akne nedir nasıl tedavi edilir akne nedir Akne Nedir Nasıl Tedavi Edilir akne nedir nasil tedavi edilir
akne nedir nasıl tedavi edilir

Akne Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Akne Nasıl Tedavi Edilir?

Akne nedir – Toplumda yaygın bilinen adıyla sivilce, özellikle ergenlik döneminde en sık karşılaşılan problemler arasındadır. Fakat aslında sivilce ve akne aynı şey değildir. Ergenlik döneminde oluşan hormon dengesizliği sebebi ile ortaya çıkan sivilce, yaşın ilerlemesi sonucunda kendiliğinden yok olacaktır. Fakat daha ilerleyen yaşlarda çıkan, bazen sadece kırmızı nokta şeklinde bazen ise içi iltihaplı büyük sivilceler, hem daha ağrılı hem daha fazla büyüktür. Bu büyük ve iltihaplı sivilceler akne olarak adlandırılır.

Hangi yaşta çıkarsa çıksın akneye müdahale etmemek gerekir.

Elle oynamak, sıkmak aknenin kısa süre içinde başka bölgelere yayılmasına sebep olacaktır. Ciltte oluşan kırmızı lekeler ve derin izler ise hayat boyu kalıcı olabilmektedir. Sıkılan veya elle temas edilen akneler sonucu oluşan çukur ve kırmızı lekeleri gidermek için doktorlar soyucu değişik tedavi yöntemleri uygular. Bu tedaviler sonucunda, cilt derisi birkaç defa soyulur ve altından yeni deri çıkması sağlanır. Fakat bazen çıkan yeni deride dahi çukurluklar kaybolmayacaktır. Bu sebeple akne çıktığı anda hiçbir müdahalede bulunmadan doktora başvurmak büyük önem taşır.

Akne Nedir?

Akne kıl köklerinde mikrop birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Genellikle yağlı ve gözenekleri açık ciltlerde daha fazla görülmektedir. Açık gözeneklerde mikrop birikmesi ve akne oluşması kaçınılmaz olmaktadır. Gözeneklere bulaşan mikroplar, bulaşıcıdır ve ellendiği anda diğer bölgelere sıçrar. Bu sebeple sık akne çıkan ciltlerin düzenli temizlenmesi önemlidir. Cildin yağlı olup olmadığını anlamak için ise cildin parlaması ve burun üstünde, T bölgesi denilen yerde her gün yağlanma olması gerekir. Yağlı cilde sahip kişilerin akne oluşma ihtimaline karşı her gün uygun ürünler ile cilt temizliğini yapması ve su bazlı nemlendirici kullanması önerilir. Fakat kullanılan tüm ürünlere rağmen akne hemen geçmez, birkaç ay sabretmek ve düzenli olarak cilt bakım ürünleri kullanmak gerekmektedir.

Kistik Akne Nedir?

Bir birine yakın kıl köklerinin içinde biriken iltihaplar, oldukça büyük akne meydana getirmektedir. Kistik aknenin genellikle kenarları kırmızı, mor ve ortası iltihaplıdır. Görüntü olarak çıbanı anımsatan bu aknelerin, düzelmesi için doktor tedavisi gerekmektedir. Sadece cilt bakım ürünleri ile düzelmesi çok uzun süren ve ağrı oluşturan kistik aknelerin tedavisi için doktora başvurmak gerekir. Çoğu zaman antibiyotik tedavisi ve A vitamini türevi benzeri ilaçlar ile tedavi edilen bu büyük aknelerin, tekrar çıkma ihtimali her zaman vardır. Deride oldukça büyük yer kaplayan kistik akne tedavi edilmediğinde deride yıllarca kaybolmayan oyuk, büzük veya kırmızı leke bırakabilir. Kistik akne tedavisinde kullanılan A vitamini türevi ilaçlar, cilt hücrelerinin hızla düzelmesi için kullanılır. Karaciğere zararları olduğu için sadece cilt doktorunun yazması sonucunda eczanelerden edinilebilir. İlaç, kullanıldığı sürece karaciğer için değişik testlerin yapılması ve ona göre ilacın devamına karar verilmesi gerekir.

Akne En Çok Hangi Bölgelerde Çıkar?

Akne en çok yüz, boyun ve sırt bölgesinde görülmektedir. Bu bölgelerdeki kıl köklerinin daha aktif olması, akne oluşumunu hızlandırmaktadır. Fakat özellikle alın burun üstü ve dudak bölgesindeki akneler ile oynamak, sıkmak ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilmektedir. Beyne giden kılcal damarların bu bölgeden geçmesi sebebi ile bu bölgelerde çıkan aknelerle oynamak, beyin damarlarının mikrop kapmasına sebep olabilmektedir. Geriye dönüşü olmayan problemlere yol açabilen bazen de ölümle sonuçlanabile bu aknelere, kesinlikle elle müdahale edilmesi önerilmez.

