akciğer kanseri belirtileri nelerdir akciğer kanseri belirtileri Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir akciger kanseri belirtileri nelerdir
akciğer kanseri belirtileri nelerdir

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir

Oldukça sinsi ilerleyen akciğer kanseri çoğu zaman doğru düzgün bir belirti vermez. Hissedilen göğüs ağrısa ya da öksürük gibi durumlar ise özellikle sigara içenler için bir belirti işareti kabul görmez.

Çoğu akciğer kanserine yakalanmış olan hastalar başka bir rahatsızlık ile hastaneye giderek akciğer filmi çektirip, kanser olduğunu öğrenir.

İlk evrelerinde akciğer kanserinin fark edilmesi hayati açıdan oldukça önemli olup yayılma eğilimine başlamış olan kanser durumuna gelindiğinde tedavisi zor bir dönemece girilebiliyor.

Akciğer kanseri belirtileri neler olduğunu öğrenmek ve bu sebep ile düzenli olarak kontrollere gidilip genel anlamda tüm tetkiklerin yaptırılması önemlidir.

Özellikle sigara içen ya da yeni bırakmış olanlar, genetik yatkınlığa sahip olanlar, çalışma şartlarında çeşitli zehirli gazlara maruz kalanlar öncelikli olarak tedbir amaçlı tetkik yaptırması gerekenlerdir.

Akciğer Kanseri Nasıl Oluşur?

Akciğer dokusunda mevcut olan hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör oluşumuna sebep olması ile başlar. Bu çoğalmaların sonucunda vücudun diğer organlarına yayılma diğer adı ile metastaz ile sonuçlanarak ilerleyebilir.

Tümörün yayılmaması durumunda bu iyi huylu olarak adlandırılıp sınırlı büyüme de kalır. En tehlikeli olanı ise kan ve de lenf yolu ile tüm vücuda yayılan kanser türüdür. Yayılmaya gitmiş yani metastaz ile sonuçlanmış bir kanser de tedavi oranı ise oldukça düşüktür.

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Genellikle ilk belirti öksürüktür. Bu öksürük kesilmeyen bir öksürük olup öksürüğün yapısı ve şekli değişiktir.
  • Göğüs bölgesinde kalıcı ağrı da akciğer kanserinin bulguları arasındadır. Öksürüğün eşlik ettiği bu ağrılara baş ağrısı da eklenir.
  • Öksürük tek başına olmayıp balgamlı olabiliyor. Fakat bulgu olan kanlı balgam dır. Genellikle akciğer kanserine yakalanmış olan hastaların yüzde yirmi beşinde bu belirti baş gösterir.
  • Nefes alımda zorluk ve nefes darlığı gene akciğer kanserinin belirtileri arasında olup buna hırıltı ve ses kısıklığı da eşlik eder.
  • Akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerde iştahta azalma ve kilo kaybı görülür.
  • Kansızlık baş gösterebildiği gibi ayrıca sarılıkta rastlanan belirtileri arasındadır.
  • Sıklıkla bronşit olunması, zatürree ve de akciğer enfeksiyonları gibi durumların oldukça sık yaşanması ve de kolay geçmemesi de olası kanser riskini etki edip, belirti olarak kabul ediliyor.
  • Yorgunluk ve akabinde halsiz kalınma durumları da belirti olarak görülen durumlardır.

Akciğer Kanserine Yakalanma Riski Olan Kişiler

  • Sigara Bağımlılığı

Sigara tüketmek akciğer kanserine sebep olan başlıca nedenlerdir. Bu akciğer kanserine yakalanma da yüzde seksen yedi etkiye sahip olan bir durumdur.

Sigara kullanımının hangi yaştan itibaren başlayıp, günde ne kadar içildiğine kadar birçok yönden etkisi olup, tüketimin kesilmesi kansere yakalanma oranında düşüşe sebep olur.

  • Radon Gazına Maruz Kalma

Özellikle madencilerin bu gaza maruz kaldığı bilinip, risk faktörü yüksek olan bir iş ile uğraşıldığının kanıtıdır. Radon gazına maruz kalan kişilerin ayrıca sigara tüketmeleri akciğer kanserine yakalanma oranlarını artıran bir durum yaratır.

  • Genetik Yatkınlığı Olan Kişiler

Kanser hastalığı aile bireylerinin genetik durumu ile de oluşabilen bir hastalıktır. Akciğer kanserine sahip olan aile bireyinin sonrasında evladı ya da torunu da bu hastalığa yakalanabilir.

  • Hava Kirliliği

Hava kirliliğinin akciğer kanserine yakalanma riskine etki ettiği bilinmekte olup hangi oranda hava kirliliğinin akciğer kanseri ile doğru orantıda etkisi olduğu tam bilinmemektedir. Ayrıca hava kirliliği sebebi ile akciğer kanserine yakalananlarda yüzde kaç oran ile bu sebepten kaynaklı olduğu bilinmiyor.

  • Risk Grubunda Olan Mesleklerde Çalışanlar

Risk grubunda olan mesleklerde çalışanlar çeşitli gaz ve kimyasal maddelere sürekli maruz kalanlardır. Bu durumda olan kişilerde akciğer kanserine yakalanma oranı artıyor.

error: Copyright! Yaşamloji