varis varis Varis ile İlgili Bilinmesi Gerekenler varis
varis

Varis ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bacaklarımız vücudumuzu taşıyan ve bir çok önemli damarı bünyesinde bulunduran, hayatı daha kolay kılan bir uzvumuzdur. Ancak ayakta uzun süre hareketsiz durmak varis oluşumuna sebep olabilmektedir.  Genetik yatkınlıklar ise varis oluşumuna sebep olan diğer faktörler arasındadır. Ayrıca fazla kilosu olan bayanlarda görülmesi daha muhtemel olan varislerin oluşumunu önlemek için kilo verilmesi önem arz etmektedir. Varis hastalığının toplumda görülme olasılıkları %25 ile %40 arasındadır. Varis oluşumu vücudunuzda bir takım ağrıya, sızıya neden olabilmektedir. Yapılması gereken işleri rahat yaptırmayan varisler, yaşam kalitenizi düşürebilen önemli bir toplum sağlığı konusudur.

Varis Oluşumuna Sebep Olan Faktörler

Varis, bacak kısmında derinin hemen altında toplardamardaki genişlemelere verilen addır. Bacaklarımızda bulunan toplardamarlar, vücudumuzdaki kirli kanı yer çekiminin tersine yönünde hareket akışı içinde olan ve bu akışın sonucunda kanın temizlenmesi için akciğere ve kalbe giden damarlardır. Bu damarların içinde bulunan ve damarların yukarı doğru akım yapabilmesi ile aşağı doğru akan kanın toplanmasını engelleyen bir takım kapakçıklar vardır. Bacak kaslarının aktif olması ve ayrıca kan akışının yukarı yönde olmasına da yardımcı olan kapakçıklar önemli bir görevi üstlenmektedirler. Ancak kapakların hasar görmesi istenmeyen bazı hastalıklara yol açabilir. Kapaklarda oluşan hasar sonucu kanın yer çekimi sonucu ile aşağı yönde basıncın oluşumuna neden olur. Bu ise yüzeye yakın toplardamarlar da varis denilen hastalığın oluşumuna sebep vermektedir.

Varis hastalığının neden olduğu ve gün içerisinde giderek artmakta olan ağrılar, sızılar rahatınızı bozabilmektedir. Ayrıca yapılan her işte erken yorulmalara ve üstünüzde ağırlık hislerine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastalarda görülen, semptomları rahatlatmak adına öğle vaktinden sonra oturma ve ağrıyan bacakları yukarı kaldırıp dinlenme istekleri oluşabilmektedir. Bazı varis şikayetleri gözle görülür halde değildir. Ancak bu durumlarda dahi bu istekler oluşabilmektedir. Ancak gözle görülür olmayan hastalıklar ilerleyen zamanlarda tedavi edilmediği taktirde pıhtı oluşumuna sebep olabilir.

Hastalığın daha şiddetli olduğu hastalarda ise deride oluşan renk değişimi, yaralar ve buna bağlı olarak şiddetli ağrı ve sızılar görülebilmektedir. Ancak bunun oluşması çok görülen bir şey değildir. 60 yaş üstü insanlarda ve bu insanlarında %1’inde yaralar görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda tedavi mutlaka yapılmalı hatta erken müdahaleler hasta sağlığı için daha yararlı olmaktadır.

Varis Tiplerinin Yapısı

Varis oluşumunun düz bir şiddeti yoktur. Her bir varis kendi içinde de sınıflandırılabilmektedir. Toplardamardaki kapaklarda oluşan hasar ile oluşan aşağı yönlü basınç artışı ile farklı büyüklüklere sahip varislerin oluşumu  gözlenmektedir. Tıp dilindeki adı venöz yetmezliği olan bu hastalık, bilimsel çalışmalarda ve bilimsel makalelerde bir çok sınıflandırılmalara sokulmaktadır. Ancak kabaca 3 tip varis şekli vardır.

Büyük varisler olarak adlandırılan varis şekli deriden açık bir şekilde çıkış yapan damarlardır. Çapları 4 ile 15 mm arasında alan büyük varislerin görüntüsü ise genellikle vücudumuzda istenmeyen görüntülere sebep olabilmektedir.

Orta boy varisler olarak adlandırılan varis türü ise deride hafif bir şekilde çıkıntılık yapmaktadır. Yeşil renkte olan bu orta boy varislerin çapları 2 ile 4 mm arasında değişmektedir. Bir diğer varis türü ise kılcal varislerdir. Kılcal varisler deride herhangi bir çıkıntılığa sebep olmayan varis türüdür. Bu varis türünün çapı ise 1 ile 2 mm arasında değişmektedir. Kılcal varislerin rengi genelde kırmızı ile mor arasında gidip gelmektedir.

Varis Hastalığının Teşhisi

Varisler büyük oranda gözle görülebilen hatta bazı varis türlerinin elle hissedilebilmesi bu hastalığın teşhisini kolaylaştıran bir rahatsızlık türüdür. Varisler vücudumuzda görüntü açısında iç açıcı olmamakla birlik, vücudumuzda ağrılara ve sızılara neden olabilmektedir.

Hastalığın gerçek sebebi olan kapak yetmezliği ise el ile muayenede anlaşılamamaktadır. Bu yüzden hasarlı damarlar ultrasonografi tetkiki yapılarak bulunur. Ancak bu tetkiki yapması gereken kişi radyoloji uzmanıdır. Ülkemizde yapılan birçok tetkik, radyoloji uzmanlarınca yapılmamasından ötürü birçok yanlış veya eksik tedaviler uygulanmakta, bundan ötürü ise başarısızlıkla sonuçlanan tedaviler olmaktadır.

Varis hastalığının tedavisinde tam bir iyileşme sağlanılabilmesi için teşhisi koyan ve tedavi için planlamayı yapan doktorun aynı zamanda da tedaviyi takip etmesi gerekmektedir. Doktor değişiklikleri tedavinin başarısı önüne geçen faktörlerden birisidir.

Varis Hastalarına Öneriler

Öncelikle varis hastaları sıcaktan kaçınmalıdır. Sıcak damarları genişletmekte ve bu yüzden varisin daha fazla yayılmasına sebep olmaktadır. Çok sıcak banyo yapmak, sauna veya hamam gibi yerlerde bulunmak varis hastaları için güzel sonuçlar vermeyebilir.

Çok yüksek topuklu giymek, uzun süre ayakta hareketsiz bir şekilde kalmak varisi güçlendiren ve bacaklarda ağrı ile sızılara neden olan sebeplerdendir. Düzenli yürüyüş yapmak ile bacak kaslarını çalıştırdığı için yüzmek varislerinize iyi gelmektedir.

Varisler vücudumuzda dolaşım problemlerine de yol açabilir. Bu sebepten ötürü dar pantolon giymek sizi rahatsız edebilir. Dar pantolon giymekten kaçınmalısınız. Ayrıca kilolarınızın varis oluşumuna neden olan bir diğer nedenlerdendir. Kilo alımının olmaması için Akdeniz tipi beslenmeyi seçebilirsiniz. Fazla kilolar bacaklarınıza fazla yük bindireceğinden ve bu sebeple de varis oluşumuna katkı sağlayacağından ideal kilo da kalmak en doğrusudur. Akşamları ise soğuk su ile masaj yapmak ve ayrıca ayaklar hafif bir yükseltide yatmak sizi rahatlatacaktır.

error: Copyright! Yaşamloji