Baş ağrısı sıklıkla yaşanan problemlerden biri olup her 10 kişiden birinde mutlak rastlanan bir ağrıdır. Baş ağrılarının sebepleri her ne kadar farklı olsa da gene olarak baş ağrısı olarak tabir eldir. Bu ağrılar vücuttaki bir başka organdan ya da sebepten kaynaklanıyorsa “ikincil baş ağrısı” başka bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa “birincil baş ağrısı” olarak sınıflandırılır.
İkincil Baş Ağrıları
Başkaca bir hastalığın belirtisi olan ikincil baş ağrıları genellikle enseden, şiddetli, ani gelişen ağrılardır. İkincil baş ağrılarının altında ciddi sebepler olabildiğinden ağrı ile birlikte kusma, mide bulantısı ya da zihin bulanıklığı yaşıyorsanız acil olarak doktora görünmenizde fayda vardır.
İkincil Baş Ağrıları Nedenleri
Beyin hastalıkları, beyin ve damar rahatsızlıkları, beyin enfeksiyonları, beyin tümörü, sinüzit, sinir hastalıkları, beyin basıncında yükselme, boyun yaralanması, baş yaralanması gibi sayılabilir.
Birincil Baş Ağrıları
Birincil baş ağrıları kendi içinde gruplara ayrılır. Bular küme, migren ve gerilim baş ağrısıdır.
Küme Baş Ağrısı Nedir?
Ani ve şiddetli başlayan ağrılardır. Bu ağrı uyku esnasında da gelebilir ve uykudan uyandıracak kadar şiddetli olur. Bu ağrılara diğer ağrılara göre daha az rastlanıp sebebi ise henüz tam saptanamamıştır. Kişide gün boyunca ara ara görülen ağrılar birden kesilebilirken birden artabilir. Bir anda kaybolup bir ay boyunca yaşanmayan ağrı aniden gelebilir.
Migren Ağrısı Nedir?
Migren baş ağrısının sebebi tıp dünyasında henüz tam olarak kesinlik kazanmasa da ağrının sebebi olarak beyin damarlarının genişleyip daralması sonucun basınç farkından ortaya çıktığı sanılmaktadır. Stres, uykusuzluk, açlık, ani ve yüksek ses ya da ışık migreni tetikler. Bazen kadınların hormonlarındaki değişmelerde migren ağrısına sebep olur.
Gerilim Baş Ağrısı Nedir?
Gerilim tipi baş ağrıları genel olarak herkeste görülebilen başın arka kısmından öne doğru yayılıp gelen ağrılardır. Nedenleri arasında uykusuzluk, rahatsız uyku pozisyonu, diş gıcırdatma, göz yorgunluğu, stres, sürekli aynı pozisyonda kalma halsizlik, fazla efor harcama, aç kalma ya da öğün atlama sayılabilir. Bu tip baş ağrılarında omuzdan başlayarak boynun, baş derisinin ve çenenin gerilmesi de tetikleyici unsur olup stres kaynaklı olduğu da düşünülür.
Yiyecek türleri ve bağımlılık yapan bazı gıdaların alınmamasının durması da bu tip baş ağrılarına sebep olabilir. Yiyeceklerde doğal olmayan ürünlerin kullanımı sonucu insan bünyesinin tepki olarak verdiği baş ağrısı da gerilim tipi baş ağrısına örnek oluşturur. Ayrıca günlük düzenli kafein alımı yapan kişilerde kafeinsiz kalınması durumunda da baş ağrısı yaşar. Çikolata ve de eski peynir yenmesi de baş ağrısına sebep olabiliyor.
Ergenlik Dönemi Yaşanan Baş Ağrıları
Yapılan araştırmalara göre ergenlik dönemindeki gençlerde de sıklıkla baş ağrıları yaşanıyor. Bunun temelinde değişen hormonların yattığı düşünülmektedir. Genellikle migren ve gerilim baş ağrıları tipinde oluşan bu ağrılara gençlerin bu dönemdeki gelecek kaygısı, sınav ve yoğun ders çalışma tempoları neden olduğu düşünülüyor.
Kronik Baş Ağrılarının Sebebi Nedir?
Rutin olarak her gün baş ağrısı çeken kişilerde görülen bu ağrının sebebi birincil ya da ikincil baş ağrısı ile oluşabilir. Fakat herhangi bir organda rahatlılığın olmadığı, zedelenmenin yaşanmadığı, uykusuzluk, stres gibi dönemlerin yaşanmadığı kişilerde de rastlanan bu durumun sebebi ağrı kesicilerdir.
Her gün baş ağrısı sebebi ile ağrı kesici ilaç alan kişilerde bir dönem sonra bu alım alışkanlığa dönüşür. Vücut ağrı kesici isteğini bu şekilde belli eder. Ağrı kesicinin haftada en fazla 3 kez alınması gerekir. Bir ay boyunca 9 ağrı kesici ve fazlasını kullanıyorsanız kronik baş ağrısı yaşama olasılığınız oldukça yüksek. Bir hekime başvurarak kullandığınız ağrı kesici ve adedini belirtmeniz durumunda tedavinize başlayıp ağrılardan kurtulmanızı sağlayacaktır.