Akne Tedavisi

Akne tedavisine başlamadan önce hastanın yaşı, akne oluşma sıklığı dikkate alınmalı ve gereken hormon testleri yapılmalıdır. Bazı hastalarda hormon bozukluğu sebebi ile oluşan akneler, hormon düzenleyici ilaçlar kullanılarak düzelebilmektedir. Hormon bozukluğuna bağlı oluşmayan aknelerin ise tedavisine ağızdan alınan antibiyotikler ve cilde sürülen cilt soyucu ürünler ile devam edilir. Hangi tedavi şekli uygulanırsa uygulansın, cildin düzelmesi yaklaşık 3-4 ay sürecektir. Ciltte yeni akne oluşumu engellendikten sonra, cildin yapısına uygun cilt bakım ürünleri kullanılması ve elle temas edilmemesi önerilir. Çünkü en çok boyun ve yüzde çıkan aknenin el teması sonucu etrafa yayıldığı gözlemlenmiştir.

Akne ilaçlarının zararı var mıdır?

A vitamini türevi olarak adlandırılan retinoik asitlerin, karaciğere ciddi zararları bulunmaktadır. Bu sebeple doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Kullanılan süre içinde her ay kan testleri yapılmalı ve karaciğer sürekli kontrol edilmelidir. Dışarıdan sürülen cilt soyucu ürünler ise ciltte hatta dudaklarda aşırı kuruma ve soyulma yapacaktır. Güneş ışığında da kullanılmaması gereken bu ürünler, dikkatli ve düzenli kullanılmalı ve tedavi bitimine kadar, soyulan bölgelerin tekrar tedavi edilmesi için uygun nemlendirici kullanılmalıdır. Tedavi süresince cildin nemini korumak için her gün düzenli bol su içilmelidir.

Aknenin Etrafa Yayılması Nasıl Önlenebilir?

1- Hangi büyüklükte olursa olsun sivilce ve aknelere elle müdahale edilmemeli ve kazara ellenmişse mikrobun çevreye yayılmasını önlemek amacı ile hem eller, hem akneli bölge mikrop kırıcı üremler ile temizlenmelidir.

2- Telefonla konuşurken, telefon yüze ve boyuna fazla yaklaştırılmamalı, telefonun üzerindeki mikropların cilde geçmesi engellenmelidir. Telefonlar üzerinde en fazla mikrop barındıran aletlerdir. Bu sebeple ev veya cep telefonlarının yüzeyi de sık temizlenmelidir.

3- Sivilce ve akneler elle sıkılmamalıdır. Elle sıkma sebebi ile hem ellerin temas ettiği diğer bölgelerde, hem sıkılan bölgede yeni aknelerin çıkması kaçınılmaz olacaktır. Aşırı büyük ve iltihaplı kist şeklindeki akneler, doktor tarafından temizlenmelidir.

4- Yediğiniz yağlı ve baharatlı yiyecekler akne oluşmasını sağlar. Özellikle yağlı cilde sahip, sık akne çıkan cildi olanların, yağsız ve baharatı az yiyecekler ile beslenmesi ve bol su içmesi önerilir.

5- Cilt bakımında kullanılan ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanmak büyük önem taşır. Cildin özelliğine göre verilen ürünler, akneyi, parlamayı, kırışıklığı ve cilt lekelerini önleyecek, cildi daha sağlıklı şekilde nemlendirecektir.

6- Akne yağlı ciltte çıkar ve yağlı cilde sahip kişilerin günde iki defa cildini temizlemesi gerekir. Yağlı cilde uygun bir tonik, nemlendirici ve ılık su ile yapılan bu temizlik sayesinde yeni aknelerin oluşumu azaltılabilir veya engellenebilir.

7- Cilde birkaç ay ara ile peeling yapılmalı ve cildin üzerindeki ölü deri çıkartılmalıdır. Böylece tıkanan gözeneklerin açılması ve içinin temizlenmesi mümkün olacaktır. Haftada bir defa cildin yağını azaltan kil ve yosun maskeleri yapılmalı ve nem dengesi korunmalıdır.

Akne nasıl yok olur bitkisel doğal yöntemler

Sık akne oluşan cilde, evde doğal ürünler ile maske hazırlamak mümkündür. Kimyasal karıştırılmadan yapılan bu maskeler, cildin nem dengesini de korur.

Limon Maskesi

İki çorba kaşığı yoğurt bir kâseye alınmalı ve üzerine iki damla limon, iki damla zeytinyağı dökülmelidir. İyice çırpılan karışım temiz cilde kalın bir tabaka halinde sürülür ve yaklaşık bir saat bekletilir. Bir saatin sonunda cilt ılık su ile yıkanmalıdır. Yoğurt ve zeytinyağı sayesinde cildi nemlendiren, limon ile de cilt yüzeyindeki mikropları yok eden bu maske, haftada bir defa uygulanır. Yine su ile karbonat karıştırılarak, akne oluşan bölgeye sürülür ve yarım saat bekletilir. Yarım saatin sonunda yıkanan cilt nemlendirilir.

error: Copyright! Yaşamloji