İnsan yüzü de aynı ellerimiz ve ayaklarımız gibi gün içinde birçok toza, kire ve bilumum benzeri şeylere maruz kalmaktadır. İnsan derisine yapışan, bulaşan bu kir ve tozlar ise deride ki gözenekleri kapatmakta, hava alışverişini engellemekte dolayısıyla sivilce oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden cilt gün içinde daha solgun görünmektedir. Ayrıca bu sebepten ötürü cilt yıpranmakta ve donuk görünmektedir. Peeling ise bir takım kimyasal solüsyonlar ile yüzde oluşan sivilce oluşumunu engellemektedir. Ayrıca peeling, cildin eski görünümünü kazanmak, derinizi aktif hale getirip canlandırarak sivilce izlerini yok edip cildi gençleştirmek gibi işlevi vardır.
Peeling Çeşitleri
Peeling ise kendi içinde kollara ayrılmaktadır. Cilde tek türde bir peeling uygulanmaktadır. Her cilt kendine özgü bir bakım ve tedavi istemektedir. Peeling üç kola ayrılmaktadır.
Yüzeysel peeling, yüzde uygulanacak olan kimyasal solüsyonun şiddetinin daha az olması durumudur. Bir diğeri ise orta derinlikte peelingtir. Orta derinlikte peeling; biraz daha derin kırışıklıkların önüne geçmek ve lekeler ile güneş hasarlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ancak kısa bir süre günlük hayattan uzaklaşmayı gerektirmektedir. Diğer bir uygulama ise derin peelingtir. Derin peeling; ağır dereceli güneş hasarlarını, derinleşen kırışıklıkları, yara izleri, akne ve lekelerin oluşumunu engellemek adına uygulanan bir kimyasal solüsyondur. Bu uygulama ameliyathane koşullarında ve anestezi eşliğinde yapılmaktadır. Tam iyileşme olana dek pansuman ve bakım gerektirir.
Peeling Sonrası Oluşması Muhtemel Durumlar
Peeling kimyasal solüsyonlar ile gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu sebepten dolayı peelingin derinliğine bağlı olarak güneş yanığı ve benzeri durumları beraberinde getirmektedir. Yüzeysel tiptekiler de 1 veya 5 günlük deride kızarıklıklar, soyulmalar gerçekleşir. Derin tedavilerdeki sonuçlar ise biraz daha uzun süreli bakım isteyen durumlar ortaya çıkarabilir. Ödem ve deride gerginlik gibi sonuçlara neden olabilmesi yanında ayrıca kahverengi bir tabaka oluşumu olağan bir durumdur. Bu tabaka 8 ile 11 gün aralığında soyulmaktadır.
Uygulanması Gereken Zamanlar
El ve ayaklarda uygulanacak peelingler, manikür ve pedikürün yapıldığı esnada yapılabilir. Vücut peelingleri ise duş veya banyonun ardı sıra kullanılması daha yaralı olacaktır. Peeling sonrası vücudunuzun rahatlığı ve sağlığı için süt ya da krem uygulamalısınız.
Peeling’i Uygulama Nedenleri
Peeling düzensiz ve kuru ciltlerin tedavisinde etkili bir uygulamadır. Peeling; ince kırışıklıkların giderilmesinde, sivilcelere ve sivilce oluşumuna, ciltte oluşan leke problemlerine, yüzde oluşan ince çizgilerin giderilmesinde, hamilelik döneminde oluşan çatlak ve lekelere, ellerde yaşlılık nedeni ile oluşan güneş lekelerinin ve kırışıklıkların giderilmesinde büyük bir etken rol oynamaktadır. Ayrıca peeling; vücutta oluşan ölü hücrelerin birikmesini engelleyip durdurma, cilt içinde %60 oranında nem tutumunu arttırma ve cilt kuruluğunu düzeltip cildi canlı hale getirilmesi amacına da yardımcı olur.
Peeling’in Etki Etmediği Bozukluklar
Peeling; deride oluşan sarkmaları ve gevşekliği düzeltememektedir. Kimyasal solüsyon yolu ile yapılan peeling işlemi yüz gerdirilmesi, kaşın kaldırılması ve göz kapağı düşüklüğünü sonlandırmada etkili bir tedavi değildir. Bu uygulama ancak derin ve yüzeysel çukur ile izlerde etkili olabilmektedir.
Peeling Yaptırma Amaçları
Peeling yöntemi ile ciltte oluşan kırışıklıklar, cildin genç yaşta yaşlanması, kan dolaşımındaki problemler, güneş yüzünden oluşan yaralar, lekeler ve akneler ile sivilceler, sivilce oluşumunu engellemek adına etkili bir tedavi yöntemidir.
Kanser riski taşıyan kabuklu yapıdaki kızarıklık ve lekelere de etkili olmaktadır. Güneşe bağlı yanıklar da, akneler ve sivilcelerin oluşumunda tedavi amaçlı uygulanan peeling yöntemi ayrıca hormonsal ve hamilelik sonucunda ortaya çıkan lekeleri düzeltmektedir.
Peeling sonrası dönemde oluşan soyulmalar sonucunda daha canlı ve aktif bir deriye kavuşmanız mümkün olacaktır.