini yitirir, artık kuvvet aktarma ve kuvveti çevre dokularda dengeli bir şekilde yayma görevini yerine getiremez hale gelir. Tamir görevini yapan ve diskin içinde bulunan destek olarak bilinen hücrelerinde işlevi azalır. Tamir olayı zaman için de azalır ve mikro üzerinde bulunan çatlaklar üzerine gücünden fazla aşırı bir yük binince veya kişi yanlış bir hareket yaptığında diskte bulunan yumuşak bir kısım çevresindeki kapsülü rahatça yırtarak oradan dışarıya doğru çıkar ve bu netice de bel fıtığı oluşumu gözlemlenir. Yani o zemin hazır hale geldikten sonra tek bir etkiye tepki gösterecektir, bu da çok hafif bir cismi kaldırmanız ve ya sadece öksürmeniz yeterli olacaktır.

Her Bel Ağrısı Bel Fıtığına Mı Bağlıdır?

Halk arasındaki yaygın inanışa göre bel ağrısı olan her hasta kendisinde bel fıtığı olduğu düşünür. Bu yanlış bir inanıştır. Bel fıtığı bel ağrısına neden olabileceği gibi lombel spinar dar kanal dediğimiz spiral kanalda daralmaya, omurilik tümörüne veyahut kas iskelet sistemi ile alakalı farklı hastalıklara bağlı ve yatkın olabilir.. Bu yüzden hastanın uzman hekim tarafından kontrol edilmesi en uygunudur. Mevcut şikayet basit edilmedik bir tedavi ile düzelebilecek ya da ciddi bir cerrahi durumu söz konusu olabilir, buna dikkat edilmelidir.

Bel Fıtığı En Sık Kimlerde Görülür?

Tıp dilinde disk her nişi olarak adlandırılan bel fıtığının toplum içinde rast gelme sıklığı oldukça yüksektir. Bel fıtığı en sık 35-50 yaş arasında ve her iki cinste de eşit olarak ortaya çıkar. Omurga ve bel yapısı nedeniyle uzun boylu insanların bel fıtığına yakalanma riski artar, daha dikkat etmeleri gerekir. Ağır işlerde çalışanlar, ev de bulunan annelerimiz ev işleri ile uğraşırken, fazla bir şekilde oturmak zorunda kalan masa başı işte çalışanlar, şoförler, sürekli ayakta duran öğretmen, eczacı,  bir yerde garsonluk gibi bir meslek sahipleri, açık havada çalışanlar, yoğun stres altındaki yöneticiler bel fıtığına yakalanma olasılığı en fazla olan kesimdir.

Bel Fıtığının Tedavi Yöntemleri?

Günümüzde uygulanan cerrahi yöntemler;

Klasik diskektomi: Bulunan fıtık parçasını cerrahi yöntemlerle çıkarılması. Açık cerrahi olarak bilinir.

Mikrodiskektomi: Mikroskop altında, küçük ve daha etkili yer açılarak parça çıkartılması.

Endoskopik Mikrodiskektomi: Uygun vakıalarda bulunan kaleydoskop yardımıyla skopi alanında altında gerçekleştirilir. Minimal invaziv cerrahinin günümüzdeki son aşamalarından birisidir. Translaminar ve transforaminal olmak üzere iki tiptir.

Hangi hasta İçin Hangi Yöntem Uygulanması Gereklidir?

Son sınıf gelişen teknoloji ve pratik cerrahi sayesinde hastaların büyük bir çoğunluğu da mikro cerrahi uygulanabilmektedir. Ancak sadece bel fıtığı olmayan bunun yanında başka problemleri de olan hastalarda mikro cerrahi tedavi etkili olamamaktadır. Bunun için her hastanın şikâyeti ve mevcut patolojisine göre cerrahi karar verilmelidir. Bu konuda gerekli bilgiye ulaşabilmek için bir beyin cerrahi uzmanı ile görüşmek yeterli olacaktır.

Bel Fıtığı Kiloya Bağlı Mıdır?

Tamamıyla olmasa da aşı kilo alıp vermek, bel ağrılarına yol açabilir. Vücudun kendi ağırlığını zor taşımaya başlama sürecin kasılmayı oluşturur ve bu durum hiç olmayan bir ağrılara dönüşür. Bunu için belli başlı egzersizler yaparak vücudu daha dik ve dirençli tutabilirsiniz.

error: Copyright! Yaşamloji